PROJEKT CIRCLE

Novi, kružni koncept gospodarenja otpadom omogućio je ponovu uporabu sakupljenog otpada

Glavni cilj bio je produbiti znanje država jadransko-jonskog područja i sustavno prijeći s linearnog na kružni model

Circular Innovation and Resilient City Labs in the Adrion Region (CIRCLE) projekt je prijavljen u izbor za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici od strane JU REDEA.

Projekt se provodio od veljače 2020. godine do kraja prošle godine, vrijednost mu je bila 8.485.277,20 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava bio je 512.068,69 kuna, a vlastita sredstva iznosila su 90.365,02 kune.

Projekt CIRCLE pozitivno je utjecao na sve dionike u lancu gospodarenja otpadom u Međimurskoj županiji. Potaknuti novom regulativom i visokim rezultatima koje Međimurska županija ostvaruje po pitanju gospodarenja otpadom, kroz ovaj projekt dionicima je predstavljen novi, kružni koncept kako bi cijeli sustav gospodarenja podigli na višu razinu.

To je ostvareno povezivanjem i poticanjem suradnje između privatnog i istraživačkog sektora. Na taj način, otvorena su vrata novim inovacijama i potencijalnim suradnjama uključenih dionika. Potencijal i važnost ovog projekta za lokalne sredine u ostatku države i na međunarodnoj razini prepoznat je i od strane brojnih medija te organizacijskog odbora Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom.

Priroda nas redovito podsjeća da je vrijeme za promjene koje će pridonijeti njezinom očuvanju, očuvanju ekosustava i smanjiti okolišnu ranjivost koja je iz dana u dan sve veća. Jedan od najvećih izazova s kojim se suočavamo su velike količine otpada, njegovo skupljanje i ponovna oporaba.

Glavni cilj projekta bio je produbiti znanje država jadransko-jonskog područja i sustavno prijeći s linearnog modela na kružni model gospodarenja otpadom, što je u konkretnom slučaju značilo ponovna oporaba sakupljenog otpada. U četiri područja dizajnirani su i ispitivani kružni modeli gospodarenja otpadom: industrijska simbioza, organski otpad, otpadna električna i elektronička oprema te građevinski otpad i otpad od rušenja.

Sam projekt bazirao se na suradničkom pristupu što je podrazumijevalo uključivanje više dionika iz različitih područja gospodarenja otpadom kako bi dobili širi pogled na trenutno stanje i bolju upućenost u kružno gospodarenje na području Međimurske županije.

Prednosti takvog pristupa su u dubljem razumijevanju tematike te učenju o alatima za prilagodbu modela kružnog gospodarstva različitim teritorijalnim aspektima. Uspostavom tzv. CIRCLabova koji rade na principu Living Lab-ova, uspjelo se je spojiti predstavnike privatnih poduzeća, komunalnih poduzeća, javnih agencija, veleučilišta i druge relevantnih

dionika koji su zajedničkim radom, razmjenom ideja i ponajprije iskustva, sudjelovali u dizajniranju i testiranju najpogodnijih modela kružne ekonomije za lokalne potrebe. Uspješnost projekta odražava se i u samim ljudima – projektnom timu i sudionicima, koji su kroz suradnički i kolegijalni pristup stjecali i širili nova znanja i ideje za daljnji razvoj kružne ekonomije Međimurske županije, što se zasigurno ne bi postiglo pojedinačnim pristupom. Organizacija specijaliziranih treninga podrazumijevala je detaljno razrađivanje tema kružnog gospodarstva i industrijske simbioze s fokusom na sektore, odnosno industrije prisutne u Međimurskoj županiji.

Izrađene su i "Smjernice za uvođenje kružnog gospodarstva u poslovanje" koje olakšavaju prilagodbu novim modelima poslovanja, prikazuju mogućnosti i prepreke u financiranju te primjere financijske koristi za poduzeća, mreža CIRCLabova uspostavljena je u 8 država EU, čiji je glavni cilj dijeljenje znanja, iskustava, primjera dobre prakse i povezivanje stručnjaka s područja kružnog gospodarenja otpadom, nadalje, izrađena je zajednička pilot aktivnost u kojoj se uz partnere iz Srbije i Slovenije nabavila opremu za sabiranje i odlaganje otpadne električne i elektroničke opreme, što je rezultiralo prikupljanjem i

zbrinjavanjem oko 9.000 kg spomenutog otpada.

Talijanska općićna Forli bila je nositelj projekta CIRCLE na kojem je okupila vrijedne partnere iz Slovenije, Hrvatske, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. Uz JU REDEA, koja je jedan od dva hrvatska parntera, na projektu CIRCLE svoj dopinos iskazali su Municipality of Forli (IT), Romagna Tech (IT), School Center Velenje (SLO), RDA of Northern Primorska Ltd. Nova Gorica (SLO), Energo-data (HR), Anatoliki S.A: development agency of eastern Thessaloniki‘s local authorities (GR), Institute for innovation and sustainiable development – AEIPLOUS (GR), Environmental Protection and Energy Efficiency Fund of the Republic of Srpska (BIH), Municipality of Laktasi (BIH), Faculty of Applied Ecology – Futura (SRB), Regional Agency fos Socio – Economic Development – Banat Ltd. (SRB), Municipality of Ulcinj (MNE) i Municipality of Tirana (ALB).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:50