DIGITALNA HRVATSKA

Direktorica Vise: Cilj nam je u Hrvatskoj ubrzati razvoj mreže za prihvaćanje digitalnih plaćanja

Vujasinović je dodala kako istraživanja pokazuju da svaki drugi potrošač više kupuje online nego prije, te da u Visa također surađuje s partnerima kako bi omogućila prihvaćanje kartičnog plaćanja poduzetnicima i u segmentu e-trgovine

Ilustracija

 Sutipond Somnam/Alamy/Alamy/Profimedia

Američka multinacionalna korporacija za financijske usluge Visa predstavila je inicijativu "Digitalna Hrvatska", koja za cilj ima povećati kartično plaćanje među malim i srednjim poduzećima i obrtnicima.

Direktorica Vise u Hrvatskoj Renata Vujasinović na predstavljanju je rekla da se provedbom projekta, koji će se provoditi iduće tri godine, želi pomoći hrvatskim malim poduzećima u procesu oporavka.

"Cilj Vise u Hrvatskoj je ubrzati razvoj mreže za prihvaćanje digitalnih plaćanja, što bi dovelo do prihvaćanja kartica za 25 posto. Mi ćemo stoga u suradnji s partnerima ponuditi besplatne POS terminale, na razdoblje od šest mjeseci, hrvatskim malim i srednjim poduzećima, kao i obrtnicima koji do sada nisu prihvaćali kartice kao sredstvo plaćanja", objasnila je Vujasinović.

Tvrtke iz sektora malog i srednjeg poduzetništva koje žele sudjelovati u projektu trebaju se obratiti svojoj banci, odnosno prihvatitelju kartica po svom izboru.

Vujasinović je dodala kako istraživanja pokazuju da svaki drugi potrošač više kupuje online nego prije, te da u okviru spomenute inicijative Visa također surađuje s partnerima kako bi omogućila prihvaćanje kartičnog plaćanja poduzetnicima i u segmentu e-trgovine. Inicijativa je dio širih napora Vise na razini Europe za više od osam milijuna malih i srednjih poduzeća.

Načelnik sektora za industrijsku politiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović istaknuo je kako je pandemija ubrzala pojedine procese, te da je zamjetno da su domaće tvrtke u tom razdoblju sve više prihvaćale nove digitalne tehnologije i nove poslovne modele. Blažinović je najavio natječaj resornog ministarstva za 206 bespovratnih milijuna kuna namijenjenih digitalizaciji hrvatskih poduzeća. Natječaj bi trebao biti objavljen krajem lipnja.

Podsjetimo, indeks Europske komisije koji mjeri razinu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) pokazuje da je Hrvatska u posljednjih godinu dana napredovala za jedno mjesto te je sada na 19. mjestu. U sklopu NPOO-a, predviđeno je 20,4% sredstva za ulaganja u digitalizaciju i razvoj kompleksnih, integriranih usluga, uz 2,9 milijardi kuna u komponenti digitalne transformacije društva i javne uprave.

U planu EU-a za gospodarski oporavak od država članica se traži da najmanje 20% sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost, vrijednog 672,5 milijardi eura, namijene digitalnoj transformaciji. U travnju 2021. Europski parlament usvojio je prvi program koji je isključivo usmjeren na uvođenje digitalnih tehnologija u poduzeća, ali i kod građana - Digitalna Europa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:59