CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE

Dodjeljuju se bespovratna sredstva tvrtkama i pojedincima koji imaju želju za daljnjim obrazovanjem u području obrtništva

Riječ je o programu vrijednom dva milijuna kuna. Na natječaj se mogu prijaviti mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge), te fizičke osobe, najkasnije do 31. listopada

Ilustracija

 Tom Merton/Caia Image/Profimedia

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske objavilo je otvoreni javni poziv za program "Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo" za 2022. godinu.

Riječ je o programu vrijednom dva milijuna kuna u sklopu kojeg se dodjeljuju bespovratna sredstva tvrtkama i pojedincima koji imaju želju za daljnjim obrazovanjem u području obrtništva. Na natječaj se mogu prijaviti mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge), te fizičke osobe, najkasnije do 31. listopada.

Oni kandidati koji budu izabrani imat će priliku sudjelovati u ciljanim programima obrazovanja za obrtništvo koji osiguravaju kvalitetne i motivirane kadrove u svrhu jačanja konkurentnosti, poticanja produktivnosti te rasta i razvoja obrtništvo, ističu u nadležnom Ministarstvu.

Konkretnije, bespovratna sredstva namijenjena su sufinanciranju troškova nastalih tijekom 2020., 2021. i 2022. godine.

Sredstva se odobravaju u visini do 80% od iznosa opravdanih troškova za polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti/polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pogrebnik, kao i pripremu za polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti.

Također, pokrivaju i troškove pripreme i polaganja majstorskog ispita, kao i polaganja naučničkog ispita, ispita kojim se dokazuje osnovno znanje o poučavanju učenika na naukovanju te ishođenje dozvole za izvođenje naukovanja.

Osim toga, sredstva se mogu iskoristiti i za prekvalifikaciju za zanimanja u sustavu vezanih obrta koja se izvode prema Jedinstvenom modelu obrazovanja te za završetak Programa stjecanja osnovnog znanja o poučavanju učenika za mentore u gospodarstvu.

Dodajmo kako je prema ciljevima donesenim u rezoluciji Vijeća o strateškom okviru za europsku suradnju u području obrazovanja i osposobljavanja istaknuto da bi do 2025. najmanje 47% odraslih u EU u dobi od 25 do 64 godine trebalo sudjelovati u programu obrazovanja kroz proteklih 12 mjeseci te da bi udio visokoobrazovanih osoba u dobi od 25 do 34 godine treba iznositi najmanje 45% do 2030.

U svibnju 2021. Europski parlament usvojio je novi, zeleniji i digitalniji program Erasmus+ za razdoblje od 2021. do 2027., koji raspolaže proračunom u iznosu od više od 28 milijardi eura, gotovo dvostruko više sredstava u odnosu na prethodni program. Posebni naglasak u programu stavljen je na sudjelovanje osoba s manje mogućnosti, primjerice zbog invaliditeta, geografske udaljenosti ili siromaštva. Programom Erasmus+ također će se podupirati cjeloživotno učenje odraslih, s ciljem stjecanje novih znanja, iskustava i vještina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:28