PROJEKT BALTAZAR 5

Za 88 učenika s teškoćama u razvoju u 26 osnovnih i šest srednjih škola osigurano 80 pomoćnika u nastavi

Stvoreni su preduvjeti za lakše uključivanje učenika s teškoćama u razvoju u okolinu, lakše svladavanje nastavnog procesa, socijalizaciju i razvoj
 Press/

Baltazar 5 projekt je od strane Krapinsko-zagorske županije predložen u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projekt se provodio od srpnja 2021. godine i trajao godinu dana, odnosno školsku godinu 2021./2022., u kojoj je za 88 učenika s teškoćama u razvoju u 26 osnovnih i 6 srednjih škola unutar Županije osigurano 80 pomoćnika u nastavi/stručna komunikacijska posrednika. Najvažniji rezultati projekta su tolerancija, poštivanje različitosti i inkluzija. Inače, Baltazar 5 nastavak je na projekte Baltazar 1, 2,3 i 4 i koji su počeli 2014. godine.

Ukupna vrijednost projekta bila je 3.624.144 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 3.442.936,80 kuna, a vlastita sredstva iznosila su 18.1207,20 kuna.

image
Press/

Projekt Baltazar 5 izravno je doprinio jednakim mogućnostima za učenike s teškoćama u razvoju kojima je podrška pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika nužno potrebna. Na taj način osigurana im je podrška kroz školovanje kako bi se lakše usmjerili na obrazovna postignuća, socijalizaciju te nadišli fizičke i emocionalne prepreke. Provedbom projekta stvoreni su preduvjeti za lakše uključivanje učenika s teškoćama u razvoju u okolinu, lakše svladavanje nastavnog procesa, socijalizaciju i razvoj. Odnosno, projekt je izravno utjecao na poboljšanje integracije učenika s teškoćama u razvoju u redovite i posebne osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno–obrazovne ustanove te njihovu uspješniju socijalnu uključenost i emocionalno funkcioniranje.

Pomoćnici u nastavi pružaju neposrednu potporu učeniku s teškoćama u razvoju tijekom odgojno–obrazovnog procesa u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba, u svakodnevnim nastavnim, izvannastavnim i izvan učioničkim aktivnostima.

image
Press/

Projekt Baltazar nadalje promiče toleranciju, poštivanje različitosti, inkluziju. Projekt Baltazar prepoznala je i Europska komisija te je projekt dobitnik nagrade publike u kategoriji Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija (Regiostars 2021.).

Neminovna je važnost uloge pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika, čijim se uključivanjem pokazalo tijekom godina u obrazovnim ustanovama u Krapinsko-zagorskoj županiji kako utječu na vidljiv napredak obrazovnih postignuća učenika te neki od njih u novoj školskoj godini nemaju potrebu za pomoćnikom/SKP-om.

image
Press/

Analizirajući nekoliko godina unatrag, u KZŽ su u 2013. godine zaposlena 32 pomoćnika u nastavi za 49 učenika s teškoćama (15 pomoćnika više nego u 2012.), u 2014. osigurano je 75 pomoćnika za 105 učenika. U šk. god. 2014./2015. KZŽ je sredstva za financiranje rada 51 pomoćnika za 51 učenika osigurala kroz ESF (projekt Baltazar), dok je 18 pomoćnika za 22 učenika financirala vlastitim sredstvima. U šk. god. 2015./2016. osigurana je podrška za 121 učenika kroz angažman 83 pomoćnika (projekt Baltazar 2), dok su u šk. god. 2016./2017. bila ukupno 53 pomoćnika za 60 učenika s teškoćama u razvoju kroz projekt Baltazar 3 te 18 pomoćnika za 18 učenika kroz projekte triju udruga. U šk. god. 2020./2021. bilo je osigurano ukupno 60 pomoćnika/SKP-a kroz projekt Baltazar 4. KZŽ je u osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovnim ustanovama šk. god. 2020./2021. imala 13.644 učenika što je 2.98 posto od ukupnog broja učenika u RH. KZŽ u šk. god 2020./2021. broji 1.149 učenika s poteškoćama u razvoju, što je 12.25 posto u odnosu na ukupan broj učenika u KZŽ, što govori u prilog potrebi za pružanjem podrške barem dijelu tih učenika kroz pomoćnike u nastavi/SKP-ove. Sredstva za provedbu projektu kontinuirano su osigurana iz Europskog socijalnog fonda i županijskog proračuna.

image
Press/

Nositelj projekta bila je Krapinsko - zagorska županija, a partneri Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Osnovna škola August Cesarec Krapina, OŠ Bedekovčina, OŠ Vladimir Nazor Budinščina, OŠ Đure Prejca Desinić, OŠ Donja Stubica, OŠ Đurmanec, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutli, OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, OŠ Josipa Broza Kumrovec, OŠ Konjščina, OŠ Franje Horvata Kiša Lobor, OŠ "Ljudevit Gaj" Krapina, OŠ Marija Bistrica, OŠ Mače, OŠ "Ljudevit Gaj" Mihovljan, Osnovna škola Antuna Mihanovića Petrovsko, OŠ Janka Leskovara Pregrada, OŠ Lijepa naša Tuhelj, OŠ Sveti Križ Začretje, OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, OŠ Veliko Trgovišće, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, OŠ Zlatar Bistrica, OŠ Ante Kovačića Zlatar, Srednja škola Bedekovčina, Srednja škola Krapina, SŠ Zabok, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednja škola Konjščina, SŠ Pregrada, Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice.

image

EU projekt 2023

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:12