Borba za svakog gosta

Europske destinacije raznim mamcima pokušavaju privući goste

Poznate destinacije u borbi spas turističke sezone odlučile su upotrijebiti neke nove alate
Zračna luka Split
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Besplatni plažni sadržaji, subvencionirane aviokarte, pa čak i pokriveni troškovi liječenja u slučaju zaraze koronavirusom - sve su to alati kojima će najveći hrvatski turistički konkurenti, potpomognuti državnim ili lokalnim sredstvima, ove godine pokušati iznijeti borbu za svakog posjetitelja.

Mediji posljednjih su dana prepuni inicijativa i najava europskih turističkih destinacija koje, svjesne da će ove godine putovati znatno manji broj ljudi, ulažu novac i kreativnost kako bi potaknule dolazak sve većeg broja gostiju.

Nekima od njih, poput Italije, nažalost, s obzirom na epidemiološku sliku, nije niti preostalo ništa drugo osim da direktnim subvencijama pokušaju primamiti što više posjetitelja, dok druge zemlje, poput Hrvatske, zasad ne najavljuju nikakve poticaje ili druge vrste osmišljenih programa za dolazak turista.

Ministarstvu turizma poslali smo upit kako bismo provjerili ima li Hrvatska u planu izdvojiti sredstva za poticanje dolazaka turista - naravno, mimo onoga što se svake godine, pa tako i ove, ulaže u marketinške kampanje - ali do završetka broja, nažalost, nismo dobili odgovor. Kad je u pitanju zdravstvena zaštita, prema odgovoru koji smo dobili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vidljivo je da naša zemlja, za razliku od Grčke ili Cipra, zasad turiste neće privlačiti obećanjima da će im pokrivati troškove liječenja i boravka u slučaju da tijekom odmora obole od Covida-19.

“Trenutno ne postoje posebna pravila. Osigurane osobe drugih država članica EU, Lihtenštajna, Norveške, Islanda te Švicarske, koje za vrijeme privremenog boravka u RH obole od koronavirusa, imaju pravo koristiti svu nužnu, odnosno neodgodivu zdravstvenu zaštitu u RH”, poručili su iz HZZO-a.

SICILIJA, ITALIJA - Pokrivat će trošak jednog do dva noćenja

Sicilijanska regionalna vlada ovih je dana najavila dosad najdirektniju subvenciju za dolazak stranih turista: pripremili su 75 milijuna eura vrijedan paket kojim će turistima subvencionirati dio smještaja na otoku koji živi od turizma.

U slučajevima rezervacije tri odnosno šest noći na otoku, Sicilija će turistima pokrivati trošak jednog odnosno dva noćenja, a u planu su i voucheri za turističke i kulturne sadržaje. Osim toga, razmišlja se dio novca preusmjeriti u subvencioniranje aviokarata za goste, ali to, prema pisanju britanskog dnevnika The Guardian, zasad nije službeno potvrđeno. Kako je najavljeno, informacije o načinu subvencioniranja i apliciranja trebale bi biti objavljene na stranicama sicilijanske turističke zajednice, no zasad takvih podataka na njima još nema.

GRČKA - Plaćat će smještaj gostima ako se razbole

Prema pisanju grčkog medija Ekathimerini te najavama glasnogovornika grčke vlade Steliosa Petsasa, Grčka će svim turistima koji se razbole od Covida-19 tijekom boravka u zemlji plaćati smještaj. “Ne očekujemo puno takvih slučajeva jer je epidemiološka situacija kod nas, kao i u zemljama iz kojih dolaze turisti, dobra”, rekao je Petsas. Ekathimerini pritom piše kako nije jasno hoće li vlada snositi i troškove lijekova i prehrane u takvim slučajevima, a treba napomenuti da je Grčka istu politiku imala i prije otvorenja glavne sezone.

CIPAR - Onima koji obole plaćat će smještaj, lijekove i hranu

Slično kao i Grčka, i ciparska je vlada najavila da će svim turistima koji se tijekom boravka u zemlji zaraze koronavirusom plaćati smještaj, ali i sve potrebne lijekove, hranu i piće. Jedino što će turist u tom slučaju morati plaćati sam bit će putni troškovi za povratak kući. Smještaj oboljelih turista bit će organiziran u posebnoj bolnici gdje će za strane turiste biti rezervirano 100 postelja, a za one teže oboljele bit će osigurano 200 respiratora.

BUGARSKA - Besplatne ležaljke i suncobrani

Inicijativa koja je u Bugarskoj postojala i prijašnjih godina i ove će se sezone iskoristiti kako bi pokušali privući nove turiste. Prema najavama bugarske ministrice turizma Nikoline Angelkove, na 17 od 132 bugarske plaže turisti će moći koristiti besplatne ležaljke i suncobrane, dok će cijene na ostalima iznositi između 1 i 5 leva (od 0,50 do 2,5 eura). Ministrica Angelkova nada se da će reducirane cijene motivirati što veći broj domaćih i stranih turista da ove godine za ljetovanje odaberu baš Bugarsku.

TURSKA - Uvode “zdravstvene certifikate”

Ova poznata destinacija turiste će pokušati motivirati na dolazak shemom “zdravstvenog certifikata” koji će, prema unaprijed propisanim kriterijima, dobiti svi turistički, ugostiteljski i prijevoznički subjekti koji ispunjavaju stroge propise o higijeni i standardu.

Oznaka takvog certifikata turistu će odmah biti signal da koristi zdravstveno ispravnu uslugu, a Turska je već počela s lobiranjem svog programa na 70 tržišta s kojih joj najčešće dolaze gosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:52