DIGITALIZACIJA

‘Cilj je da Hrvatska do 2030. bude u prosjeku Europske unije po pitanju digitalne transformacije‘

Državni tajnik Bernard Gršić govorio je na međunarodnom stručnom seminaru o cestovnoj infrastrukturi i sigurnosti u prometu

Bernard Gršić

 Marko Todorov/Cropix

Za budući razvoj Hrvatske nužna je svijest o jačanju digitalnih vještina, naglasio je državni tajnik Bernard Gršić na predavanju o digitalizaciji.

Govoreći na međunarodnom stručnom seminaru o cestovnoj infrastrukturi i sigurnosti u prometu, tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva rekao je kako je cilj da Hrvatska do 2030. bude u prosjeku Europske unije po pitanju digitalne transformacije.

"Koristimo digitalne tehnologije s pozitivnim pristupom kako bismo promijenili naše živote, kako bismo brže komunicirali i kako bi oslobodili više slobodnog vremena za druge stvari koje su također bitne u našem u životu", kazao je Gršić.

Državni tajnik Gršić podsjetio je na portal e-Građani, na kojem je trenutno dostupno 101 usluga za više od 1,6 milijuna građana i poduzetnika. Osim toga, digitalizaciju pogoni i portal otvorenih podataka koji služi za prikupljanje, kategorizaciju i distribuciju otvorenih podataka javnog sektora, te u konačnici za stvaranje novih aplikacija u komercijalne i nekomercijalne svrhe.

Gršić je također istaknuo kako je nedavno istraživanje pokazalo da 79 % ispitanika u Republici Hrvatskoj u dobi od 16 do 74 godine tvrde kako znaju za postojanje e-Usluga za građane i poslovne korisnike.

Međunarodni stručni seminar CESTE 2022 koji se održava u Rovinju okupio je domaće i strane stručnjake u području gospodarenja cestama i sigurnosti u prometu. Posebno su istaknuti noviteti u primjeni digitalnih tehnologija, koje omogućuju sigurniji i održiviji cestovni promet. Glavni zaključci seminara tiču se veće primjene inovativnih rješenja iz domene IT tehnologije, proširenje mreže kontrolnih točaka na cestovnoj mreži u Hrvatskoj, digitalizacije prijevoznih procesa u robnom i putničkom prijevozu te veće primjene adaptivnih tehnologija u reguliranju prometa.

Dodajmo još kako je Europski parlament u 2018. usvojio rezoluciju o Europskoj strategiji za kooperativne inteligentne prometne sustave u kojoj se naglašava potencijal digitalnih tehnologija i povezanih poslovnih modela u cestovnom prometu. "EU bi trebao poticati i dodatno razvijati digitalne tehnologije ne samo radi smanjenja ljudskih pogrešaka i drugih neučinkovitosti, nego i radi smanjenja troškova i optimizacije upotrebe infrastrukture s pomoću rasterećenja prometa, čime bi se smanjile emisije CO2", naglasili su europarlamentarci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:37