Strabag ide dalje

Najveća građevinska tvrtka u okruženju ugasila gradilišta u Austriji, ali ne i kod nas

Strabag u Hrvatskoj nastavlja s radom gdje god je moguće, kažu nam iz središnjice u Beču
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Vodeće građevinske tvrtke u Austriji, prema pisanju tamošnjih medija, ugasile su zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa sva gradilišta. Među ostalim, oko 1000 gradilišta u Austriji zatvorio je i Strabag, čija je hrvatska podružnica među najvećim građevinskim tvrtkama na našem tržištu.

Na naš upit hoće li Strabag zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa zatvoriti svoja gradilišta i u Hrvatskoj, iz središnjice kompanije u Beču odgovoreno nam je da će Strabag u našoj zemlji nastaviti s radom gdje god je to moguće.

- Na nekim našim gradilištima radovi trenutno nisu mogući zbog kašnjenja isporuka materijala, odsustva zaposlenih ili kooperanata – naveli su nam u središnjici Strabaga uz dodatak da se situacija s koronavirusom stalno mijenja te da su uvjeti poslovanja u građevinarstvu usljed posljedica koronavirusa otežani.

Kako smo upozoreni u središnjice ove austrijske kompanije, odluke o gradilištima u tvrtkama kćerima Strabaga donose njihovi regionalni menadžeri vodeći računa o specifičnim uvjetima na pripadajućem tržištu kako, istaknuto nam je, u pogledu epidemiološkog rizika, tako i prema preporukama nacionalnih zdravstvenih sustava i zakona o radu.

- Ako se trenutna situacija u Hrvatskoj nastavi dugoročno, to će zasigurno utjecati na pravovremeno izvršenje naših ugovora i usporiti izgradnju prema tim ugovorima – dodaju u Strabagu.

Dio medija u Europi, prenoseći vijesti o zatvaranju gradilišta u Austriji, objavili su kako su najveći austrijski građevinari, uključujući i Strabag koji u Austriji ima oko 11 tisuća zaposlenih, prijavili svoje radnike na burzu. No, ta informacija, barem kada je riječ o Strabagu, nije točna.

- Točna informacija je da smo aplicirali za kraće radno vrijeme za sve naše radnike u Austriji, u početku na razdoblje od tri mjeseca, a sukladno direktivi savezne vlade. Uprkos neizbežnom gubitku prihoda, ova mjera nudi daleko bolju finansijsku situaciju za sve naše radnike od uobičajenih davanja za nezaposlene – poručeno nam je iz Strabaga.

Strabag u svim zemljama u kojima posluje ukupno zapošljava oko 77 tisuća radnika. Strabag je u Hrvatskoj tijekom 2018. zapošljavao oko 240 radnika, ostvario je iste godine oko 850 milijun a kuna prihoda uz dobit od 56 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:38