'Lamborghini obuće'

Carstvo tenisica Kanye Westa vrijedi čak milijardu dolara

Popularne tenisice mogu doseći cijenu i do 2500 dolara
 REUTERS

Carstvo tenisica slavnog repera Kanye Westa vrijedno je milijardu dolara, navodi u novom broju časopis Forbes.

Prihodi za novu liniju tenisica Yeezy u suradnji sa Adidasom, procjenjuju se na 1,5 milijardi dolara u 2019. godini, a Westovi prihodi nakon oporezivanja u posljednjih godinu dana iznosili su 150 milijuna dolara.

Od premještanja branda Yeezy iz Nikea u Adidas 2013. godine, West je pogodio ono što Forbes naziva "pogodbom bez presedana". Naime, West dobiva 15 posto naknade od veleprodaje plus marketinške pristojbe.

Za usporedbu, procjenjuje se da će Michael Jordan dobiti autorsku naknadu od oko 5 posto na brandu Air Jordan, koji ima godišnju zaradu od oko 3 milijarde dolara.

West opisuje svoju liniju tenisica kao "Lamborghini obuće".

West je krajem 2016. zamolio Marka Zuckerberga da u njegove 'ideje' uloži milijardu dolara, a tvrdio je da je dugu od 53 milijuna dolara.

Tada je izjavio: "Ja sam samo blagoslovljen Božjom milošću, da sam od tvitanja Marku Zuckerberg došao do ovoga što sam danas".

Ubrzo nakon toga, otkazao je drugu polovicu svoje unosne turneje i prijavio se u bolnicu u Los Angelesu, gdje je ostao hospitaliziran nešto više više od tjedan dana zbog problema sa spavanjem i povremene psihoze, da bi se odmah nakon izlaska iz bolnice pojavio na bizarnom sastanku s Donaldom Trumpom, tada tek izabranim predsjednikom, u Trump Toweru.

Sada svoje bogatstvo od prodaje tenisica troši na posebne belgijske gipsane podove u svojoj vili u Los Angelesu u kojoj živi sa suprugom Kim Kardashian West i njihovo četvero djece, Northom, Saintom, Chicagoom i Psalmom, piše Forbes.

West je prvi put osmislio dizajn za svoj brand tenisica Yeezy 2009. godine, nakon što je skicirao svoje ideje tijekom vožnje u avionu u kojem je potpuno slučajno sjedio pored predsjednika uprave Nikea.

"U dubini duše sam čovjek od proizvoda", rekao je West za Forbes. "Želim raditi proizvode koji će učiniti da ljudi osjete ogromnu količinu radosti i koji će na neki način riješiti njihove probleme,jer to je način rješavanja problema koji volim”.

West je zadržao vlasništvo nad robnom markom Yeezy, te mu je taj potez dopustio da prijeđe iz Nikea u Adidas, nakon što mu je Nike odbio platiti njegov postotak.

Forbes procjenjuje Westovu neto vrijednost na 240 milijuna dolara, ali kažu da je na putu da jednog dana postane milijarder.

Naravno, dio Westova bogatstva potječe i od njegove glazbe, jer je jedan od najprodavanijih glazbenih umjetnika svih vremena s više od 135 milijuna prodanih ploča širom svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:10