Zaključili posao

INA kupila Enijev udio u plinskim poljima u Jadranu, povećat će dnevnu proizvodnju za 10%

Transakcija pokriva 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte
Nalazište plina u sjevernom Jadranu
 Goran Šebelić / Hanza Media

Ina je zaključila kupnju Enijevog udjela u plinskim poljima u sjevernom Jadranu, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije, napominjući kako će se odmah po transakciji povećati Inina dnevna proizvodnja plina za oko 10 posto.

Ina je 20. lipnja objavila da je dogovorila kupnju udjela talijanskog Enija u plinskim poljima u sjevernom Jadranu te da će postati potpuni vlasnik podružnice Eni Croatia BV i preuzeti samostalno upravljanje eksploatacijskim područjem Sjeverni Jadran i Marica po ispunjenju svih ugovornih uvjeta, uključujući i odobrenja tijela za tržišno natjecanje.

Iz Ine u današnjem priopćenju navode kako su svi traženi uvjeti ispunjeni te je transakcija danas završena potpisom Isprave o prijenosu dionica Eni Croatia B.V., između Eni Internationala B.V. i Ine.

"Izvršenjem prijenosa, Ina je postala jedini dioničar Eni Croatia BV te posljedično 100 posto vlasnik u hrvatskim odobalnim eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica. Odmah po transakciji povećat će se Inina dnevna proizvodnja plina za oko 10 posto što predstavlja važan korak u procesu obnove rezervi", ističu iz Ine.

Napominju kako će proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran biti usmjeravan prema opskrbnom sustavu Hrvatske, što će imati pozitivan učinak na sigurnost opskrbe hrvatskog tržišta plina dok će se proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Marica nastaviti transportirati prema Italiji, u skladu s uvjetima Ugovora o prodaji plina koji su potpisali Ina i Eni.

Također, ovo će omogućiti Ini daljnja ulaganja u razradu postojećih eksploatacijska područja Sjeverni Jadran i Marica, ističu Iz Ine.

Prema ranije objavljenim informacijama iz Ine, transakcija pokriva 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe) dokazanih i vjerojatnih rezervi te će povećati proizvodnju za oko 2.500 boe na dan (odnosno gotovo 380.000 prostornih metara plina na dan).

Ina će, kako su tada naveli, tako po prvi puta u svojoj povijesti biti jedini operater na nekom od odobalnih eksploatacijskih područja. Također, to će omogućiti Ini daljnja ulaganja u eksploatacijska područja Sjeverni Jadran i Marica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:51