VIZIJA RAZVOJA

Grad Ludbreg - mali grad za velike ideje koji stvara dodatne prilike za građane: Najbolji po povlačenju novca iz EU

Posebno vrijedan projekt kojim se ponose i koji su započeli prošle godine jest izgradnja i uspostavljanje obrazovnog centra u STEM području Lori

Ludbreg 3

Grad Ludbreg je 2019. godine dobio nagradu za najbolji mali grad u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, a ujedno je i najbolji grad po povlačenju sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Vizija daljnjeg razvoja jest stvoriti moderan grad koji je ugodan za život, usmjeren na obrazovanje i podizanje kvalitete života te grad koji stvara dodatne prilike za svoje građane kroz uvođenje inovativnih kulturnih, turističkih i društvenih djelatnosti.

Obrazovno središte

- Prije nekog vremena smo završili projekt dogradnje gradskog vrtića, ali prošle smo godine prijavili i dobili novi EU projekt treće faze uređenja vrtića čime ga proširujemo i simbolično poručujemo da su djeca naša budućnost. Pored toga našim tetama u vrtićima osigurali smo najbolje uvjete za rad, a to nam se vraća i certificiranjem Dječjeg vrtića Radost kao vrtića koji prepoznaje darovitost u djece i od samih početaka ju usmjerava u pravom smjeru. Posebno vrijedan projekt kojeg smo započeli prošle godine jest izgradnja i uspostavljanje obrazovnog centra u STEM području Lori. Projekt će biti razvijen na području starog mlina u Ludbregu te taj prostor pretvaramo u novo obrazovno središte grada. Uz obrazovanje svjesni smo značaja novih tehnologija i održivosti te i u tim pogledima nastojimo biti korak ispred. Ponekad kad ste mali to nije jednostavno, ali uz kvalitetan tim i temeljito pripremljene projekte uspijevamo – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić. Dodaje kako je prema utvrđenoj viziji razvoja određeno pet ključnih strateških ciljeva razvoja Grada Ludbrega: konkurentno i inovativno gospodarstvo, održivi razvoj turizma i stvaranje konkurentne destinacije, demografska revitalizacija i osiguravanje visoke kvalitete života, održivo korištenje prirodne i kulturne baštine, učinkovito upravljanje javnom infrastrukturom.

EU fondovi su odlična prilika za realizaciju planiranih projekata i to je put odnosno način za koji se Grad Ludbreg opredijelio.

Tome u prilog govori i niz projekata koji se trenutačno u Gradu Ludbregu provode. Projekt “Energetska obnova upravne zgrade Grada Ludbrega” ukupne vrijednost 3.808.179,63 kuna, odnosno 505.432,29 eura, a sufinanciran iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt “Digitalizacija javne uprave” ukupne vrijednosti 1.290.625 kuna, odnosno 171.295,37 eura koji je sufinanciran iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt “Izgradnja sportsko - rekreacijskog igrališta za više sportova u naselju Bolfan” odnosi se na izgradnju asfaltiranog sportsko - rekreacijskog igrališta za više sportova. Projekt uključuje postavljanje gumene podloge, ograđivanje igrališta, uređenje pristupne staze, iscrtavanje igrališta, opremanje igrališta te postavljanje ploča obavijesti. Ukupna vrijednost projekta iznosi 618.937,50 kuna, odnosno 82.147,12 eura. Projekt “Dogradnja, rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića “Radost” Ludbreg” usmjeren je na ulaganje u rekonstrukciju i nadogradnju dječjeg vrtića s ciljem povećanja infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta za povećanje dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Ludbrega.

image

Lubreg 1

Nositelj projekta je Grad Ludbreg, a partner na projektu je Općina Rasinja. Dogradnjom dječjeg vrtića povećat će se broj mjesta u vrtiću za 44 djece koja će biti smještena u tri nova dnevna boravka. Ukupna vrijednost projekta je 3.672.000 kuna, odnosno 487.358,15 eura. Projekt implementacije obnovljivih izvora energije na stadionu NK Podravina je odobren u okviru poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njime je planirana implementacija fotonaponske elektrane na krov stadiona NK Podravina te uvođenje mjere solar PTV. Ukupna vrijednost projekta iznosi 493.865 kuna, odnosno 65.546,49 eura.

Biciklističke staze

Network of Organizations and Towns for the European Elections – NOTE provodi se u sklopu programa Europske unije CERV. Cilj NOTE projekta je razmjena iskustava između partnera u području informiranja lokalnih građana o ulozi Europske unije i njezinim demokratskim vrijednostima. Strategic and Human Rebirth in European Local Community - EUREBIRTH provodi se u sklopu sklopu programa Europske unije CERV.

Opći ciljevi projekta su: promocija razmjene između građana različitih zemalja; poticanje suradnje među općinama i razmjena najboljih praksi. Sharing sustainable solutions for green approaches in urban environments – SSSGAUE provodi se u sklopu programa Europske unije CERV. Projekt SSSGAUE ima za cilj okupiti lokalne općine i nevladine organizacije s ciljem postizanja ciljeva tranzicije prema zelenom i održivom urbanom razvoju nizom aktivnosti usmjerenih na specifične ciljne skupine. Projekt “Građenje dijela ulice 5. studenog u Ludbregu” ukupne vrijednosti 106.984,79 eura odobren je za sufinanciranje u okviru Programa za unapređenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine. Cilj projekta jest smanjiti infrastrukturnu nejednakost u romskoj zajednici u Ludbregu i povećati standard romske nacionalne manjine.

Projekt “Sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada” odobren je za sufinanciranje putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj projekta je nabava komunalne opreme odnosno polupodzemne spremnike koji će biti postavljeni na 10 lokacija na području grada. Vrijednost projekta je 111.038,10 eura. Projektom se nastoji povećati otpornost zajednice prema klimatskim promjenama te smanjiti njihove negativne učinke prvenstveno na zdravlje građana. Usklađen je s Akcijskim planom energetski i klimatski održivog razvitka Grada Ludbrega (SECAP), kao i Strategijom krajobraznog uređenja Grada Ludbrega. Uređenjem postojećih i izgradnjom novih pješačkih i biciklističkih staza stvorit će se uvjeti za građane da što veći broj aktivnosti presele s urbanih prostora u prirodu. Formiranjem zelenih površina i sigurnih točaka unutar grada poboljšavaju se uvjeti i kvaliteta boravka u gradu. S obzirom na brojne koristi koje se ostvaraju sadnjom stabala, isto se predviđa na više lokacija unutar i izvan grada, kako bi se povezale postojeće zelene površine i stvorila sigurna i ugodna mreža za pješačenje i bicikliranje. Na glavnom Trgu svetog Trojstva u Ludbregu planirano je postavljanje podnih prskalica s vodom te vodene maglice kako bi se na tom području smanjili toplinski valovi. S istim ciljem će se urediti i nova zelena površina. Izgradnjom pergole na šetnici uz Bednju koja će postati svojevrsni “zeleni tunel”, spojit će se prostor trga sa prostorom Svetišta i Otokom Mladosti, čime će nastati zelena pješačko-biciklistička mreža dugačka oko 4 km. Također, jedna od ključnih aktivnosti unutar projekta svakako je podizanje svijesti građana o aktualnoj situaciji, s ciljem smanjenja negativnih utjecaja klimatskih promjena na zdravlje građana, ali i prilagodbe na neminovne klimatske promjene. Vrijednost projekta je 358.688,15 eura, a sufinanciranje u visini od 80 % odobreno je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti.

image

Ludbreg 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:24