"Fascinantna i inovativna"

Otvara se potpuno obnovljena luksuzna ACI marina Rovinj: 'Ovo je jedinstveni projekt'

Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Uprave ACI-ja, Kristijanom Pavićem
Renovirana ACI marina Rovinj
 Goran Šebelić / CROPIX

Otvara se ekskluzivna, potpuno obnovljena ACI marina Rovinj, kategorizirana s 5 sidara. Ponad nje uzdiže se također iz temelja obnovljen novi grandiozni Maistrin Grand hotel Park. Rovinj je tako dobio jedno od najluksuznijih mjesta na Jadranu, svjetski ekskluziv na turističkoj i nautičkoj karti svijeta već prepoznat pod nazivom turistička zona Monte Mulini.

U cijeloj ovoj novoj vizuri s pogledom na jedinstvenu slikovitu staru gradsku jezgru ACI marina Rovinj postaje i po svojim vrhunskim nautičkim standardima i po vizualnom identitetu mjesto broj 1 na hrvatskim nautičkim rutama.

S predsjednikom Uprave ACI-ja, Kristijanom Pavićem, razgovarali smo upravo u povodu realizacije ovog najvećeg investicijskog postignuća u povijesti ACI-ja.

Upravo je pred svečanim otvorenjem, možemo reći, sasvim nova ACI marina Rovinj. Koje su značajke njezine rekonstrukcije, je li to novi kamen temeljac razvoja modernog ACI-ja?

- Rekonstrukcija je počela u travnju 2017. godine, a u marini sagrađenoj davne 1984. ostali su nepromijenjeni samo koncesijom određeni gabariti dok je sve ostalo sagrađeno iznova. Vizualni identitet kompletno je izmijenjen, a koncept marine predstavlja suštinski iskorak u standardima nautičkog turizma, ponudi marine i usluzi nautičarima: prožet je ekskluzivnošću u svakom detalju, što lokaciji daje potpuno novu vizuru. Jasno je da je riječ o jedinstvenom projektu na Mediteranu.

ACI
Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja

Nova ACI marina Rovinj najveća je investicija u povijesti ACI-ja, a i jedna od najvećih u nautičkom turizmu u Hrvatskoj, u koju je uloženo više od 150 milijuna kuna.

- Od samih začetaka inzistirali smo da marina bude vizualno fascinantna, ali i arhitektonski umjerena u odnosu na okruženje, luksuzna, da primjenjujemo inovativna rješenja te da prije svega klijentima nudi najvišu razinu sigurnosti.

Rekonstrukcija ACI marine Rovinj može se opisati u četiri riječi: ljepota, luksuz, inovativnost i sigurnost. Danas je to prva ACI marina s visokom kategorizacijom 5 sidara. Uz najmoderniji infrastrukturni i atraktivan vizualni dio u samoj marini, usluga je na najvišoj razini. Sigurni smo da će naši gosti to prepoznati. Rovinj je destinacija koja traži i zaslužuje jedan takav svjetski projekt, što smo mi prepoznali.

Istodobno je sagrađen sasvim novi Grand hotel Park Rovinj. Nekadašnji hotel Park je zajedno s ACI-jevom marinom svojedobno bio stjecište najvećih svjetskih zvijezda match-race jedrenja. Planira li se ponovno dovođenje svjetske jedriličarske elite u Rovinj?

Rovinj, 170419.
ACI marina Rovinj iz temalja je renovirana a otvorenje se ocekuje krajem mjeseca.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Renovirana ACI marina Rovinj

- Spoj ACI marine Rovinj i zone Monte Mulini bit će formula i za privlačenje jedriličarske elite u Rovinj. Projekt gradnje ACI marine i hotela Park primjer je izvrsne suradnje dva poduzetnika iz dvije različite branše, koji su uspjeli zajedničkim nastojanjima stvoriti jednu mnogo veću ukupnu vrijednost nego što bi je imao svaki projekt zasebno. Marina i hotel u naravi su jedna prostorno funkcionalna cjelina, a opet svaka sa svojim identitetom.

Jedriličarska elita već je to prepoznala budući da će upravo iz ACI marine Rovinj krajem svibnja krenuti svjetski poznata regata RC44 u organizaciji Adris grupe, kojoj je i ACI jedan od partnera. U bliskoj budućnosti, naravno, i ACI planira samostalno organizirati regate.

Traži li se već u novoj ACI marini Rovinj vez više?

- Već i prije otvorenja marine primili smo niz upita za vez. Interes nautičara je izuzetno velik, neovisno o činjenici da je ACI marina Rovinj jedna od najskupljih hrvatskih marina. Pritom balansiramo potražnju za godišnjim vezom i očekivani pritisak tranzita tijekom sezone, imajući na umu da je ACI marina Rovinj oduvijek jedna od najtranzitnijih marina u Hrvatskoj. Upravo će ravnoteža godišnjih, mjesečnih i dnevnih vezova predstavljati izazov u nadolazećem razdoblju.

Rovinj, 170419.
ACI marina Rovinj iz temalja je renovirana a otvorenje se ocekuje krajem mjeseca.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Renovirana ACI marina Rovinj

S kojim još novostima ACI ulazi u novu nautičku sezonu?

- ACI je za sezonu 2019. pripremio niz pogodnosti za svoje klijente. Program vjernosti, nautičarima poznatiji kao ACI Card, od ove godine omogućava dodatne benefite našim klijentima. Posljednjih godinu dana intenzivno pripremamo vlastiti CRM sustav: u tijeku je prva faza razvoja kojom će se implementirati osnovne funkcionalnosti CRM sustava korištenjem najmodernije tehnologije. Najveći je naglasak stavljen na kolaborativni i operativni dio CRM sustava, što će nam omogućiti daljnji iskorak u poslovanju. U tijeku je izrada GIS katastra vezova ACI marina koja će omogućiti kvalitetnije planiranje poslovanja. Povrh toga, nastavili smo i s redovnim ulaganjima u svaku pojedinu marinu.

Što je na redu nakon Rovinja? Kako će teći obnova i modernizacija ostalih ACI marina?

- Nastavno na smjer u kojem smo krenuli s ACI marinama Rovinj, Slano i Pomer, ACI je u fazi obogaćivanja i osvježavanja ponude i usluga u nizu svojih najatraktivnijih marina: Split, Dubrovnik, Korčula, Pula itd. Posebno interesantan u tom kontekstu bit će projekt rekonstrukcije dvorca Sorkočević u ACI marini Dubrovnik, čime ACI daje doprinos ne samo razvoju nautičkog turizma, nego i revitalizaciji kulturne baštine.

Rovinj, 170419.
ACI marina Rovinj iz temalja je renovirana a otvorenje se ocekuje krajem mjeseca.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Renovirana ACI marina Rovinj

Novi poslovni pothvati?

- Moja je želja da ACI iskoči iz postojećih okvira u kojima postiže kvalitetne, ali umjerene rezultate i zakorači u nove poslovne pothvate: gradnju hotela, odnosno boutique hotela, čarter-djelatnost, razvoj brendiranih proizvoda i usluga, nove akvizicije i koncesije, dodatnu digitalizaciju operativnog poslovanja marina. Na svemu tome posljednjih godinu dana intenzivno radimo, paralelno s realizacijom manjih investicija kojima podižemo kvalitetu usluge i zadovoljstvo naših gostiju.

Strategija i poslovna misija ACI marina

Što se kvalitativno mijenja u karakteristikama ACI-ja kao najveće hrvatske nautičke kompanije? Što kažu najnoviji poslovni rezultati?

- Iako su dvije godine načelno kratko razdoblje za kapitalne promjene, uspjeli smo pokrenuti bitne stvari za unapređenje kvalitete poslovanja. Poslovanje smo usmjerili ka bitnim, strateškim, velikim investicijskim projektima i modernizaciji. Voditi lanac od 22 marine duž cijele obale Jadrana velik je poslovni izazov. Pomiriti njihove različitosti, istaknuti i iskoristiti specifičnosti, kako pojedinih lokacija tako i mentaliteta ljudi koji u njima žive i onih koji ih dolaze posjetiti, uskladiti to u jedan sustav koji zajednički postiže najbolje rezultate, to je nešto s čime se iz dana u dan uvijek iznova susrećete i što vam predstavlja najveću motivaciju i inspiraciju.

Po prirodi sam veliki optimist, volim svoj tim voditi dalje tražeći nove ideje i inovativna rješenja. Pritom svaka ideja nosi i svoj rizik, ponekad i potrebu za promjenom velikog dijela poslovanja, no brojnim analizama i promatranjem poslovnih pothvata s niza raznih aspekata nastojimo te rizike umanjiti. Tijekom cijele godine obilazim sve marine, komuniciram s kolegama koji ih vode, nastojim im prenijeti svoju viziju i uvjeriti ih u uspjeh. Ujedno vrijeme u marini, a posebice u zajedničkim službama, koristim za promatranje radnih procesa, upoznavanje svih djelatnika, da bih vidio kako sustav funkcionira na terenu. Bez podrške i motivacije svih zaposlenika nema ni značajnih promjena u poslovanju. Zaposlenici, posebice u turizmu, ključ su uspjeha svake tvrtke, i to je općepoznata činjenica.

Kako ste odredili misiju ACI-ja kao suvremene tvrtke u svjetskoj nautici, kako se ta misija ostvaruje i kako će se ostvarivati?

- Hrvatska je jedna od vodećih nautičkih destinacija na svijetu. Malo destinacija možemo staviti u istu rečenicu s hrvatskom obalom Jadrana. Svemu tome je, naravno, ACI uvelike pridonio, a moja je misija da ACI nastavi biti ne samo konkurentan, nego i da prednjači u odnosu na ostale marine, kako domaće tako i strane. Jedan od koraka na tom putu je gradnja nove marine Rovinj koja je prema svemu reprezentativna na svjetskoj razini.

Da bismo dosegli svoj puni potencijal, aktivno radimo u više smjerova. Sigurno je da je pred ACI-jem razdoblje rasta i daljnjeg unapređenja kvalitete pružanja usluga. S obzirom na značajne prihode i dobre poslovne rezultate u posljednjih desetak godina, ACI je u mogućnosti velik dio investicijskog ciklusa financirati iz vlastitih sredstava, ali je također u prilici ishoditi financiranje od banaka po izuzetno povoljnim uvjetima, što je veliki plus u razmatranju mogućnosti daljnjeg razvoja.

Jahte i do 100 metara dužine

“Marinu čine dva lučka bazena - jedan za plovila u tranzitu, a drugi za plovila na godišnjem vezu, ukupno 196 vezova za prosječnu dužinu plovila od 17 m, uz mogućnost smještaja na godišnji vez plovila do 35 m dužine i plovila u tranzitu znatno veće dužine do čak 100 m. Marina raspolaže s 1400 kvadrata komercijalnih prostora koji su oplemenjeni i atraktivnom ponudom usluga na visokoj razini - ugostiteljski sadržaji, restorani i cafe-lounge bar, trgovina mješovitom robom, wellness, trgovine svjetski poznatih robnih marki, predstavništva renomiranih prodajnih zastupnika luksuznih jahti, čarter-agencije, servisni centar za plovila itd.

Korisnicima je na raspolaganju i 100 parkirnih mjesta u garaži te 50 u marini. Marina je opremljena Wi-Fi sustavom najnovije generacije, a luksuznim plovilima sigurnost daje i najmoderniji sustav videonadzora te kontrole pristupa. ACI već treću godinu primjenjuje sustav digitalnih uplovljavanja uz pomoć posebne aplikacije i uređaja koje koriste mornari, a u tijeku je i izrada GIS sustava vezova rovinjske marine.

Posebna je briga uložena u zaštitu okoliša i održanje čistoće morskog okoliša (ugradnje separatora, zaštita podzemnih voda putem nepropusne kanalizacijske mreže, nepropusne tankvane, posebne crpke za pražnjenje crnih voda i sl.). Prilikom gradnje korišteni su konstrukcijski materijali i energetski sustavi koji osiguravaju maksimalnu energetsku učinkovitost, a primijenjene su i sve prednosti LED rasvjetne tehnologije i upravljanja rasvjetom.

Dizajn, tehnološka rješenja i visoka razina nautičke usluge prožete ekskluzivnošću kvalitetno se naslanjaju na ponudu destinacije, što će posljedično utjecati i na promociju Hrvatske u svijetu. Tome svi težimo jer jedino zajednički možemo nastupati na zahtjevnom i iznimno konkurentnom svjetskom tržištu."

Rovinj, 170419.
ACI marina Rovinj iz temalja je renovirana a otvorenje se ocekuje krajem mjeseca.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
ACI marina Rovinj potpuno je renovirana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:11