ISKUSTVOM DO POSLA

Članice Split Tech City zajednice privukle velik broj studenata zainteresiranih za ljetne prakse

Svoje programe predstavile su tvrtke Agilo, Caelor, DEPT, Extension Engine, IT Sistemi i NetHub

”Praksom do iskustva, iskustvom do posla”
 

 Sasa Buric/Cropix

Predstavljanje ljetnih praksi koje studentima nude splitske IT tvrtke naišlo je na veliki interes. Studenti su pohrlili na događaj koji je u multimedijalnoj dvorani Sjevernog tornja Sveučilišne knjižnice organizirala udruga Split Tech City kako bi na jednom mjestu dobili informacije o plaćenim praksama iz područja programiranja, marketinga, dizajna i sl., a istodobno možda otvorili mogućnost i kasnijeg zaposlenja.

image

"Praksom do iskustva, iskustvom do posla"

Sasa Buric/Cropix

Događaj je održan pod nazivom “SUMMER INTERNSHIPS: Praksom do iskustva, iskustvom do posla!”. Svoje programe namijenjene studentima predstavile su tvrtke, ujedno članice Split Tech City zajednice – Agilo, Caelor, DEPT, Extension Engine, IT Sistemi i NetHub.

image

Toni Trivković

Sasa Buric/Cropix

Tvrtku Agilo predstavio je Toni Trivković, inače osnivač i predsjednik Split Tech Cityja. Zanimljivo je da je većina tima dio Agila već godinama, što je zapravo rijetkost u današnje vrijeme, kad je “skakanje” iz tvrtke u tvrtku postalo uobičajeno. Ovog ljeta Agilo nudi dvije 6-tjedne plaćene prakse, na koje se do 17. lipnja mogu prijaviti studenti, ali i srednjoškolci: Digital designer i Back-end developer.

image

Ivo Limić (Agilo)

Sasa Buric/Cropix
image

Luka Palac

Sasa Buric/Cropix

Prigodnim videom počelo je predstavljanje tvrtke Caelor, nakon čega je, kako su izvijestili iz Split Tech Cityja, Luka Palac pobliže objasnio čime se sve bave, kako rade i što očekuju od budućih kolega. Ukratko, izrađuju aplikacije koje poboljšavaju korisničko iskustvo i pojednostavnjuju suradnju između timova. Njihov tim se sastoji od Atlassian stručnjaka, visoko motiviranih programera, kreativnih dizajnera i iskusnih menadžera proizvoda, naglasio je. Stalno su im otvorene dvije pozicije za prakse: Front-end developer (React) i Back-end developer (Node.js). Postoji i mogućnost nastavka rada uz studentski ugovor/ugovor o radu.

image

Petar Ivančević

Sasa Buric/Cropix

​Petar Ivančević predstavio je DEPT. Kako je rekao, pioniri su u mnogočemu, a kontinuirano ulaganje u inovaciju jedan je od njihovih glavnih prioriteta. Posebnu pozornost pridaju održivom razvoju i činjenici da projekti na kojima rade pozitivno utječu na naše društvo i prirodu. Što se tiče ljetnih praksi, primaju 3 do 4 kandidata koji će s njima raditi 2 mjeseca. Kandidati mogu očekivati fleksibilno radno vrijeme i novčanu naknadu, kao i mogućnost stalnog zaposlenja. Tehnologije na kojima će praktikanti raditi su React za Front-end developere te Express i Koa.js za Back-end developere.

image

Romana Ban iz udruge Split Tech City

Sasa Buric/Cropix
image

"Praksom do iskustva, iskustvom do posla"

Sasa Buric/Cropix

Tvrtku ExtensionEngine predstavio je Marin Bareta. S uredima u Splitu i Bostonu, ova tvrtka s više od 20 godina iskustva dizajnira, razvija i lansira platforme za učenje na daljinu. Na tromjesečnu ljetnu praksu pozivaju developere; primit će najviše troje studenata, a datum početka je fleksibilan, kao i radno vrijeme (4-8 sati dnevno). Oni koji budu na praksi mogu očekivati individualni pristup posvećenog mentora. Studenti će raditi na simulacijama stvarnih projekata. Uz svu potrebnu opremu za rad, poput MacBook Pro računala, praktikanti će imati i osigurano parking mjesto.

image

"Praksom do iskustva, iskustvom do posla"

Sasa Buric/Cropix

Berislav Tomašić predstavio je tvrtku IT Sistemi - Nove Tehnologije d.o.o., koja od 1998. razvija vlastite proizvode i rješenja za vodeće tvrtke regije. Njihov “ITSummer Internship”, koji će trajati od 4-6 tjedana, nudi sljedeće pozicije: Software developer, Sistem inženjer i Business analyst.

Software developer praktikanti upoznat će se s modernim tehnologijama i vještinama potrebnim za karijeru programera, dok će oni prijavljeni za poziciju Sistem inženjera doznati osnove projektiranja, implementacije i održavanja naprednih ICT sustava. Business analyst bit će, pak, dijelom planiranja, analize zahtjeva i implementacije rješenja za digitalizaciju. Prijave su otvorene do 15. lipnja.

image

Mihaela Papić

Sasa Buric/Cropix

Kako su nadalje izvijestili iz Split Tech Cityja, predstavljanje tvrtki zaključeno je izlaganjem Mihaele Papić, koja je predstavila NetHub. Riječ je o prvom hrvatskom poduzetničkom akceleratoru usredotočenom na razvijanje tehnologija u zdravstvu. Osnovan je početkom 2021. godine od strane društva E.C.H.R., a s ciljem unapređenja poslovne klime za mala i srednja poduzeća. Osim rada preko studentskog ugovora, ovaj interdisciplinarni tim kao nastavna baza Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu studentima tog fakulteta nudi mogućnost obavljanja stručne prakse.

image

Anđela Beroš

Sasa Buric/Cropix

Na kraju programa dvije studentice pokušale su uvjeriti tvrtke da su upravo one najbolji mogući izbor za obavljanje prakse. Anđela Beroš i Mia Vrdoljak u nekoliko su minuta održale tzv. Personal Elevator Pitch, odnosno predstavile su svoje dosadašnje iskustvo i želju za učenjem.

image

"Praksom do iskustva, iskustvom do posla"

Sasa Buric/Cropix

“Na samom kraju slijedilo je međusobno upoznavanje i razmjena kontakata. Bila je ova izvrsna prilika da studenti uživo upoznaju svoje potencijalne buduće poslodavce. Nadamo se da će se sklopiti plodonosne suradnje!”, poručuju iz Split Tech Cityja uz informaciju kako će snimka svih predstavljanja biti dostupna na njihovom YouTube kanalu.

image

"Praksom do iskustva, iskustvom do posla"

Sasa Buric/Cropix

Spomenimo kako je ambicija Europske unije da bi do 2030. barem 80 posto odraslih osoba trebalo imati osnovne digitalne vještine dok bi na ICT radnim mjestima u EU trebalo biti 20 milijuna stručnjaka. Europski parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa s ciljem ulaganja u digitalnu infrastrukturu kako bi strateške tehnologije mogle doprinijeti jačanju konkurentnosti Europe, prelasku na zeleno gospodarstvo i osiguravanju tehnološke suverenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:17