ENERGETIKA U HRVATSKOJ

Dodijeljene nagrade ‘Hrvoje Požar‘ za popularizaciju energetike u 2021. godini

Nagrada nosi ime akademika Hrvoja Požara, glavnog tajnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) od 1978. do 1991

Energetski institut Hrvoje Pozar (EIHP), ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix

Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada "Hrvoje Požar" dodijelili su nagrade "Hrvoje Požar“ za 2021. Željku Tomšiću, Nini Domazet, Marku Starčeviću i Kristini Andrić te tvrtkama Rasco, Ericsson Nikola Tesla i Tehnostan.

Nagrada nosi ime akademika Hrvoja Požara, glavnog tajnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) od 1978. do 1991., a od 1995. se dodjeljuje za popularizaciju energetike i interesa za energetiku.

Profesor Željko Tomšić nagrađen je za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike, Nina Domazet za popularizaciju energetike, Kristina Andrić za diplomski rad iz područja energetike, a Marko Starčević za uspjeh u dosadašnjem studiranju studija energetike i energetskih usmjerenja završne godine preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija.

Također, tvrtka Rasco nagradu je dobila za inovacije u području energetike, dok je Ericsson Nikola Tesla nagrađen za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom, a Tehnostan za unapređenje kvalitete okoliša vezano uz energetske objekte.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt prisjetio se kolege Požara, koji je zaslužan za populariziranje energetike u Hrvatskoj.

"I danas ga se pamti kao sposobnog organizatora, znanstvenika i pedagoga. Akademik Hrvoje Požar osnovao je ne samo Energetski institut koji nosi njegovo ime, nego i sudjelovao u osnutku Fakulteta elektronike i računarstva te u pokretanju Tehničke enciklopedije kojoj je bio glavni urednik", izjavio je u priopćenju Neidhardt.

Hrvatsko energetsko društvo je neprofitna udruga koja okuplja stručnjake i znanstvenike iz djelatnosti energetike. Od rujna 1992. godine član je Svjetskog energetskog savjeta, a cilj joj je promicanje stručnog i znanstvenog rada u području energetike i okupljanje znanstvenog i stručnog potencijala.

Dodajmo još kako se Europski parlament zalaže za snažniju integraciju energetskog tržišta i utvrđivanje ambicioznih i pravno obvezujućih ciljeva za obnovljivu energiju, energetsku učinkovitost i smanjenje emisija stakleničkih plinova, kako navode na svojim službenim stranicama. Europarlamentarci podupiru odlučnije obvezivanje na ostvarivanje ciljeva EU-a, ističući kako nova energetska politika mora podržavati cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova u EU-u i ostvarenje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:14