MARIJAN STAREŠINIĆ

‘Nisam više mogao čekati poticaje. Uložio sam sam 10 milijuna kuna u svoj hotel Lili, ali digao sam kvalitetu i energetski sam neovisan‘

Razgovarali smo s vlasnikom rovinskog Butique hotela Lily. Pri obnovi vodio se s idejom o domaćoj proizvodnji i zelenoj energiji

Marijan i Lili Starešinić

 Goran Sebelic/Cropix

Istarsko hotelijerstvo stalno ulaže. Iz godine u godinu diže se kvaliteta smještaja i ponude. A za velikima ne zaostaju ni mali. Svake godine Istra dobije neki novi mali obiteljski hotel, a i oni postojeći bore se za svoju vidljivost kroz ulaganja

Zato je s investicijom od 10 milijuna kuna rovinjski Butique hotel Lili sa 17 soba dignuo svoje zvjezdice i ponudio gostima eko smještaj. Jer obnova je nakon 20 godina bila temeljita, a kako nam kaže vlasnik hotel Marijan Starešinić, cilj je bio podignuti kvalitetu smještaja koja će udovoljiti zahtjevima modernih gostiju. I zato, kaže, on i supruga Lili nisu štedjeli pri sveobuhvatnoj rekonstrukciji hotela koji se nalazi nadaleko poznatih hotela među kojima su Lone, Monte Mulini i Park. Njihov butique hotel ima i lijep pogled na Rovinj. I kao i mnogi krenuli su u energetsku obnovu zgrade, i na postavljanje male solarne elektrane na krov hotela kako bi bili energetski neovisni.

- Obnova hotela trajala godinu i pol dana i iskoristili smo ovaj period pandemije da dignemo hotel sa tri na četiri zvjezdice. Zapravo, ispočetka nismo imali namjeru obnoviti cijeli hotel, već dio kupaonica i onda su se stvari otvarale tako da smo s odlučili sve napraviti nanovo. Angažirali smo uglednu arhitekticu koja je prije radila u studiju 3LHD Vesnu Šoić. U obnovi hotela odlučili smo se za eko priču – od ugradnje materijala, do postavljanja solarnih panela na krov i proizvodnje vlastite struje, do hrane i tekstila u sobama. Primjerice, koristimo antialergijske materijale, tepisone, imamo posebne sobe za alergičare. Što se tiče naših doručaka, imamo specifičan doručak za dijabetičare i celijakičare te u našim doručcima koristimo proizvode s domaćih OPG-ova iz okolice Zagreba. Osim toga, za električne automobil imamo stanicu za punjenje, te je punjenje besplatno. S našom solarnom elektranom na krovu potpuno smo energentski neovisni. Dakle, ovom sam investicijom riješio pitanje električne energije za svoj objekt. Time ću uštedjeti 200 tisuća kuna godišnje. Isplativost investicije je 2,5 godine, ističe Starešinić.

image

Butik hotel Lili vlasnika Marijana Starešinića

Goran Sebelic/Cropix

Osim proizvodnje električne energije ovaj je istarski hotelijer sa zagrebačkom adresom ugradio i toplinske pumpe te time zamijenio dosadašnji klasični sustav grijanja i hlađenja svih soba.

Starešinić se posebno ponosi i interijerima svog obnovljenih hotela. Većinu materijala pri obnovi koristio je iz Hrvatske, kao i proizvode poput rasvjete Dekor iz Zaboka. Namještaj je radila tvrtka Tvin iz Virovitice, krevete Bernadra iz Nedelišća.

- A u interijerima smo koristili umjetnička djela Julija Knifera, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća. Cijela tema hotela je Knifer gdje smo izložili njegove radove te dijelove radova kroz reprodukcije. To je hotelu dalo jednu drugu dimenziju, nastavlja ovaj hotelijer koji je stupio u kontakt i s obitelji ovog uglednpg hrvatskog slikara.

image

Butik hotel Lili vlasnika Marijana Starešinića

Goran Sebelic/Cropix

Kaže da je investirao vlastitim sredstvima i kreditom jer više nije mogao čekati poticaje države za male hotelijere, posebno one za solarne panele i elektranu.

- Danas nema nikakvih poticaja za male hotele. Prvi kredit od 900 tisuća eura digao sam kada je država davala poticaj, a to je bilo 2002. godine. Poticaje za solare za hotele čekali smo tri godine, ali više nismo htjeli. Što se tiče najnovijih poticaja države putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti - kad će to biti? Tek u rujnu počinju zaprimati zahtjeve. A meni sada više ništa ne nedostaje. A i ne mogu se retrogradno javiti oni koji su nedavno obnavljali hotele, ističe Starešinić koji je 1997. kupio ovu nekretninu u Rovinju te izgradio hotel.

image

Butik hotel Lili vlasnika Marijana Starešinića

Goran Sebelic/Cropix

Na pitanje zašto su se odlučili na tako veliku investiciju, kazao je jednostavno u hotelijerstvu moraš stalno ulagati. Veli da su kroz godine stalno ulagali i da su prije ove investicije sve kredite vratili. I onda ušli u novi investicijski ciklus. Jer je u turizmu tako- stalno moraš ulagati jer inače zaostaješ za drugima. Ističe da je za vrijeme pandemije bilo izazovno investirati jer su materijali kasnili. Primjerice ograda se čekala čak šest mjeseci.

- Svake godine ulažemo, ali uvijek nešto nedostaje. Prvo sam mislio samo napraviti fasadu, a onda mi je šef recepcije rekao da bi trebalo promijeniti nekoliko kupaonica. A kada smo srušili jednu kupaonicu, shvatili smo da moramo odraditi sve kupaonice. I onda sam shvatio da mi treba arhitekt kako bismo sve to odradili kako treba. I tako je sve krenulo, zaključuje ovaj hotelijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:50