CENTAR KOMPETENTNOSTI

Srednja škola Zabok postat će regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu

U sklopu projekta ReCeZa održani su Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu

 Damir Krajac/Cropix

Okrugli stol na temu „Izvrsnost kao poslovna prilika i temelj ugostiteljstva“ održan je u sklopu 4. Dana turizma i ugostiteljstva u Zagorju, u Srednjoj školi Zabok. Ova manifestacija organizirana je od strane Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa.

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec svečano je otvorila okrugli stol ističući kako je ponosna na sve što su do sada uspjeli ostvariti kao Regionalni centar kompetentnosti: "U ovom kratkom vremenu od 10 mjeseci, uspjeli smo ostvariti 10 studijskih putovanja na kojima smo mnogo naučili i na kojima su se učenici mogli upoznati s hotelskim kućama, održali smo dvjestotinjak različitih seminara i radionica za učenike i mentore poduzeća te smo sudjelovali na pedesetak inozemnih i domaćih natjecanja. Iako se projekt odužio zbog pojave Korone i potresa, uspjeli smo na vrijeme i bez greške završiti infrastrukturu škole, što je veliki uspjeh. Uz kontrolu Središnje agencije za financiranje, ovaj tjedan smo održali seminare u vezi modularne nastave, a danas se paralelno uz ovaj okrugli stol održavaju kulinarske i vinske radionice, kao i nastava za 600 učenika i 70 profesora. Naučili smo raditi bez klasične krede i ploče!"

Uvodnu riječ dao je i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije: "Sretni smo i zadovoljni što smo uspjeli stvoriti uvjete za učenice i učenike, profesorice i profesore, za naše gospodarstvo, za ljude koji ovdje žele dobiti cjeloživotno učenje i za sve naše partnere. Čovjek je ključ uspjeha. Važna je i digitalizacija i nova pametna inteligencija, ali ništa neće moći funkcionirati bez čovjeka. Sada dolazi onaj najvažniji dio, a to je izgradnja novih stručnjaka koji će omogućiti našem gospodarstvu da pruži uslugu onakvu kakvu od nas očekuju naši turisti. Uvjeren sam da ćemo to dobro raditi, jer je suradnja ove srednje škole i našeg gospodarstva već od prije na visokoj razini".

Veronika Kolman, voditeljica CUT-a, predstavila je aktivnosti projekta ReCeZa i uz kratku prezentaciju opisala kako je do sada tekao projekt izgradnje novih prostora Srednje škole Zabok: "Tijekom ljetnih mjeseci opremali smo prostore suvremene zgrade u koje ćemo smjestiti učenike. Sada imamo opremljene učionice različitih tipova, od klasičnih nastavnih učionica, do onih multifunkcionalnih. Uvijek težimo tome da budemo inovativni i da s učenicima radimo na drugačiji način, a pomoću novo izgrađenog Akademisa, pružit ćemo im puno više praktičnog iskustva. Uz to, ove smo jeseni pokrenuli 4 nova programa obrazovanja za učenike i odrasle te tako radimo na promociji zanimanja. Iako smo došli do kraja projekta, sada slijede novi izazovi i nove aktivnosti uz novouvedne programe".

Prije samog početka rasprave za okruglim stolom, kratku prezentaciju na temu važnosti kvalitete kod uspjeha u ugostiteljstvu, održao je gost predavač Boštjan Humski iz BIC Ljubljana kao partner ovog projekta. Uz Draženku Jurec, o temi izvrsnosti kao poslovnoj prilici i temelju ugostiteljstva, raspravljali su gosti stručnjaci: profesorica s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Dora Smolčić Jurdana, event i restoran menadžer Dražen Tatović, direktorica Salve Regina Marija Bistrica Martina Kovačić te ravnatelj uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacjie Ministarstva turizma i sporta Slavko Štefičar.

Mislim da je ključna ta promjena paradigme u pristupu obrazovanju i promišljanju o budućnosti. To je nešto što u svima nama budi optimizam da ćemo moći i dalje podizati kvalitetu naših ljudi u turizmu. To je i ono što mi u ministarstvu govorimo – da bi se ulaganja isplatila, regionalni centri kompetentnosti moraju ispuniti svoju funkciju, jer će oni stvoriti ljude koji će u to udahnuti dušu i stvoriti dodanu vrijednost. Kao što je već rečeno, u ovom projektu bilo je puno prepreka, kao i nedostatka radne snage, ali svi naši centri su se jako uspješno nosili s time, što je za mene fenomenalno. To zaslužuje sve čestitke i to je pokazatelj da će svi oni nastaviti odlično funkcioinrati kako bi nam dali kvalitetnu radnu snagu. – Izjavio je gospodin Slavko Štefičar.

Svaki od ovih stručnjaka ima dugogodišnje iskustvo i znanje u sektoru turizma i ugostiteljstva koje je doprinijelo dinamičnosti ovog panela. Uz voditeljicu programa Katarinu Špoljar, gosti su raspravljali o svojem iskustvu, o uspješnosti i primjerima dobre prakse. Edukacija je važna za uspjeh u turizmu i ugostiteljstvu, a moderni pristup edukaciji kojeg nudi Srednja škola Zabok može potaknuti mlade na upis u Regionalni centar kompetentnosti Zabok, prikladan za kvalitetno i suvremeno obrazovanje.

Nakon završetka diskusije za okruglim stolom, održao se domjenak i druženje za sve goste i polaznike panela, koji je bio savršena prilika za komentiranje naučenog i stvaranje konekcija u poslovnoj i privatnoj sferi. Ovaj događaj od iznimne je važnosti za uvođenje i prilagodbu na suvremeni način obrazovanja. Suradnjom svih dionika turističkog sektora, učenicima se može omogućiti adekvatno zapošljavanje u struci.

Cilj projekta ReCeZa je transformacija Srednje škole Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. Srednja škola Zabok postat će regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 8.851.720,47 EUR. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52