Štite svoje interese

Nijemci donose nove mjere za zaštitu svojih kompanija od stranih akvizicija

Dosad su mogli spriječiti strano preuzimanje ako bi to bilo problematično s aspekta nacionalne sigurnosti
Kancelarka Angela Merkel
 AFP

Njemačka donosi nova pravila vezana uz zaštitu svojih kompanija od stranih akvizicija, što se odnosi na sve potencijalne preuzimače izvan teritorija Europske unije.

Kako je objavio Bloomberg, vlada kancelarke Angele Merkel trebala bi dobiti ovlast da blokira sve dealove koji predstavljaju potencijalno miješanje u njemačke interese, kako su to opisali. Trenutno, prema važećem zakonu, vlada može spriječiti strano preuzimanje neke njemačke kompanije samo ako pritom može dokazati da bi taj proces bio problematičan s aspekta nacionalne sigurnosti.

Izmjene zakona o vanjskoj trgovini trebale bi biti na dnevnom redu danas, a kako je objavljeno u medijima, vlada će imati i ovlasti da, za vrijeme dok se potencijalna akvizicija neke kompanije razmatra, donese odluku o tome da je njen know-how zaštićen.

Nijemci su, naime, zabrinuti da bi pandemija korona virusa, koja je uzdrmala globalnu ekonomiju, mogla dovesti i do toga da kompanije koje su od kritične važnosti iza njemačke interese budu izložene preuzimanjima.

Uvođenje dodatne zaštite događa se dok se unutar Europske unije ne uspijeva postići dogovor oko toga kako će se pokrenuti gospodarski oporavak nakon pandemije. Ministri financija zemalja članica EU-a jučer su 16 sati raspravljali o planu gospodarskog oporavka nakon pandemije koronavirusa, ali nisu uspjeli postići nikakav dogovor. Nastavak je najavljen za četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:51