‘PORUKA IZ ROVINJA

‘Ako već ne možete prestati pušiti, najbolji su izbor e-cigarete‘

Čak 77 posto hrvatskih liječnika ocijenilo se needuciranima ili bez dovoljno informacija o alternativnim duhanskim proizvodima

Ognjen Brborović

Nove kategorije proizvoda bez sagorijevanja, e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice, višestruko su manje štetni od cigareta i značajno učinkovitiji za prestanak pušenja od svih dostupnih nikotinskih zamjenskih terapija. To potvrđuje sve veći broj znanstvenih istraživanja poput one iz Cochrane znanstvene baze_Electronic cigarettes for smoking cessation (recenzija 78 postojećih studija sa preko 22.000 uključenih sudionika). Sukus te studije jest kako su e-cigarete učinkovitije za prestanak pušenja od nikotinskih zamjenskih terapija, i to između 33 i 100 posto.

Glavni su to zaključci radionice Edukacija za medije„ Novi proizvodi – znanost i inovacije“ održane u Rovinju.

-Bilo kakva znanstvena diskusija o alternativnim nikotinskim i duhanskim proizvodima dovodi do zaključka da su ti proizvodi manje štetni od cigareta i da su učinkovitiji u borbi protiv pušenja od standardnih nikotinskih zamjenskih terapija. No, dio zdravstvene struke i zdravstvenih vlasti i dalje nažalost ignoriraju ta saznanja, braneći status quo u kojem već godinama imamo kontinuirano visok broj pušača u Hrvatskoj, ali i zemljama regije. Kada bi regulatori prihvatili potencijal tih proizvoda u borbi protiv pušenja i aktivno potaknuli prelazak odraslih pušača na te proizvode, napravili bi najveću javno zdravstvenu intervenciju u posljednjih nekoliko desetljeća, sa pozitivnim posljedicama po zdravlje pojedinaca i po javno zdravstvene pokazatelje- poručio je dr. sc. Ognjen Brborović, specijalist za javno zdravstvo i izvanredni profesor na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

Slično iskustvo ima i Ljiljana Ćenan, obiteljska liječnica i članica KOHOM Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine.

- Obiteljski liječnici svakodnevno se susreću sa problemom pušenja i s pušenjem povezanih bolesti, a na terenu najbolje vidimo da dosadašnje politike borbe protiv pušenja nisu efikasne jer su brojke pušača kontinuirano visoke. Iako su nam pušači česti pacijenti, mi nismo kvalitetno educirani oko svih postojećih alata koji našim pacijentima mogu osigurati prestanak pušenja ili barem manje štetnu alternativu pušenju. Zabrane bilo kakve vrste u stvarnom životu uglavnom ne urode plodom nego prouzroče samo dodatne probleme, pa tako ne mogu riješiti ni kompleksan problem pušenja. Umjesto toga, ako želimo smanjiti broj pušača trebamo imati što širu kombinacjiu mjera i alata, uključujući nove nikotinske i duhanske proizvode koji su dokazano manje štetna alternativa cigaretama. Obiteljski liječnici mogu i žele imati puno aktivniju ulogu u smanjenju pušenja i želimo i trebamo imati kvalitetne znanstveno utemeljene informacije o svim učinkovitim alatima koji mogu pomoći pušačima u borbi s njihovom ovisnošću - vjeruje liječnica.

image

Ljiljana Ćenan

Kada je riječ o edukaciji liječnika o bezdimnim proizvodima, anketa koju je provela Koordinacija hrvatske obiteljske medicine u 2022. pokazala je da preko 90 posto liječnika obiteljske medicine postojeće alate za prestanak pušenja smatra neučinkovitima ili slabo učinkovitima, njih 77 posto se ocijenilo needuciranima ili bez dovoljno informacija o alternativnim proizvodima, a njih gotovo dvije trećine smatra da je nužno bolje informirati i liječnike i pušače o alternativnim proizvodima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:15