‘BREAKING THE SURFACE‘

Snažan ekosustav za održivo plavo gospodarstvo na Jadranu: Radionica HGK, startup tvrtke podučava povlačenje financijskih sredstava iz EU

U sklopu konferencije o podvodnoj robotici "Breaking the Surface" HGK organizirala radionicu kako bi startup tvrtke podučili povlačenju financijskih sredstava iz Europske unije

Mateo Ivanac

 Zvonko Pavic/CROPIX

Digitalizacija je alat koji ubrzava održivu tranziciju mora, kazao je Mateo Ivanac, predstavnik Hrvatske gospodarske komore, na otvorenju međunarodne radionice “Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana u Jadranu”, koja se u sklopu konferencije o podvodnoj robotici “Breaking the Surface” od 25. rujna do 2. listopada održava u Biogradu na Moru.

- Radionica je organizirana u sklopu aktivnosti strateškog projekta InnovaMare, koji se provodi u okviru Interreg programa Italija - Hrvatska. Kao suorganizatori konferencije od Europske investicijske banke dobili smo priliku i mogućnost da organiziramo radionicu koja startup tvrtke podučava raznim načinima povlačenja financijskih sredstava kako bi razvili svoje ideje i proizvode, istaknuo je Ivanac, ujedno i voditelj projekta InnovaMare, dodajući da je kroz projekt prepoznata potreba za očuvanjem Jadranskog mora, što uključuje ekosustav dionika i multidisciplinarni pristup.

Cilj radionice je stvaranje snažnog ekosustava za održivo plavo gospodarstvo na Jadranu, poticanje nove tržišne prilike kroz inovativne tehnologije i rješenja, podizanje svijesti o Jadranu kao temeljnom resursu te razvijanju modela održivog rasta plavog gospodarstva na Jadranu u skladu s Europskim zelenim planom i digitalnom tranzicijom.

Radionicu su svečano otvorili Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Sladjana Ćosić, voditeljica ureda EIB Grupe za Hrvatsku.

- Jedan od strateških projekata Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jest osigurati okvir koji pomaže raznim inicijativama i projektima koji podupiru morski i obalni održivi rast, uzimajući u obzir iznimno vrijedan okoliš Jadranskog mora. Uloženi napori za stvaranjem održivog rasta pomorske ekonomije trebaju biti usklađeni i koordinirani s razvojem modernih javnih službi pomorske sigurnosti, kao i visokim standardima u pomorskoj industriji - kazao je državni tajnik, dodajući da Hrvatska, odnosno resorno ministarstvo, od ulaska u Europsku uniju značajna sredstva ulaže u digitalizaciju pomorskog sektora, kao i u zaštitu morskog okoliša.

image

Josip Bilaver

CROPIX
image

Josip Bilaver

CROPIX

Inovativna rješenja

- Razna digitalna dostignuća su konkretan doprinos pomorskoj sigurnosti i zaštiti okoliša gdje Ministarstvo, uz pomoć modernih tehnologija, omogućava usluge javne sigurnosti - rekao je Bilaver, ističući da inovativna rješenja u pomorskom sektoru mogu spriječiti onečišćenja na moru, ali i reagirati kada onečišćenje nastupi, što je ujedno i cilj koji resorno ministarstvo želi postići u nadolazećem vremenu.

Sladjana Ćosić, voditeljica hrvatskog ureda EIB-a, naglasila je da su startup tvrtke ključne za pomoć pri sprječavanju onečišćenja mora, ali i da njihova pametna rješenja mogu pomoći pri nadzoru i zaštiti okoliša mora.

Antonella Calvia Goetz, visoka predstavnica EIB-a, zajedno s Miguelom Alvesom, predstavnikom Europskog investicijskog fonda, sudionicima radionice prikazala je mogućnosti financiranja i investiranja u plavo gospodarstvo.

Uz europske stručnjake za podvodnu robotiku i nove tehnologije te stručnjake za financiranje, na radionici su se predstavili hrvatski i talijanski startupovi koji su nositelji novih tehnologija i njihove primjene.

image

Međunarodna radionica Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana - u Jadranu

CROPIX
image

Međunarodna radionica Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana - u Jadranu

CROPIX

Hrvatsku tvrtku SeaCras, koja je specijalizirana za prikupljanje i analizu satelitskih podataka u svrhu praćenja kvalitete voda i mora predstavio je CEO Mario Špadina. Ova nagrađivana tvrtka nudi rješenja procjene i praćenja kvalitete obalnog područja. Jedan je od pobjednika Startup Factoryja 2021., a ove su godine bili finalisti prestižnog BlueInvest programa 2022. godine.

Ekipa okupljena u SeaCrasu pokrenula je startup koji se u konkurenciji od njih tisuću probio u finale elitnog programa u Bruxellesu - BlueInvest 2022. Startup tvrtke dio su tzv. plave ekonomije temeljene na održivosti, a SeaCras je jedini hrvatski startup iz tog područja koji je odabran u društvo 16 najboljih. Cilj im je pružiti pravovremene informacije krajnjim korisnicima, koje će im omogućiti stvaranje dodatnih vrijednosti. Razvili su skalabilna digitalna rješenja s niskim emisijama ugljika kojima se prati kvaliteta voda i mora.

Direktor riječke tvrtke koja “isušuje oceane” Vectrino, Josip Rukavina, objasnio je da pružaju usluge i rješenja vlasnicima imovine i osobama odgovornima za njezino održavanje. Unutar tvrtke su razvili jedinstvenu metodologiju za obalno područje plitke vode, temeljenu na umjetnoj inteligenciji, koja uvelike olakšava posao upravljanja imovinom pod vodom jer omogućuje realan prikaz stanja u svakom trenutku.

image

Međunarodna radionica Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana - u Jadranu

CROPIX
image

Međunarodna radionica Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana - u Jadranu

CROPIX

Iskustvo i znanje

- Zahvaljujući tehnologiji, iskustvu i znanju smanjuju se troškovi inspekcije, kao i mogućnost nastanka nepredviđene štete. Snimanje, analiza i obrada podataka prilagođava se svakom projektu, neovisno o tome je li riječ o lukama, lučicama, obalnim zidovima, kablovima, ispustima pod morem ili sličnom. Na konačnom prikazu, tzv. digitalnom blizancu, “isušuje” se voda iz okruženja podvodne strukture, građevine ili objekta, što olakšava posao nadzora i planiranja iz ureda - istaknuo je Rukavina.

Direktorica tvrtke “Salona Var”, Marija Stupalo, kazala je da su specijalizirani za projektiranje i proizvodnju inovativnih rješenja i opreme za marikulturu i brodarstvo kao što su radni aluminijski brodovi, hranilice za ribu i perilice za mreže.

Međunarodna radionica “Tehnologije i usluge praćenja i zaštite oceana - u Jadranu” organizirana je u sklopu aktivnosti strateškog projekta InnovaMare, koji se provodi u okviru Interreg programa Italija - Hrvatska. Radionicu organiziraju Hrvatska gospodarska komora, hrvatski startup SeaCras, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva uz podršku partnerskih institucija, uključujući Grupu Europske investicijske banke, Glavnu upravu za pomorstvo i ribarstvo, Mercator Ocean International i Sustav za promatranje i progno-ziranje obalnih oceana Balearskih otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:42