VEĆI ANGAŽMAN

Kako diše Tribunj, najbolje se osjeti u Društvenom centru, građanima je dostupan novi spektar aktivnosti

Adaptacijom i opremanjem Društvenog centra Tribunj društveni život na području općine dobio je jednu novu dimenziju

EU projekt ”Društveni centar Tribunj” proveo je Klub dragovoljnih darivatelja krvi ‘‘Jurjevgrad‘‘

 Društveni Centar Tribunj

‘‘Društveni centar Tribunj‘‘ europski je projekt koji je proveo Klub dragovoljnih darivatelja krvi ‘‘Jurjevgrad‘‘ Tribunj u suradnji s Općinom Tribunj i Udrugom mladih ‘‘Mladi EU‘‘. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ‘‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020‘‘.

image

Društveni centar Tribunj

Niksa Stipanicev/Cropix

Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 250 tisuća eura, od čega je nešto manje od 214 tisuća eura dobiveno od bespovratnih sredstava iz europskih fondova, a ostatak je financiran iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt se provodio od 29. svibnja 2020. do 29. svibnja 2022. godine, a glavni cilj bio je unaprijediti kvalitetu življenja na području Općine Tribunj kroz djelovanje organizacija civilnog društva (OCD) u sklopu Društvenog centra.

image

Društveni centar Tribunj

Društveni Centar Tribunj

Tijekom 24 mjeseca trajanja projekta, kroz model javno – civilnog partnerstva povećao se raspon usluga i kapaciteta organizacija civilnog društva, građanima je dostupan novi spektar različitih aktivnosti koji ih svakodnevno potiče na veći angažman u lokalnoj zajednici te je adaptiran prostor samog Društvenog centra. Centar je dostupan za korištenje ne samo Klubu DDK ‘‘Jurjevgrad‘‘ Tribunj nego i ostalim OCD – ima sa prostora Općine Tribunj, a i udrugama s područja Šibensko – kninske županije.

image

Povećao se raspon usluga

Društveni Centar Tribunj

U 24 mjeseca provedbe projekta održano je čak 613 raznih aktivnosti za djecu i odrasle. Aktivnosti za djecu uključivale su kreativne radionice, igre na plaži, treninge za djecu u sklopu Univerzalne škole sporta Šibenik, božićne radionice i slično. Organizirane su i akcije čišćenja prirodnih plaža prije i poslije ljetne sezone, akcije darivanja krvi te društvene aktivnosti poput kreativnih radionica za odrasle, kvizove znanja, večeri društvenih igara ili večeri filmskih klasika.

image

Društveni centar Tribunj

Niksa Stipanicev/Cropix

Nisu izostale ni sportske aktivnosti poput turnira u balotama ili fitness treninga, planinarenja po općini Tribunj i inih, a provedene su i aktivnosti jačanja lokalnih OCD-ova. Uz provedene aktivnosti, održana je i javna tribina ‘‘Kako diše Tribunj?‘‘ te info kampanja ‘‘Pozitivan stav‘‘ o vrstama ovisnosti. Ostale aktivnosti ubrajale su pripreme za državnu maturu, izložbe amaterskih umjetnika ili pak natjecanje u branju šparoga.

image

Društveni centar Tribunj

Društveni Centar Tribunj

-Uz akcije čišćenja te kreativne radionice na kojima smo koristili reciklažni materijal, neprekidno pokušavamo doprinijeti zaštiti okoliša našeg Tribunja. Organizirali smo i radionice izrade pepeljara za plaže jer smo primijetili da opušci od cigareta predstavljaju veliki problem na plažama. Stoga smo oslikavanjem staklenki i limenih posuda dobili višekratne pepeljare za plažu koje su se koristile tijekom ljetnih mjeseci. Zbog cijele situacije uzrokovane koronavirusom, epidemiološkim mjerama i uputama Stožera civilne zaštite, naš rad se početkom 2021. godine ponešto usporio, morali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji, no i dalje smo se družili i odrađivali naše aktivnosti online, odnosno preko Zoom video poziva. Nakon poboljšanja situacije vratili smo se na održavanje aktivnosti u našem novootvorenom Društvenom centru Tribunj, gdje se, uz naše aktivnosti, provode i aktivnosti drugih udruga, razne sjednice i vijeća Općine Tribunj i slično – kazao nam je Luka Babun, voditelj projekta ‘‘Društveni centar Tribunj‘‘.

image

Luka Babun, voditelj projekta

Niksa Stipanicev/Cropix

Od studenog 2021. godine u Društvenom centru Tribunj krenule su se održavati i pripreme za državnu maturu jer je pandemija uzrokovana virusom COVID – 19 maturante stavila u poprilično stresnu i nezahvalnu situaciju. Potaknuti situacijom u kojoj su se maturanti tada našli, odlučili su prenamijeniti dio neutrošenih sredstava u financiranje predavača koji su održavali pripreme iz tri glavna predmeta na državnoj maturi – hrvatski jezik, matematika i engleski jezik. Dakle, pripreme su bile potpuno besplatne za polaznike i trajale su 6 mjeseci.

image

Brojne aktivnosti

Društveni Centar Tribunj

Ostvareni rezultati tijekom provedbe projekta od velike su važnosti za lokalnu zajednicu, a osim brojnih provedenih aktivnosti i radionica, izrađen je i program rada Društvenog centra Tribunj; provedeno je istraživanje i mapiranje potreba i potencijala lokalne zajednice; izrađen je program rada Društvenog centra Tribunj; adaptiran je i opremljen prostor Centra sa svom potrebnom uredskom i informatičkom opremom za kvalitetno funkcioniranje; izrađena su i javno objavljena 24 kalendara događanja u Centru na mjesečnoj razini za vrijeme trajanja projekta te je provedeno 12 aktivnosti info pulta.

image

Društveni centar Tribunj

Društveni centar Tribunj

Adaptacijom i opremanjem Društvenog centra Tribunj, na drugom katu zgrade Općine Tribunj, društveni život na području Općine dobio je jednu novu dimenziju.

image

Društveni centar Tribunj

Niksa Stipanicev/Cropix

- Kao što se vidi iz broja provedenih projektnih aktivnosti, Centar je bio, a i jeste središte društvenog života na području općine. Daleko se premašio broj od 240 aktivnosti za vrijeme trajanja projekta što je znak da se kvalitetno odradila kampanja i informiranje građana o mogućnostima korištenja Centra. Organizirane su različite aktivnosti uglavnom prema željama i preferencijama lokalnog stanovništva koje smo prikupljali putem anketa na društvenim mrežama. Na temelju prikupljenih podataka smo izrađivali kalendare mjesečnih aktivnosti, te na taj način privukli velik broj zainteresiranih korisnika koji su mogli ‘‘iz prve ruke‘‘ odlučivati o aktivnostima koje će se provoditi – ističe voditelj projekta ‘‘Društveni centar Tribunj‘‘.

image

Ostvareni rezultati od velike su važnosti za lokalnu zajednicu

Niksa Stipanicev/Cropix

Veliku pozornost su, dodaje Babun, posvetili i edukaciji stanovništva i lokalnih OCD-ova kako participirati na različite natječaje iz područja sufinanciranja putem Europskih fondova kroz što više radionica.

image

Povećao se raspon usluga

Društveni Centar Tribunj

Dio projektnih aktivnosti koje su se provodile za vrijeme trajanja projekta su se i nastavile provoditi, poput fitness treninga, treninga za djecu i slično.

image

Luka Babun

Niksa Stipanicev/Cropix

- Strategijom je donesen plan upravljanja u budućnosti u čemu će sudjelovati svi zainteresirani OCD-ovi prema svojim mogućnostima i potrebama. Ukoliko na području Općine neki od OCD-ova dobije bespovratna sredstva za neke nove projekte, biti će im omogućeno korištenje ureda unutar Centra. Smatramo da je projekt ‘‘Društveni centar Tribunj‘‘ bio primjer ostalim OCD-ovima kako bi javno-civilno partnerstvo trebalo izgledati. U budućnosti, projektni tim će svoja iskustva i znanja stečena za vrijeme provedbe projekta dijeliti sa svim zainteresiranim korisnicima. Na kraju, htjeli bi se zahvaliti svim volonterima i sudionicima te svima koji podržavaju naš rad i koji su aktivno sudjelovali u ostvarivanju ovog projekta – zaključio je Babun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:18