KONTINUIRANO POSLOVANJE

Zaba obilježava 110 godina: Početak je bio 16. ožujka, kada su 1914. godine u Gradsku štedionicu ušli prvi štediše

Danas je Zaba najjača banka u Hrvatskoj te je svojim odgovornim poslovanjem simbol stabilnosti i povjerenja

Zagrebačka banka

 Davor Pongracic/Cropix

Zagrebačka banka, vodeća banka u Hrvatskoj i članica UniCredit Grupe, u ovoj godini slavi veliku obljetnicu – 110 godina poslovanja. Početak postojanja Zabe obilježava se 16. ožujka, na dan kad su 1914. godine u Gradsku štedionicu ušli prvi štediše. U priopćenju se navodi da je od tada do danas Zagrebačka banka neraskidivo povezana s gospodarskim, socijalnim i kulturnim rastom i razvojem Zagreba, ali i cijele Hrvatske te je svojim odgovornim poslovanjem simbol stabilnosti i povjerenja.

Prateći globalne trendove i tehnološke napretke, Zaba je predana osnaživanju zajednice u kojoj posluje i pružanju najbolje usluge za klijente, kojih danas broji oko milijun.

„Velike obljetnice podsjećaju nas na velike stvari koje su iza nas, trag koji smo ostavili u povijesti i sve one ljude koji su dali i još uvijek daju doprinos u stvaranju banke kakvu danas poznajemo – lidera na hrvatskom tržištu koji je pouzdan partner i poželjan poslodavac. Zato s ponosom čestitam ovu veliku obljetnicu svim bivšim i trenutnim zaposlenicima Zabe te im zahvaljujem na predanom radu. Pred nama su godine novih izazova i prilika u kojima ćemo, siguran sam, na temelju čuvanja i poštivanja naših vrijednosti integriteta, odgovornosti i brižnosti i dalje zasluživati čvrsto povjerenje svih svojih dionika“, istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Kroz svoju povijest Zagrebačka banka često je bila prva u implementaciji inovacija i modernih rješenja za svoje klijente. Upravo je Zaba 1989. godine postala prva banka koja je organizirana kao moderno dioničko društvo, a 1995. godine, sukladno zakonskim odredbama, osnovala je Upravu i Nadzorni odbor koji odgovaraju dioničarima. Zaba je i prva hrvatska banka koja je te iste godine uvela kartično poslovanje, te je prva među bankama uvrštena na Zagrebačku burzu.

Zagrebačka banka bila je i prva banka u Srednjoj Europi koja je uvela Employee Share Option Programme (ESOP) kao mogućnost zaposlenicima da sudjeluju u vlasničkoj strukturi banke, a 2010. je prva na tržištu u Hrvatskoj predstavila Zelene kredite. 110 godina dugu povijest Zagrebačke banke obilježili su brojni uspjesi, zahvaljujući kojima je Zaba danas lider moderne hrvatske bankarske industrije.

Početak prošle godine obilježio je povijesni prelazak na euro kao novu hrvatsku valutu, stoji u priopćenju iz Zabe, pri čemu je Zagrebačka banka bila prva banka u Hrvatskoj koja je uspješno omogućila glavne usluge klijentima i nesmetan prelazak na novu valutu. Banka nastavlja s razvojem inovacija i intenzivno provodi digitalizaciju kako bi usluga bila što jednostavnija i dostupna klijentima na svakom mjestu i u svakom trenutku, s ciljem da služi svojim klijentima na najbolji mogući način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:16