INOVATIVNE TVRTKE

BUSINESS ANGELS IMPACT FUND za ulaganje u startupove s investicijskim potencijalom od 30 milijuna eura

Rezultat su tri izravna ulaganja iz Feelsgood VC fonda i dva dodatna ulaganja koja su anđeli uložili u pet startupa
 Press/

BUSINESS ANGELS IMPACT FUND - BAIF projekt je prijavljen u kategoriji Doprinos poduzetništvu u izboru za najbolji EU projekt te predložen od strane Zagorske razvojne agencije.

Projekt je osmišljen kako bi potaknuo zapošljavanje omogućavanjem pristupa financiranju, poslovnoj podršci i stvaranju mikro poduzeća. Projektom su stvoreni preduvjeti za uspostavu novog financijskog instrumenta za ulaganje u startupove okupljanjem financijskih resursa poslovnih anđela i EAF-a (Europski anđeoski fond, inicijativa EIF-a) koji pruža kapital za financiranje inovativnih tvrtki u obliku zajedničkih ulaganja. Investicijski potencijal je 30 milijuna eura. Projekt je stvorio održiv tok poslovnih prilika kojeg čini 101 startup.

Projekt koji se provodio na području Krapinsko-zagorske županije počeo je krajem 2020. godine i završio sredinom prošle godine. Nositelj projekta bila je Krapinsko-zagorska županija, a partneri na projektu Zagorska razvojna agencija (ZARA), Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Ukupna vrijednost projekta bila je 2.542.707,57 kuna, bespovratno je dobiveno 1.883.046,82 dok su vlastita sredstva 661.738,73 kune.

image
Press/

BAIF se temeljio na pružanju pristupa tržištu i novim financijskim mehanizmima promovirajući jednake mogućnosti za sve te je tako doprinio zapošljavanju i mobilnosti radne snage.

Poduzetništvo s jasnim društvenim utjecajem (impact entrepreneurship) suočava se s posebnim izazovima, a BAIF pruža rješenje za mnoge od tih izazova, istovremeno doprinoseći razvoju lokalnog ekosustava rizičnog kapitala. Projekt, kako se navodi, predstavlja značajan izvor kapitala za ulaganje s društvenim utjecajem, povećava svoju vidljivost u lokalnoj i nacionalnoj startup i ulagačkoj zajednici, potvrđuje se kao mehanizam koji stvara vrijednost putem tržišno orijentiranih ulaganja, jača zajednicu poslovnih anđela te pruža nefinancijsku podršku poduzetnicima putem mentorske podrške, savjeta i umrežavanja.

image
Ratko Mavar/

Projekt je usmjeren na podršku poduzećima koja generiraju društveni utjecaj, pridonoseći tako promicanju zapošljavanja i socijalne uključenosti. Kroz poboljšanje pristupa financiranju za ova poduzeća, BAIF omogućava njihov rast i razvoj, stvarajući nove radne prilike i potičući socijalnu koheziju. Važno je napomenuti da je projekt BAIF financiran kroz potporu Europske komisije putem programa EaSI (European Union Programme for Employment and Social Innovation "EaSI" (2014-2020)). Ova financijska podrška omogućila je provedbu projekta i ostvarenje njegovih ciljeva, ističući važnost i prepoznavanje projekta na europskoj razini. BAIF je jedan od samo 11 projekata koji su na europskoj razini financiran kroz ovaj poziv što dokazuje da je prepoznat kao generator promjena u društvu. Ovo potvrđuje značaj i utjecaj projekta te naglašava njegovu vrijednost u poticanju inovacija, stvaranju pozitivnih društvenih promjena i razvoju financijskog tržišta za poduzeća koja generiraju društveni utjecaj. Uz to, BAIF se ističe i kroz svoj holistički pristup. Osim što pruža financijsku podršku, projekt također pruža neprocjenjivu ne-financijsku podršku poduzetnicima putem mentorskih programa, savjeta i umrežavanja. Ova podrška doprinosi razvoju poduzeća i jačanju njihovih kapaciteta za ostvarivanje pozitivnih društvenih i gospodarskih rezultata. Kao dodatna prednost, BAIF potiče sinergiju između različitih dionika, uključujući privatne i institucionalne investitore, poslovne anđele i institucije koje podržavaju poduzetništvo. Ova suradnja stvara povoljno okruženje za rast poduzeća koja generiraju društveni utjecaj, dok istovremeno jača lokalni i regionalni investicijski ekosustav.

image
Press/

Kroz provedene aktivnosti projektom je razvijena investicijska strategija i poslovni plan fonda koji će ulagati u startupove zajedno s poslovnim anđelima što utječe na razvoj investicijskog horizonta s društvenim utjecajem i više odgovara investicijskoj strategiji EIF-a. Uspostavljen je ANGEL BOARD unutar struktura partnerske organizacije Feelsgood-a. Na taj način partneri (javne institucije, razvojna agencija, nevladina organizacija, institucija za podršku poslovanju) aktivno nastavljaju rad na izgradnji investicijskog sustava usmjerenog na pružanje seed i pre-seed investicija u Hrvatskoj i Sloveniji s investicijskim potencijalom od 30 milijuna eura.

Institucija za podršku poslovanju (poduzetnički centar) usredotočena je na stvaranje tokova ulaganja i praćenje razvoja tvrtki u fazi širenja, HUP motivira svoje članove da postanu anđeli ili ulagači, a KZŽ razvija nove potporne instrumente za startupe kako bi im pružila institucionalnu podršku.

Projekt je stvorio održiv tok poslovnih prilika kojeg čini 101 startup. Startupovi su prošli intenzivan investment readiness trening koji je održan u Osijeku, Krapini, Zagrebu, Rijeci i Splitu (razvijen kurikulum i alat za mjerenje društvenog učinka -3 modula, za on-line i off-line učenje, provedeno je 5 radionica o spremnosti za ulaganja s ukupno 101 startupom; provedeno je 5 bootcampa - 1 on-line i 4 uživo). Kroz trening je svaki startup imao mogućnost individualne podrške mentora, a i razvijena je društvena komponenta u poslovanju. Identificirano je i angažirano 12 lokalnih mentora i 8 međunarodnih mentora koji su pružili 1000 sati mentorstva.

image
Press/

Neizravni rezultat bila su tri izravna ulaganja iz Feelsgood VC fonda i dva dodatna ulaganja koja su anđeli uložili u pet startupa koji su sudjelovali u programu. Uspostavljen je BAIF THINK TANK koji okuplja 33 poslovna anđela zainteresirana za ulaganja. Ti su poslovni anđeli upoznati s osnovama ulaganja i upoznati s idejom budućeg ko-investicijskog fonda BAIF. Na e-učionici uspostavljen je edukacijski materijal za poslovne anđele. Projekt je promoviran na 3 konferencije u Hrvatskoj te na IMPACT DAYS u Beču. Projekt je pokazao da postoji veliki potencijal sa strane startup zajednice za realizaciju održivih ulaganja, da su poslovni anđeli/ulagači spremni ulagati u startupove s društvenim utjecajem te da postoji model održivog i profitabilnog poslovnog anđeoskog ko-investicijskog fonda u Hrvatskoj.

Projekt je generirao koristi za Krapinsko-zagorsku županiju i cijelu Hrvatsku, jer je, između ostaloga, osnažio podršku i financiranje inovativnih poduzeća u regiji što pak potiče razvoj novih ideja, tehnologija i poslovnih modela koji doprinose društvenom i ekonomskom napretku. Stvoreno je ulagačko okruženje koje podržava razvoj inovativnih poduzeća, a otvorena su i nova radna mjesta.

image

fsf sdgsdg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 05:27