RAZVOJNI POTENCIJAL

Projekt autentičnih sela ADRIONET provodi se u 7 zemalja s ciljem društvene i ekonomske održivosti

U Međimurju su odabrana tri autentična područja za provođenje pilot projekta - Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija

Adriatic-Ionian Network of Authentic Villages - ADRIONET prijavljen je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici u izboru za najbolji EU projekt od strane Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA.

Projekt se provodio od veljače 2020. do početka ove godine, ukupna vrijednost projekta bila je 9.704.059 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.252.795 kuna, dok su vlastita sredstva bila 187.919 kuna.

Kroz projekt je uspostavljena ADRION Transnacionalna mreža "autentičnih sela" koja se temelji na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti, s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara. Projekt je bio usmjeren na lokalne zajednice uz riječne/jezerske slivove i brdsko–planinska/ruralna rubna područja. ADRIONET mreža obuhvaća 28 područja iz 7 zemalja partnera na projektu.

U Međimurju su odabrana 3 autentična područja za provođenje pilot projekata, a to su Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija.

Uz odabir pilot projekata, kroz provedbu projekta održano je 14 radionica na kojima je sudjelovalo ukupno 164 lokalnih dionika te su izrađeni strateški dokumenti Lokalni akcijski planovi i Operativni marketing turistički planovi.

Lokalne zajednice su se uključile u koncept gostoljubive zajednice te preuzele ulogu pokretača razvoja u izgradnji autentične turističko-tradicionalne priče.

U suradnji s općinama i Lokalnim akcijskim grupama LAG Međimurski doli i bregi i LAG Mura Drava, Turističkom zajednicom Međimurske županije, učenicima Graditeljske škole pod vodstvom prof. Vesne Osojnički, Udrugom žena Nedelišće, Udrugom žena Pušćine i Udrugom svetomarske čipke uspješno su organizirani Festivali nematerijalne kulturne baštine.

U općini Štrigova održan je Festival keramike, u Svetoj Mariji Festival čipke, dok je u Nedelišću održan Festival cekara gdje je proslavljen i ulazak cekara od komušine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalnog kulturnog dobra.

Kroz projekt je uspostavljena i ADRIONET online platforma koja predstavlja ključno mjesto za razmjenu podataka, ideja, projekata i iskustava članova Transnacionalne mreže "autentičnih sela". Platformom se potiče suradnja na zajedničkim turističkim projektima te razvoj svih obuhvaćenih autentičnih područja.

Projekt ADRIONET pozitivno je utjecao na Međimursku županiju, ali i šire, što ponajviše pokazuju festivali nematerijalne kulturne baštine koji su se nastavili održavati i nakon završetka projekta. Festivali nematerijalne kulturne baštine na autentičnim lokacijama postali su prepoznatljivi kulturni događaji, dostupni posjetiteljima, koji promoviraju revalorizaciju i revitalizaciju hrvatskih kulturnih dobara te objedinjuju različita kulturna, glazbena i scenska događanja. Svi festivali bili su izrazito posjećeni i medijski popraćeni.

Svi rezultati projekta predstavljaju velik razvojni potencijal i mogu poslužiti kao dragocjena podloga za razvoj održivog turizma. Kao uspješnost ADRIONET projekta najviše se ističe uključenost i angažiranost lokalne zajednice koja je bila ključna za razvoj i promociju lokalne kulture i proizvoda.

Nastavak održavanja festivala nematerijalne kulturne baštine i nakon završetka projekta predstavlja direktni doprinos razvoju turizma. Vidljivost i podrška osigurana uključivanjem u transnacionalnu mrežu autentičnih sela osigurala je još jače povezivanje i razmjenu iskustava o mogućnostima razvoja lokalnih područja.

Nositelj na projektu bila je regija Emilia-Romagna iz Italije. Sudjelovalo je i 8 partnera s područja Italije, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije. Jedan od partnera na implementaciji projekta bila je i Javna ustanova REDEA, a uz nju i Emilia-Romagna Region (Italija), Authentic Villages of Italy Association (Italija), Regional Development Centre Koper (Slovenija), Region of Central Macedonia (Grčka), Department for Development and International Projects of Zenica-Doboj Canton (BIH), Association of Local Autonomy of Albania (Albanija) i Regional Agency for Socio – Economic Development – Banat Ltd (Srbija).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:13