Snažna godina

Proizvođač jednih od najpopularnijih igračaka na svijetu povećao dobit na 1,2 mlrd. dolara

Glavne su linije proizvoda Lego City, Lego Creator, Lego Friends te proizvodi nadahnuti holivudskim filmovima poput Ratova zvijezda i Osvetnika
Ilustracija
 FOTOS LORENZO CARNERO/CORDONPRESS / Cordon Press / Profimedia

Danski proizvođač igračaka Lego izvijestio je u srijedu da je u 2019. godini povećao dobit i prihode, uz dobre rezultate na svim glavnim tržištima i snažan skok prodaje u Kini.

Neto dobit iznosila je 8,3 milijarde danskih kruna (1,2 milijarde dolara) i veća je tri posto nego u 2018. godini.

Prihodi su porasli šest posto, na 38,5 milijardi kruna.

Rezultati na razvijenim tržištima, poput zapadne Europe i Sjeverne Amerike, porasli po jednoznamenkastoj stopi. U Kini, gdje Lego ima 140 maloprodajnih prostora u 35 gradova, poskočili su oko 50 posto.

"Bila je to snažna godina u kojoj smo nadmašili rast industrije igračaka u cjelini i povećali prodaju i tržišni udio na svim našim najvećim tržištima", rekao je izvršni direktor Niels B. Christiansen.

Tvrtka ima 570 trgovina širom svijeta, a u 2020. namjerava ih otvoriti još 150, od čega otprilike polovinu u kontinentalnoj Kini. Prošle su godine posjete Legovoj internetskoj prodajnoj stranici porasle za četvrtinu.

Kompanija povećava ulaganja u maloprodajne kanale kako bi doprla do potencijalnih potrošača, kazao je Christiansen.

Glavne su linije proizvoda Lego City, Lego Creator, Lego Friends, te proizvodi nadahnuti holivudskim filmovima poput Ratova zvijezda i Osvetnika.

Kompanija je najavila i promjene u upravi. Tako bi Thomas Kirk Kristiansen iz obitelji vlasnika trebao postati predsjedatelj odbora direktora, umjesto Jorgena Vig Knudstorpa koji je od 2004. do 2016. bio izvršni direktor, a sada bi trebao ostati u odboru sa zadaćom razvoja brenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:11