ARGONAUTI POKRENULI PRIČU

Kako je jedan prostor, JEDRO, dalo novi vjetar u leđa radu dosad raspršenih udruga na Murteru: sada se pomažu i uče

‘JEDRO smo otvorili jer su sve udruge dugi niz godina djelovale u lošim prostornim uvjetima‘, kažu Argonauti

Društveni centar Jedro, uređen sredstvima EU fondova

 Niksa Stipanicev/Cropix

Jedro napuhano dobrim vjetrom u krmu na amblemu je istoimenog društveno - razvojnog centra u općini Murter-Kornati lani otvorenog i opremljenog iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Za lokalne udruge spasonosni prostor dotad je bio slabo korišten i neopremljeni dio općinske zgrade u središtu mjesta.

image

Društveni centar Jedro, uređen sredstvima EU fondova

Niksa Stipanicev/Cropix

Iza toliko upečatljivog pojma za Murter kao što je latinsko idro po murtersku, u konkretnom slučaju JEDRO, krije se zakučastiji, puni naziv centra otvorenog lani u svibnju: Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka. U suradnji s lokalnim partnerima i suradnicima iza projekta JEDRO vrijednog 1.999.243,34 kuna nepovratnog novca stoji poznata murterska Udruga Argonauta koja od 2004. godine zapaženo radi na održivom razvoju te očuvanju i valorizaciji prirodne, povijesne i kulturne baštine otoka Murtera, središta inače najgušće otočne skupine na Mediteranu s više od 200 otoka, otočića i hridi.

image

Društveni centar Jedro, uređen sredstvima EU fondova

Niksa Stipanicev/Cropix

Na zastavi Argonaute je promicanje građanskog aktivizma i volontiranja, a mlade i djecu okupljaju u duhu poštovanja prema prirodi, ljubavi prema zavičaju, poštovanju različitosti i međukulturne razmjene.

Poslije dvije godine, koliko je trajao projekt, Argonauta je jedan od stanara Centra i kooridnator aktivnosti u JEDRU, a svi neprofitni korisnici s njima mogu potpisati sporazum o besplatnom korištenju prostora za svoje aktivnosti poput radionica, tribina, sastanka, predavanja, skupština i sjednica prema prema prijedlogu svog programa aktivnosti.

image

Ivona Jadrić, udruga Argonauta

Niksa Stipanicev/Cropix

-JEDRO smo otvorili budući da su sve lokalne udruge dugi niz godina djelovale u lošim prostornim uvjetima i jedan ovakav zajednički prostor u javnom vlasništvu pruža mogućnost da naše udruge ojačaju i s time unaprijede vlastite aktivnosti, društveni rad i općenito, kvalitetu života u Općini Murter Kornati - kaže Ivona Jadrić, razvojna direktorica Udruge Argonauta. Udruga je od početka profesionalizirana te prihod ostvaruje izradom i provedbom europskih i nacionalnih projekata.

image

Društveni centar Jedro, uređen sredstvima EU fondova

Niksa Stipanicev/Cropix

Do otvaranja JEDRA ni sama Argonauta nije imala odgovarajući prezentacijski prostor, te uz njih, prostrani, osunčani prostor novog društveno-razvojnog centra kojeg je dala na korištenje Općina Murter-Kornati koristi trenutno još pet lokalnih volonterskih udruga. To su Latinsko idro, inače pokretač i glavni organizator slavne regate u jedrenju tradicionalnim načinom unutar manifestacije Dani latinskoga idra, zatim 2018. godine revitalizirana družina Murterskih dramskih amatera s impresivnom 100-godišnjom tradicijom, Udruga Murterske poklade-Bake koja organizira zacijelo jedne od najboljih poklada u zemlji, Zaokret, kulturno umjetnička udruga za promociju glazbene kulture i organizator Festivala otvorene glazbe, te Ogranak Matice hrvatske u Murteru s vrijednom izdavačkom tradicijom.

image

Društveni centar Jedro, uređen sredstvima EU fondova

Niksa Stipanicev/Cropix

- Sada smo korištenje JEDRA ponudili širem krugu lokalnih dionika. Mogu to biti sve neprofitne udruge, no i kreativni individualci, a na prijavama i usklađivanju satnice za korištenje na pola radnog vremena radi jedna zaposlenica Argonaute. Termine je moguće rezervirati i on lin - veli Jadrić dodajući da su djelatnosti Centra postavili ambicioznije od lokalnog dosega i potreba, no to je u planu za budućnost.

- JEDRO sada treba dalje držati živim i voditi - nastavlja čelnica Argonaute. Važno je pisati daljnje projekte kako bi udruge mogle provoditi što bolje aktivnosti. Izradili su poslovni plan, a ima i potencijala da svaka od tih udruga neki svoj dio i komercijalizira i umanji ovisnost o ipak skromnim sredstvima iz općinskog proračuna, naglašava.

image

Društveni centar Jedro, uređen sredstvima EU fondova

Niksa Stipanicev/Cropix

Ne manje važno jest da je novi, funkcionalni prostor opremljen suvremenim komunikacijama zbližio dotad raspršene udruge i funkcionalno ih povezao da bolje ispomažu jedni druge prilikom manifestacija koje priređuju. K tome, Argonautin tim profesionalaca u cijelosti posvećen tome poslu zasnovao je edukacijski inkubator za rad na europskim projektima.

- Jedan od ciljeva je osposobiti kolege da se s nama u partnerstvu prijavljuju na manje europske projekte kako bi finacirali aktivnosti i obogatili djelovanje izvan ograničenja općinskih dotacija - kaže Jadrić.

image

Ivona Jadrić, udruga Argonauta

Niksa Stipanicev/Cropix

Argonauta je zadužena i za promociju JEDRA na webu (www.jedro.eu) i društvenim mrežama, a prostor služi i drugim institucijama u lokalnom sustavu, izvan sektora civilnog društva. JEDRO je tako i dobrodošla dvorana za sastanke općinskog vijeća, Turističke zajednice, za neke potrebe osnovne škole i vrtića, pa iznenađujuće – čak i za dio aktivnosti JU NP Kornati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:03