NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

Varaždinska županija: prijavljen je projekt Energetske obnove zgrade Vodotornja u Varaždinu

Ukupna vrijednost projekta bila je 16.456.633 milijuna kuna

Varaždin

Energetska obnova zgrade Vodotornja u Varaždinu projekt je predložen od strane Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projekt se je provodio od studenoga 2017. godine do listopada 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 16.456.633 milijuna kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 6.002.842 kune, a vlastita sredstva 10.453.791 kunu.

image

a a

Nositelj projekta bila je Varaždinska županija koja je željela energetskom obnovom zgrade unaprijediti njezinu energetsku učinkovitost s energetskog razreda D na energetski razred B, ostvariti uštedu toplinske energije za grijanje za stvarne klimatske podatke od 77,27%, ostvariti uštedu u potrošnji primarne energije od 67,49%, u odnosu na postojeće stanje smanjiti emisiju CO2 za 72,66 % te zgradu učiniti pristupačnijom osobama s invaliditetom. Osim dobivenih ušteda, instalacijom dekorativne fasadne rasvjete omogućeno je programiranje statičkih i dinamičkih scena pomoću kojih se prigodnim rasvjetnim animacijama obilježavaju važniji datumi ili šalju važne poruke.

image

Zgrada Vodotornja u Varaždinu

U relativno kratkom roku (manje od godinu dana) završeni su zahtjevni radovi koji su se odvijali i na visini od 40 metara, uz kontinuirano korištenje zgrade od strane korisnika te su ostvareni zadani ciljevi – moderniziran je sustav grijanja, hlađenja i rasvjete, smanjena je potrošnja energije za grijanje, smanjena emisija CO2, unaprijeđena pristupačnost osobama s invaliditetom, postignut energetski razred nakon obnove: B te je podignuta razina svijesti javnosti o važnosti ulaganja u energetsku učinkovitost.

image

Zgrada Vodotornja u Varaždinu

Obnovom zgrade Vodotornja zaustavljeno je daljnje propadanje zgrade koja je jedan od simbola grada Varaždina, a s obzirom na činjenicu da se zgrada nalazi u zaštićenoj jezgri grada Varaždina, svojom je obnovom vanjske ovojnice uvelike doprinijela estetskoj vrijednosti tog prostora.

image

a a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:38