VAŽNE ODLUKE

Održana 43. Ministarska konferencija za hranu i poljoprivredu u Rimu: Hrvatska podržava integrirano upravljanje vodnim resursima

‘Važnu ulogu u upravljaju vodnim resursima ima ispravno definirana poljoprivredna politika, kao i politike usmjerene na održivost‘

Qu Dongyu i Tugomir Majdak

Izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede predvođeno državnim tajnikom Tugomirom Majdakom sudjelovalo je na 43. Ministarskoj konferenciji FAO-a koja se od 1. do 7. srpnja održava u sjedištu FAO-a u Rimu. FAO konferencija upravljačko je tijelo Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization – FAO) koja se organizira svake dvije godine i na kojoj se raspravlja o Programu rada i proračuna FAO-a za iduće dvogodišnje razdoblje te se održavaju izbori za glavnog direktora i upravljačka tijela FAO-a.

U izaslanstvu su bili voditeljica Službe za EU poslove Marina Deur i prvi tajnik u Veleposlanstvu RH Igor Surdich.

Zadnja Konferencija održana je 2021. godine u virtualnom obliku. Na ovoj konferenciji, napominje se iz Ministarstva poljoprivrde, predviđeno je donošenje nekoliko važnih odluka. Izbor Glavnog direktora FAO-a središnji je događaj ove konferencije, a treba izdvojiti i glasovanje za proračun FAO u razdoblju 2024.-2025. Za ovogodišnje izbore, kandidature su se predavale do 28. veljače 2023. godine. Do tog roka pristigle su 3 kandidature Qu Dongyu (Kina), Hamid Khalaf Ahmed (Irak) i Dilshod Sharifi (Tadžikistan). Tijekom tog procesa Irak i Tadžikistan su povukli kandidature.

image

Qu Dongyu

Glavnog direktora FAO-a bira 194 država članica svijeta. Ovogodišnjem glasovanju pristupile su 182 zemlje članice, a za sadašnjeg glavnog direktora FAO-a, Qu Dongyua glasovalo je njih 168 čime je potvrđen njegov novi četverogodišnji mandat do 31.7.2027. FAO Vijeće je upravljačko tijelo FAO-a koje se sastoji od 49 država članica regionalno zastupljenih po pet kontinenata. Na Konferenciji će se održati izbori za ukupno 16 mjesta gdje članicama ističe mandat. Prema Sporazumu na ovoj Konferenciji bi u Vijeće trebale ući Hrvatska, Nizozemka, Litva, Njemačka, Italija i Španjolska.

U svom govoru državni tajnik naglasio je kako Hrvatska podržava multilateralne inicijative za pronalaženje rješenja za trenutno stanje u poljoprivredi i prehrambenim sustavima, kao i u osiguravanju integriranog upravljanja vodnim resursima. Hrvatska pozdravlja raspravu o temi koja ističe da je voda ključni resurs za poljoprivredu i proizvodnju hrane. Integrirano upravljanje vodnim resursima, naime, povezano je s biofizičkim i okolišnim elementima kao što su klimatske promjene, zagađenje okoliša, zdravlje tla i vode, štetočine i bolesti, bioraznolikost i drugo. Zaključio je kako važnu ulogu u upravljaju vodnim resursima ima ispravno definirana poljoprivredna politika, kao i politike usmjerene na održivost.

Na stranicama Ministarstva napominje se kako je u sklopu Konferencije održan i sastanak državnog tajnika Tugomira Majdaka s ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Države Izraela, g. Aviem Dichterom na kojem su glavne teme bile provedba Sporazuma između dvije zemlje u području poljoprivrede te navodnjavanje.

image

Aviem Dichterom i Tugomir Majdak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:22