VALTER FLEGO

‘Dug je još put do istinske i konačne ravnopravnosti žena i muškaraca‘

U postupku pregovora na europskoj razini su dva nacrta zakona - o transparentnosti plaća i o primjerenim minimalnim plaćama u EU-u

Valter Flego: Usvojili smo rezoluciju kojom pozivamo Komisiju da osigura da se ženska prava uzimaju u obzir u svim njezinim prijedlozima

 Ured zastupnika

Kad govorimo o Europi, ravnopravnost spolova tek se neznatno poboljšala posljednjih godina. Prema posljednjem izvješću iz 2021., EU je „tri generacije daleko“ od ravnopravnosti. Rodna neravnopravnost posebice je prisutna na tržištu rada. Tu prije svega mislim na podzastupljenost žena na rukovodećim pozicijama, ali i na potplaćenost žena, koje u Europskoj uniji i dalje u prosjeku zarađuju 16 % manje nego muškarci, istaknuo je hrvatski europarlamentarac Valter Flego (IDS/Renew Europe) odgovarajući na naš upit o tome kako ocjenjuje ravnopravnost spolova danas.

Dodaje kako je rodno uvjetovano nasilje također ogroman problem, gdje zastrašuje statistika da je 33 % žena u EU doživjelo neki oblik nasilja, 22 % žena pati od svakodnevnog nasilja u obitelji dok je čak 55 % žena doživjelo neki oblik seksualnog nasilja.

- Dug je još put do istinske i konačne ravnopravnosti žena i muškaraca – naglašava Flego, kojemu smo postavili nekoliko pitanja uoči Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, kada se sjećamo svih žena koje su se u povijesti borile i izborile za ženska prava, kada se ističu postignuća u borbi za rodnu ravnopravnost, ali ukazuje i na potrebu jačanja uloge žena u poslovnom svijetu, spriječavanja nasilja nad ženama i kad se još uvijek traži ravnopravniji položaj u svim segmentima društva.

Istraživanje Flash Eurobarometar koje je naručio Europski parlament i koje je provedeno u svih 27 država članica pokazuje i znatan učinak pandemije koronavirusa na osobni i na profesionalni život. Žene od Europskog parlamenta očekuju borbu protiv trgovanja i seksualnog iskorištavanja, psihičkog i fizičkog nasilja nad ženama te rad na uklanjanju razlika u plaćama između spolova.

Zastupnika Flegu pitali smo i za provedbu Strategija EU-a o ravnopravnosti. Jedna od preporuka s panela građana u Dublinu, u okviru Konferencije o budućnosti Europe, koji se bavio temom jačanja gospodarstva i socijalne pravde, je da se ta strategija snažno odredi kao prioritet i potakne kao hitno pitanje kojim se učinkovito bave države članice.

- Situacija je na papiru znatno drugačija od stvarne primjene u praksi. Strategija EU-a donosi niz mjera koje bi trebale biti ostvarene do 2025. godine, primjerice ukidanje razlika muškaraca i žena na tržištu rada i borba protiv razlike u plaćama te izjednačavanje sudjelovanja u različitim sektorima gospodarstva. Ali, u pandemiji korone u posljednje 2 godine niz je izrazito važnih tema stavljeno u drugi plan, pa tako nažalost i ova. Jasno da se ususret nekim važnim datumima kao što je Dan žena tema aktualizira, ali ono što se doista svakodnevno po tom pitanju radi u Europskoj uniji – nedovoljno je – ističe Valter Flego.

Zanimalo nas je i na koji način kao zastupnik može pomoći i što čini u ostvarenju veće ravnopravnosti žena u raznim područjima života i djelovanja.

- U veljači prošle godine usvojili smo rezoluciju kojom pozivamo Komisiju da osigura da se ženska prava uzimaju u obzir u svim njezinim prijedlozima, da razvije konkretne planove za smanjenje stope siromaštva žena i da ojača napore kako bi se smanjila razlika u plaćama među spolovima. Napomenut ću još jednom, dug je put pred nama, a ovo je važan korak na tom putu. Trenutno su u postupku pregovora na europskoj razini i dva nacrta zakona - o transparentnosti plaća i o primjerenim minimalnim plaćama u EU-u – zaključuje eurozastupnik Valter Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:57