BIVŠA VOJARNA

Poduzetnička zona Gornje Mekušje za investitore je bila pun pogodak, a gotovo svi su novi u Karlovcu

Strateški karlovački projekt, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uredio je zapušteni prostor i donio nova radna mjesta

Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca i Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Karlovca

 Robert Fajt/Cropix

Da nije bilo sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, prostor bivše vojarne u karlovačkom naselju Gornje Mekušje zasigurno bi još i danas bio hrpa ruševnih betonskih zgrada obraslih višegodišnji korovom, zagađen minskim poljem i sa tonoma otpada koje su nesavjesni građani tamo odbacivali godinama.

Točka preokreta bila je 2017. godine kada je prostor ušao u Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a njegova provedba je realizirana od 1. srpnja 2019. godine do 1. srpnja 2020. godine. To mu je donijelo dvije važne stvari - status strateškog projekta grada Karlovca i 1,2 milijuna europskih eura, te je uz pomoć gradskih 15 posto sredstava na taj iznos prostor u potpunosti očišćen od mina i smeća, komunalno opremljen, te kao Poduzetnička zona rasprodan poduzećima koji će u svojim pogonima na više od 104.000 kvadrata zaposliti više od 200 ljudi.

image

Poduzetnička zona Gornje Mekušje

Robert Fajt/Cropix

Poduzetnicima se išlo na ruku na sve moguće načine, ishodovana im je sva potrebna prostorno-planska dokumenatacija, što je ubrzalo izdavanje građevinskih dozvola, proizvođači, za razliku od drugih djelatnosti, su oslobođeni komunalnog doprinosi, a imaju i povlasticu - u mjeri u kojoj zaposle radnike sa Zavoda za zapošljavanje ostvarit će povrat dijela investicije za kupnju zemljišta koji je iznosio 17 eura/m2.

image

Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca

Robert Fajt/Cropix

- Kao bivšu vojarnu smo je dobili 2009. godine s namjenom da u njoj uredimo poduzetničku zonu, no za to smo morali donijeti Generalni urbanistički plan, donijeli smo ga 2017. godine, pa u jesen iste godine prijavili, projekt nam je prošao, a s njime i sredstva, te smo tek tada mogli započeti s radovima. Svih deset parcela je ubrzo i prodano - kaže gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

image

Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Karlovca

Robert Fajt/Cropix

- ZRE Katowice i Hidris inženjering su prvi ishodili uporabne dozvole, Ana-A je u postupku izdavanja, a sve ostale tvrtke dobile su građevinske dozvole te su u raznim fazama građenja - rekla je gradska pročelnica za gospodarstvo Daniela Peris, te dodaju kako su investitori imali rok do 1.srpnja zavšiti s radovima, no kako je pandemijska kriza uzdrmala tržište, rok da u funkciju stave svoje objekte je prolongiran za tri godine.

image

Poduzetnička zona Gornje Mekušje

Robert Fajt/Cropix

Deset parcela je kupilo sedam firmi, Feal, koji se bavi proizvodnjom aluminijskoh profila je otkupio tri te se na njima upravo odvijaju zemljani radovi za pripremu gradilišta, Redbloc za proizvodnju građevinskih elemenata, Visum Energy, koja se bavi inženjerstvom i tehničkom potporom, ZRE Katowice za održavanje energetskih postrojenja, Valis d‘ Fructus iz prehrambene branše, te karlovačke Hidris inženjering i Ana-A. Osim zbog izuzetne prometne povezanosti Karlovca, dobrih uvjeta kupnje zemljišta, poduzeća iz metalne branše, prije svega Feal, te ZRE Katowice, Karlovac su izabrale zbog tradicije u metalskoj industriji. No, pitanje je koliko će ih naći na tržištu.

image

Poduzetnička zona Gornje Mekušje

Robert Fajt/Cropix

- Mi u Karlovcu imamo tehničku školu, isto kao i Veleučilište. Mislim da taj dio ne bi trebao biti sporan. Ono što će biti primarno za investitore su primanja, odnosno visina plaća koji oni moraju osigurati, jer ta radna snaga je školovana i iziskuje i pristojne plaće. No, koliko sam razgovarao s ulagačima u zonu, oni su toga svjesni, na kraju krajeva, svoje poslovne planove su na tome i temeljili - kaže gradonačelnik Mandić. Ono što ga posebno veseli je da su gotovo svi investitori novi u Karlovcu.

image

Poduzetnička zona Gornje Mekušje

Robert Fajt/Cropix

Interes je bio toliko velik da se zona širi i van svojih gabarita. Grad je dokupio oko 2,5 hektara susjednog zemljišta i pripojio ga onome na kojemu je bila vojarna kako bi stvorio prostor za još jednog novog investitora. U ovom trenutku se za njega pravi prostorno-planska dokumentacija prema jednakim uvjetima kao i za ostale.

image

Poduzetnička zona Gornje Mekušje

Robert Fajt/Cropix

Jedini problem koji u Karlovcu sada imaju jest da su im sve gospodarske zone dupkom pune, a više nemaju neki vlastiti prostor koji bi mogao biti neka nova zona. Sve ostale parcele su privatne i morat će ih otkupljivati od vlasnika, a prvo na redu je zemljište za zonu Selce, koja će nastati uz izlaz s autocesta u Karlovcu, nakon što se naplata rekonstruira u sklopu gradnje trećeg traka.

- Nama u tom smislu tek predstoje izazovi, Zona Gornje Mekušje za investitore je bila pun pogodak - zaključuje gradonačelnik Damir Mandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:06