ISTRAŽIVANJE

Imamo 18 gradonačelnica, ali u većini gradskih uprava dominiraju žene. Evo koji su ‘najženskiji’ gradovi u zemlji

Daleko bitniji podatak od samog udjela žena u broju zaposlenih, njihova je zastupljenost na čelnim pozicijama gradskih uprava

Ilustrativna fotografija

 -/Ingram/Profimedia

Slunj, Ilok, Ozalj, Novigrad, Mali Lošinj, Slavonski Brod, Sisak, Labin, Vis i Čabar, gradovi su s najvećom zastupljenosti žena na čelnim pozicijama i unutar gradskih uprava i vijeća, pokazuje veliko istraživanje portala gradonačelnik.hr. Podaci koje su dobili pokazuju da žene čine polovicu i više zaposlenih u 107 gradskih uprava, u njih 41 udio žena je preko 70 posto, u devet gradova i preko 80 posto, a Slunju gradsku upravu čini i iznad 90 posto zaposlenica.

Tradicionalno, kao i svake godine, gradonačelnik.hr je i ove godine povodom Dana žena napravio veliko istraživanje o zastupljenosti žena u hrvatskim gradskim upravama. Rezultati istraživanja ne razlikuju se puno od prošlogodišnjih koji su bili itekako zanimljivi jer je na lokalnim izborima 2021. došlo do promjena na čelu i sastavu gradskih tijela u velikoj većini gradova, a ključna je promjena bila povećanje broja gradonačelnica s dotadašnjih 13 na 17. U proteklih godinu dana dobili smo, pak, još jednu gradonačelnicu – s pozicije zamjenice gradonačelnika, Marija Kušmiš je nakon odlaska Marina Piletića u Vladu, izabrana za gradonačelnicu i tako postala 18. žena u gradonačelničkom postavu RH…

Inače, Vijeće europskih općina i regija prije tri godine je provelo istraživanje kojim su analizirali zastupljenost žena u 41 europskoj državi – od lokalnih vijeća do Europskog parlamenta, a istraživanje je pokazalo da žene čine tek trećinu ukupnog broja zaposlenih, te da obavljaju gradonačelničku dužnost u tek 15 posto europskih gradova. Od 41 europske prijestolnice, žene su na čelu njih tek osam. Hrvatski prosjek tu je nešto niži – od ukupno 128 žene vode 18 naših gradova, a od ukupno 84 pozicije zamjenika/ca gradonačelnika tek 28 je – zamjenica.

Ovo je, tako, prvi mandat Ljerki Cividini u Čakovcu, Katarini Mihelčić u Delnicama, Niki Silić Maroević u Korčuli, Lidiji Bošnjak u Ozlju, Suzani Jašić u Pazinu, Magdaleni Komes u Petrinji, Mariji Šarić u Pleternici, Petri Škrobot u Samoboru i Mirjani Puškarić u Slunju, dok su svojim rezultatom i dobrim upravljanjem povjerenje građana i na prošlim izborima potvrdile Tonka Ivčević u Komiži, Marina Budimir u Iloku, Ana Kučić u Malom Lošinju, Kristina Ikić Baniček u Sisku, Ivana Makrović u Supetru, Dragica Ratković u Varaždinskim Toplicama i Jasenka Auguštan Pentek u Zlataru. Marija Kušmiš na čelo Novske je, ponovino, došla s pozicije zamjenice gradonačelnika nakon što je Marin Piletić otišao na dužnost ministra.

Prema istraživanju portala gradonačelnik.hr u koje se izravno uključilo rekordnih 119 gradova, a dio podataka prikupljeno je sa službenih stranica gradova, žene čine barem polovicu zaposlenih u čak 107 gradova, u njih 41 udio žena premašuje 70 posto, u devet gradova – Slunj, Ilok, Popovača, Čabar, Pregrada, Zlatar, Ivanec, Ludbreg i Karlovac - žene čine preko 80 posto zaposlenih u gradskoj upravi, a u Slunju iznad 90 posto (!). U tom gradu Karlovačke županije društvo sa 15 žena u upravi Grada čini samo jedan muškarac. U top 10 gradova, odnosno 11, s najvećim udjelom žena u gradskoj upravi su također još i Labin i Ozalj sa 79 posto udjela.

Ipak, možda i daleko bitniji podatak od samog udjela žena u broju zaposlenih, njihova je zastupljenost na čelnim pozicijama gradskih uprava. A da su žene i na tom polju preuzele naša gradska središta pokazuje podatak da su u čak 28 hrvatskih gradova upravo žene voditeljice svih gradskih odjela. Najviše ih je u Požegi i Puli, gdje se redom žene nalaze na čelu po 6 gradskih odjela, koliko ih i ima u tim Gradovima. Žene su voditeljice i svih pet odjela u Sinju, po tri u Buzetu, Daruvaru, Krapini i Svetoj Nedelji, na čelu oba gradska odjela u Ludbregu, Ogulinu, Popovači i Skradinu, dok su voditeljice 1 – koliko ih uostalom i ima u njima – u 17 gradova.

Gradovi u kojima su žene na čelnoj poziciji jedinog – jedinstvenog – gradskog upravnog odjela su: Čabar, Donja Stubica, Glina, Ilok, Imotski, Lepoglava, Lipik, Mali Lošinj, Obrovac, Opuzen, Orahovica, Oroslavje, Ozalj, Slunj, Vis, Vrbovsko i Vrlika.

U 18 gradova žene su na čelu tri četvrtine upravnih odjela, u Karlovcu od 9 odjela osam vode žene, u Kaštelima i Pazinu žene vode 5 od 6 upravnih odjela, u Korčuli, Sisku i Varaždinu 4 od 5 gradskih upravnih odjela, a 3 od 4 u 11 gradova. Polovicu i preko 50 posto voditeljica upravnih odjela imaju 83 hrvatska grada.

Najslabija zastupljenost žena i dalje je u gradskim vijećima, no tu je ponovimo postignut najveći napredak u odnosu na prošli mandat. Naše predlanjsko istraživanje pokazalo je kako je preko 50 posto žena u sastavu Gradskog vijeća imao samo jedan grad u zemlji – Ludbreg, dok su u većini gradova žene nažalost činile tek trećinu ili čak i niži udio u sastavu vijeća.

Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, imamo 12 gradova u kojima žene čine preko polovice članova Gradskih vijeća, te šest gradova– Pregrada, Slatina, Vis, Čabar, Novigrad i Orahovica, u kojima su gradska vijeća gotovo pa ženska, ima ih preko 60 posto, u Pregradi čak 69 posto, po 67 posto imaju Vis i Slatina, po 62 posto – Čabar, Novigrad i Orahovica.

Predsjednice Gradskih vijeća ima 28 gradova, a 51 po jednu ili čak dvije (njih 7- Hvar, Knin, Krapina, Metković, Orahovica, Umag i Pregrada) potpredsjednice GV-a. Ovdje svakako treba izdvojiti Orahovicu i prije već istaknutu Pregradu u kojima žene čine natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću, a na čelu GV-a su predsjednica i dvije potpredsjednice Vijeća.

Nadalje, što se tiče broja zamjenica gradonačelnika/ca imamo značajno manji broj – ravno 30 u odnosu na 67 iz prošlog mandata, no tu moramo uzeti da je novim Zakonom o lokalnoj samoupravi drastično srezan broj zamjenika/ca gradonačelnika/ca (ova funkcija ukinuta je u svim gradovima manjim od 35 tisuća stanovnika, dok je u onima s više od 35 tisuća broj ograničen na 1 zamjenicu/ka). U 22 grada je i samo zamjenica gradonačelnice/ka, tj. nema muških zamjenika.

Kako bismo, na kraju ove analize, izmjerili koji su doista ‘najženskiji’ gradovi u zemlji, naši analitičari obradili su svih pet analiziranih pokazatelja, kao i faktor u kojim su gradovima žene gradonačelnice te ih zbrojili u – skupni indeks. Po ovom izračunu, najženskiji gradovi u zemlji su – Slunj, Ilok, Ozalj, Novigrad, Mali Lošinj, Slavonski Brod (jedini „veliki“ u Top 10), Sisak, Labin (jedini „srednje veliki“ u Top 10), Vis i Čabar.

U usporedbi sa prošlogodišnjim istraživanjem, udio žena u gradskoj upravi najviše je porastao u Zlataru (sa 69 posto na 82 posto), Čabru (70 posto na 82 posto), Grubišnom Polju (56 posto na 67 posto), Visu (67 posto na 75 posto), Opatiji (64 posto na 72 posto), Čazmi (57 posto na 64 posto), Klanjcu (43 posto na 50 posto), Ozlju (71 posto na 79 posto), Varaždinskim Toplicama (71 posto na 78 posto) i Zaboku (60 posto na 65 posto udjela žena).

Kada je riječ o zastupljenosti žena na čelnim pozicijama u gradskim upravama, najveći postotni napredak i porast broja žena na čelnim pozicijama postignut je u Skradinu (0-100), Virovitici (0-43), Kninu (33-67), Murskom Središću (0-33), Omišu (0-33), Otoku – Vinkovci (0-33), Jastrebarskom (50-75), Makarskoj (50-75), Opatiji (50-75), Pakracu (0-25) i Vodicama (0-25 posto udjela)…

I na kraju, najveći postotni napredak u porastu broja žena – računajući Trend 2022,- 2023. – u Gradskom vijeću bilježimo u Rabu – 200 posto (2-6), Zlataru -100 posto (2-4), zatim u Čakovcu (3-5), Dugom Selu (2-3), Grubišnom Polju (2-3), Komiži (2-3), Hvaru (3-4), Jastrebarskom (3-4), Senju (3-4), Pleternici (4-5) i Vrbovcu (4-5 žena).

Postotni udio žena u GV-u se najviše povećao u Rabu (31 posto), Zlataru – 15 posto, Komiži i Čakovcu (po 11 posto), dok 8 posto porasta broja članica Gradskih vijeća imaju: Otočac, Čabar, Grubišno Polje, Hvar, Prelog, Senj, Čazma i Dugo Selo, 7 posto- Belišće, Jastrebarsko i Pleternica… (Pero Livajić, Vedrana Humski)

Najženskiji gradovi

Ove godine titula „najženskijeg“ grada pripala je Slunju budući da, uz gradonačelničku, i ostale važne gradske pozicije „drže“ žene. Tako je na čelu Jedinstvenog upravnog odjela također žena, a od ukupno 16 osoba zaposlenih u Gradskoj upravi njih 15 su žene. Situacija je ponešto drugačija kad je u pitanju sastav Gradskog vijeća budući da je vijećnica svega 36 posto, međutim, prema skupnom indeksu Slunj vodi s ostvarenih 110,13.

„Posljednjih godina sve se više govori o ravnopravnosti spolova i poticanju uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u različitim sferama života, od zapošljavanja, napredovanja na radnom mjestu, političkog angažmana, poduzetništva i drugog. Kod nas u Slunju žene posjeduju kompetencije poput preuzimanja inicijative i usmjerenosti na rezultate, primjenjuju demokratski stil upravljanja, to su žene koje imaju znanja i profesionalnog iskustva i kontinuirano se usavršavaju i zato su na rukovodećim mjestima. Za žene je općenito karakterističan stil interaktivnog vodstva koji uključuje podjelu informacija i moći, poticanje sudjelovanja te davanje ljudima na znanje da su važni. Međuljudski odnosi, koji su za žene izuzetno važni, imaju sve veću vrijednost u organizacijskoj kulturi. Oni su važan izvor novih inovativnih procesa, timskog rada, ali i samorazvoja. A naše žene žele i nešto više, nastoje da našu prirodnu ljepotu oplemene i stvore još ljepše mjesto za život, jer tu je njihov dom. To svakako ne umanjuje činjenicu da iste sposobnosti i kvalitete imaju i naši kolege, oni nas podupiru i nadopunjuju, oni znanje, rezultate i uloženi trud vrednuju i prepoznaju, nikad ne dovodeći u pitanje spol. Mogu naglasiti da ovakvo zrelo i normalno okruženje, u kojem svi imaju jednake prilike, a mjerila za napredak uvijek su bili sposobnost, rad i rezultat, igra izuzetno važnu ulogu i ključan je faktor uspjeha razvoja našeg kraja. Ono što trebamo je kontinuirano raditi na osvještavanju, kako bismo eliminirali predrasude i stvorili poticajno radno okruženje u kojem svi, i muškarci i žene, osjećaju da je napredovanje rezultat njihovog rada, znanja, angažmana i rezultata, a ne spola“ – ovim povodom rekla nam je Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja.

Visoko kotira i Grad Ozalj, poznat po svojoj dugogodišnjoj vladavini žena budući da su na gradonačelničkoj poziciji već dvadesetak godina žene, a Jedinstveni upravni odjel također vodi žena. Što se tiče Gradskog vijeća, na potpredsjedničkom mjestu je žena, doduše, od 13 članova ukupno ih je samo četiri. Međutim od 14 zaposlenih u Gradskoj upravi, njih čak 11 su žene, a skupni indeks pokazuje 108,07.

„Danas, na Međunarodni dan žena, slavimo društvena, ekonomska, kulturna i politička postignuća žena diljem svijeta. Potrebno je odati priznanje svim ženama jer ulažu ogroman napor usklađujući poslovni i privatni život s osmjehom na licu. Suočavaju se s različitim izazovima, no hrabre su i odlučne u provođenju pozitivnih promjena u društvu. Grad Ozalj je oduvijek bio grad žena, grad koji se zalaže za ravnopravnost spolova, za glas žena. Kao gradonačelnica ovog divnog Grada ponosna sam na svoj ženski tim u gradskoj upravi i s punim povjerenjem u snagu i odlučnost svih nastavit ćemo raditi na osnaživanju žena posebice mladih žena u našem Gradu. Svim divnim ženama, posebno ženama grada Ozlja, od srca želim sretan Dan žena!“ – poručila je gradonačelnica Lidija Bošnjak.

U Slavonskom Brodu udio žena u Gradskoj upravi čini 71 posto, a pritom ih je na čelu gradskih odjela 57 posto dok je vijećnica u Gradskom vijeću 52 posto. Gradonačelnik ima zamjenicu, a na koncu, skupni indeks pokazuje visokih 107,61.

„Gradska uprava Grada Slavonskog Broda ima ukupno 95 zaposlenih, a od tog ukupnog broja zaposlenih 67 je žena. Ponosan sam što se mogu pohvaliti činjenicom da žene „prednjače“ u gradskoj upravi, a moje suradnice u jednakom su položaju kao i suradnici te svoj posao obavljaju savjesno. Žene su neizostavan dio u životu svakoga od nas – majke, supruge, kćeri, radne kolegice – i zaslužuju našu svakodnevnu zahvalnost. Ipak, Međunarodni dan žena prilika je da im iskažemo posebnu zahvalnost za sve ono što čine za naše obitelji, ali i čitavo društvo. Iako su se tijekom povijesti borile za svoja prava, nažalost, i u 21. stoljeću i dalje su aktualna pitanja vezana uz ravnopravnost žena. I u kontekstu ravnopravnosti, Grad Slavonski Brod može se pohvaliti činjenicom da su na čelu većine upravnih odjela žene. Nadalje, žene su na čelnim pozicijama u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda, Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić i u Gradskoj knjižnici, na čelu su dječjih vrtića te su ravnateljice u devet osnovnih škola“ – izjavio je povodom Dana žena gradonačelnik Mirko Duspara.

Labin, i ove godine svrstan među top deset „ženskih“ gradova, također se može pohvaliti zamjenicom gradonačelnika, udjelom od 67 posto žena na čelu gradskih odjela, predsjednicom Gradskog vijeća (u kojem je udio žena 43 posto) te visokim ukupnim brojem žena zaposlenih u svojoj upravi. Točnije od njih 39, koliko ih radi u Gradu Labinu, čak je 31 žena.

„Ovaj podatak o čak 79% djelatnica u gradskoj upravi ne čudi te su mnoge žene na raznim čelnim pozicijama u našem gradu. Od zamjenice gradonačelnika, predsjednice Gradskog vijeća, čak četiri od ukupno šest gradskih pročelnika su žene te zaista čine jedan stup odgovornosti u Labinu. Danas kada se i službeno obilježava Međunarodni dan žena prilika je da svi zajedno razmislimo, ali i djelujemo na činjenicu da još uvijek, što nije slučaj u Labinu, stoji činjenica o podzastupljenosti žena na čelnim pozicijama, odgovornim funkcijama ali i nejednakom položaju po pitanju visina primanja u odnosu na muškarce. Činjenice su to koje kao društvo moramo konkretno promijeniti, a Labin je dobra primjer upravo toga na koji se način treba odnositi i ne raditi nikakve razlike po rodnoj osnovi. Ovim putem, još jednom svim ženama čestitam međunarodni dan žena!“ – izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić.

U Gradu Visu žene čine većinu zaposlenih u Gradskoj upravi. Jedinstveni upravni odjel ima pročelnicu, a Gradsko vijeće uglavnom je sačinjeno od žena budući da ih je šest od zajedno devet članova.

„Od ukupno 12 zaposlenih u gradskoj upravi 9 je žena za koje mogu reći da su vrlo savjesne, pedantne, odgovorne i ambiciozne. Upravo zahvaljujući njima Grad iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate na svim područjima. Koristim ovu priliku da im se svima zahvalim na dosadašnjem trudu i radu, te se veselim nastavku daljnje uspješne suradnje“ – riječi su Ive Radice, gradonačelnika Visa.

I Grad Čabar se našao u društvu deset najbolje rangiranih, odnosno, onih s najvećim brojem žena zaposlenih u svojim redovima te, u ovom slučaju, skupni indeks pokazuje 107,30. Od ukupnog broja zaposlenih u gradskoj upravi njih 82 posto su žene, na čelu Jedinstvenog upravnog odjela također je žena, a što se tiče sastava Gradskog vijeća, koje ima predsjednicu i potpredsjednicu, pripadnice „ljepšeg spola“ čine 62 posto.

„U radu gradske uprave gdje su velika većina zaposlenih upravo žene, kao gradonačelniku takvo okruženje je u najmanju ruku zanimljivo i izazovno, kada je riječ o pokušaju pronalaženja zajedničkog “jezika”. U svakom slučaju, bez obzira na spol, potreban je balans, međusobna podrška i razumijevanje u poslu te ono najvažnije, nadopunjavanje i pomaganje jednih drugima, bez obzira na sve razlike koje imamo. Na taj način, zajedništvo može prevazići sve prepreke i stvoriti još bolju radnu atmosferu koja će različitim razmišljanjima i pristupima pojedinaca poticati motivacijsko okruženje i uživanje u poslu kojeg radimo“ – rekao je ovim povodom Antonio Dražović.

Žene prevladavaju…

I Orahovica se može pohvaliti velikim brojem žena u gradskoj upravi. Tako je od ukupno 14 zaposlenika gradske uprave čak 10 žena što čini 71 posto, jedna je i pročelnica. U gradskim tvrtkama i institucijama u većinskom vlasništvu Grada četiri su tvrtke, od čega su u dvije od njih žene predsjednice uprave, isto tako od dvije institucije, vrtića i gradske knjižnice- u obje su ravnateljice žene, a dvije uposlene osobe, i to dvije žene, ima i Turistička zajednica – jedna je ravnateljica, druga zaposlenica. U Gradskom vijeću, od 14 članova osam je žena, što iznosi 57 posto udjela.

„Želio bi istaknuti da mi je zadovoljstvo raditi i surađivati sa svim kolegicama, jer su to redom sve vrlo sposobne i kompetentne žene koje svojim znanjem i iskustvom doprinose kvaliteti posla i rade zaista izvrstan posao. Tome u prilog idu i svi naši dosadašnji uspješno realizirani projekti i aktivnosti. Jako mi je drago zbog toga i iznimno sam ponosan na sve svoje kolegice kojima ovim putem i čestitam Međunarodni dan žena“ – ovom prigodom rekao je Saša Rister, gradonačelnik.

I u Gradu Poreču na čelu gotovo svih gradskih odjela, ustanova i poduzeća nalaze se žene. Upravo zato, gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić povodom Dana žena održao je prijem za gradske pročelnice, vijećnice, ravnateljice i direktorice svih gradskih ustanova i poduzeća. Prijemu su se pridružili i zamjenici gradonačelnika, Elio Štifanić i Ugo Musizza. Naime, četiri od ukupno sedam gradskih pročelnika su žene, u radu Gradskog vijeća sudjeluje pet vijećnica dok su na čelu ukupno 15 od 19 gradskih ustanova i tvrtki upravo žene.

„Sve je to razlog zbog kojeg je Poreč poseban i drugačiji“ – rekao je gradonačelnik Loris Peršurić te dodao: „ Često govorimo kako upravo na rukovodećim pozicijama nema dovoljno žena, a Poreč dokazuje da to ne mora biti tako. I zato sam ponosan jer u svima vama imam odlične i pouzdane suradnice koje rade za zajedničko dobro naših sugrađanki i sugrađana“.

Čakovec se također prema našem indeksu nalazi pri samom vrhu, u Top 15, “najženstvenijih” hrvatskih gradova. Ima i gradonačelnicu i zamjenicu gradonačelnice, tri su čelnice upravnih odbora, u gradskoj upravi je i preko 50 posto zaposlenica…

“Iako bih voljela da svaki dan gledamo kao dan žena, ali i muškaraca, da slavimo sve ljude – bez iznimke, događaji iz povijesti, kao i današnja situacija u svijetu i dalje od nas traže da jedan dan govorimo o ženskim pravima. Kao što smo već i ranije razgovarali o ovoj temi, po mnogočemu, i po tome su naše Međimurje i Čakovec nešto napredniji, rodno ravnopravni i otvaraju vrata svima onima koji žele napredak, boljitak i razvoj, bez iznimke. Na taj način volim promatrati i činjenicu da sam tek druga žena gradonačelnica na čelu Čakovca. To se očituje i u odnosu kolega prema svojim suradnicama, prema meni i ženskoj zajednici općenito, koji je na zavidnoj razini. Ponosna sam što na sjeveru zemlje imam velik broj suradnica, karakterom velikih i jakih žena koje su svaka u svom segmentu rada spremne preuzeti odgovornost te se ravnopravno boriti da naš Čakovec napreduje. Pritom smo si uzajamna podrška u svakodnevnim izazovima i zadacima, uz neizostavnu dozu empatije koja je kako u životu, tako i poslu neophodna. Grad Čakovec trenutno ima 51 zaposlenika, od čega je 26 žena, a osnivači smo šest ustanova i vlasnik/većinski suvlasnik četiri tvrtke i osnivač sedam osnovnih škola. Žene vode četiri ustanove te jednu tvrtku, a u šest od sedam osnovnih škola ravnateljice su žene, dakle redom su na najodgovornijim pozicijama i ponosna sam da svaka redom svoj posao radi odgovorno i za primjer drugima. Velika većina žena u menadžerske, direktorske i vodeće pozicije ulazi s glavnom željom – promjene, točnije boljitka situacije koju promatra, a to bi rekla da je upravo i recept zahvaljujući kojem ove žene kao predvodnici omogućuju rast našeg grada. Njima, ali i svim ženama od srca želim sretan naš dan, slavimo ga kao dan tolerancije, solidarnosti i zajedništva!- kaže nam Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca. Povodom 8. ožujka – Međunarodnog dana žena, gradonačelnica je na stranici Grada uputila i prigodnu čestitku sugrađankama…

Među „ženske“ gradove svakako spada i Belišće koje ima zamjenicu gradonačelnika i brojne pročelnice ureda, a udio žena u Gradskoj upravi čini 69 posto.

„U Belišću na čelnim pozicijama u upravnim odjelima, gradskim ustanovama i tvrtkama i dalje glavnu riječ vode žene. Garancija uspješnog svladavanja izazova rukovodećih funkcija, naravno, nije spolna ni bilo koja druga pripadnost, no iz iskustva, ne umanjujući vrijednosti muškaraca na rukovodećim mjestima, mogu potvrditi kako žene na tim mjestima krasi racionalnost u odlučivanju, otvorenost za suradnju i spremnost na razmjenu mišljenja i konzultacije u procesu donošenja zahtjevnih odluka, samokritičnost, odlične komunikacijske vještine, težnja poštenju u poslovanju i snažno izražena empatija. Važna je spremnost na suradnju, želja za učenjem i osjećaj za svoje sugrađane, jer u lokalnoj samoupravi ostvaruje se najizravniji kontakt s lokalnom zajednicom. U Gradu Belišću je realnost da su žene na većini vodećih pozicija, no to ni u kojem slučaju ne predstavlja problem već smatramo to i svojevrsnom prednošću, ponovno naglašavajući kako uspješnost u obnašanju odgovornih dužnosti ne ovisi o spolnoj pripadnosti već o osobnim sposobnostima svake pojedine osobe jer i među muškarcima jednako tako postoje osobe koje krase jednako kvalitetne osobine. U našem su gradu žene jednako tako aktivne i u civilnom društvu, kulturnom i vjerskom životu naše zajednice i to je potrebno cijeniti i njegovati, a posebno taj osjećaj poštovanja i uzajamnog uvažavanja usaditi u stavove djece i mladih – istaknuo je Dinko Burić, gradonačelnik Belišća.

Pazinom od izbora 2021. kormilari žena kao što je to slučaj i s većinom gradskih odjela, odnosno, udio žena na čelnim pozicijama je 83 posto, a ukupno u Gradskoj upravi 74 posto dok je skupni indeks 106.10.

„Dan žena nije kao Valentinovo, nego praznik ženske borbe, snage i solidarnosti. Gradom Pazinom danas u većini upravljaju žene. U gradskoj upravi Grada Pazina zaposlene su 32 žene, među kojima je i gradonačelnica. Nadalje, od sedam pročelnika/ca upravnih odjela Grada, pet je žena, a također, i predsjednica Gradskog vijeća Grada Pazina je žena, dok u Gradskom vijeću, od 13 članova i članica, njih šest su žene. Žene su brojnije i na čelnim pozicijama gradski ustanova i poduzeća. Tako, od pet ustanova kojima je Grad osnivač, u njih tri ravnateljice su žene, a isto tako, od pet trgovačkih društava, u tri su žene na rukovodećim pozicijama. Uz navedeno, valja pridodati da je na čelu Turističke zajednice Središnje Istre žena, kao i na mjestu voditeljice LAG-a “Središnja Istra” i Udruženju obrtnika Pazin. Međutim, to ujedno znači da se muškarci nalaze tamo gdje je malo veća financijska moć. Stoga, među inim prioritetima, Grad Pazin unapređenje položaja žena svakako stavlja među privima, pa je tako niz područja na kojima se trenutno radi u smjeru tog unapređenja. Osiguravanjem većeg broja mjesta u jaslicama i vrtićima, primjerice, pospješit će se položaj žena na tržištu rada. Također, misli se i na žene u radnom odnosu podizanjem plaća radnika i radnica u vrtićima, gradskoj upravi, kulturi, vatrogascima. Razvija se i sustav podrške roditeljstvu i djeci (Dječja kuća – kabineti, savjetovalište, grupe podrške…), a razvija se i sustav podrške osobama starije dobi. Tu se u prvom redu misli na skori dovršetak Doma za starije, Dnevni boravak, prijevoz starijih osoba s ruralnih područja i sl. Kroz Savjetovalište za brak i obitelj, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i ostalim službama, radi se na prevenciji obiteljskog nasilja, kao i sa ženama žrtvama nasilja. U sve to, Grad vodi politiku ravnopravnosti i kroz rad Povjerenstva za ravnopravnost spolova te podršku očinstvu“ – rekla nam je povodom Dana žena gradonačelnica Pazina, Suzana Jašić.

Među gradovima koje u ovom kontekstu svakako valja spomenuti je i Supetar, kojeg gradonačelnica Ivana Marković vodi već deset godina. Na svim čelnim pozicijama su mu žene; vode komunalno poduzeće, knjižnicu, centar za kulturu, osnovnu i srednju školu, vrtić, poljoprivrednu zadrugu, obrtničku udrugu i poslovnicu Fine. Policijsku postaju vodi žena, Gradskim vijećem predsjedava žena kao što su i svi suci supetarskog Općinskog suda žene – predsjednica i tri sutkinje kao i četiri sudske savjetnice, a na čelu Zemljišnika i Katastra također su žene.

„Desetu godinu obnašam dužnost gradonačelnice Grada Supetra i ne razmišljam o tome kako je biti žena na takvoj poziciji. Svakodnevno se susrećem sa brojnim zadacima, izazovima i problemima koje zajedno sa suradnicima rješavam te se smatram ravnopravnom svojim kolegama. Drago mi je da u Gradu Supetru imam mnogo kolegica koje rado preuzimaju odgovornost te se bore za napredak i razvoj grada. Žene se u Supetru nalaze na najodgovornijim pozicijama te smo postali po tome poznati što mi je iznimno drago. Žene se itekako moraju uključiti u politiku, smatram da su one konkretnije od muškaraca i puno bolje rješavaju probleme od muških kolega. U politiku sam ušla jer sam u komunalnom društvu vidjela da svari u gradu ne funkcioniraju te sam željela dati doprinos promjenama. Nisam ni slutila da ću postati prva gradonačelnica u povijesti Brača“, rekla nam je gradonačelnica Marković.

Među „ženskijim“ hrvatskim gradovima možemo spomenuti i Samobor čija je gradonačelnica na izborima 2021. godine izabrana Petra Škrobot, a udio žena zaposlenih u Gradskoj upravi iznosi 58 posto dok je skupni indeks 103,48.

„Ponosna sam što se Samobor našao među gradovima u kojima su žene visoko zastupljene u gradskoj upravi te u gradskim ustanovama. Sve te žene zaposlene su temeljem sposobnosti, kompetencija, znanja i iskustva što potvrđuju njihovi rezultati. I dalje ću se kao žena i gradonačelnica zalagati za ravnopravnost žena i muškaraca, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata. Mlada sam i žena u politici na čelu jednog velikog grada. Kada me pitaju kako mi je biti gradonačelnica i žena političarka kažem da je borbeno, kao na bojnom polju. Često sam od pojedinaca izložena predrasudama i kritikama, i to ne prema mojim rezultatima ili radu već izgledu, spolu i dobi i to je ono što žalosti. Odučila sam da neću tolerirati i prešućivati vrijeđanje, omalovažavanje i ponižavanje i zato o tome javno progovaram zbog svih žena. Stoga apeliram na sve žene da ne dozvoljavaju da ih itko podcjenjuje te da maksimalno iskoriste svoje potencijale unatoč spolnim stereotipima. Nema toga što žena ne može podnijeti i nema toga što žena ne može ostvariti“ – poručila je gradonačelnica Petra Škrobot čestitavši Međunarodni dan žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:14