BUSINESS OUTLOOK PARTNER

Telemach u Hrvatsku donosi najnaprednije tehnologije i najveće internetske brzine

Najbrža 10 Giga optička mreža iz korijena će promijeniti doživljaj učenja na daljinu, videokonferencija, zabave i povezanosti, što će značajno utjecati na korisničko iskustvo
 Telemach

Dolazak novog tržišnog igrača uvijek je dobra vijest za korisnike jer, u pravilu, donosi bolju vrijednost za novac. Ozbiljna konkurencija potiče druge igrače na veći angažman i značajnija ulaganja, a kad je riječ o telekom industriji, ove se prednosti nerijetko ubrzano multipliciraju. To potvrđuje i dolazak Telemacha koji je kao treći operator na tržištu probudio domaće telekom tržište, a korisnicima ponudio mogućnost izbora i promjenu na bolje. I to ne samo u području mobilne telefonije nego i kroz fiksne usluge budući da je Telemach postao konvergentni operator koji nudi usluge širokopojasnog interneta, televizije i telefonije.

Planira pokriti trećinu Hrvatske

Iako je na fiksno tržište stigao posljednji, Telemach prvi u Hrvatskoj implementira najsuvremeniju 10 Gbps tehnologiju na svakom novom priključku koji izgradi, a upravo će ova tehnologija najbolje odgovoriti na sve veće potrebe za gigabajtima i internetskim brzinama koje je tijekom posljednje dvije godine digitalizacija dodatno naglasila. Telemach donosi simetrične brzine i kapacitete i za kućanstva, pa je ono što je bilo rezervirano isključivo za poslovne korisnike danas dostupno svim korisnicima na području gdje je Telemach prisutan s 10 Giga mrežom - trenutačno za 50.000 kućanstava u raznim dijelovima Zagreba, no uskoro i šire budući da u sljedećih pet godina Telemach optikom planira pokriti trećinu Hrvatske, odnosno više od 500 tisuća kućanstava.

Optička mreža troši daleko manje energije u odnosu na postojeće bakrene tehnologije poput ADSL-a što doprinosi održivom razvoju interneta. Prema studijama koje su uspoređivale potrošnju energije pojedinih tehnologija, optičke mreže imaju do 200 puta veće brzine i kapacitete od bakrene tehnologije uz istu potrošnju energije za krajnjeg korisnika, odnosno sami uređaji kod korisnika ne troše više od onih za bakrene tehnologije, ali daju znatno veće kapacitete za prijenos podataka.

image
Telemach

Imajući u vidu važnost širokopojasnih mreža nove generacije za gospodarstvo i društvo u kojem živimo, upravo u modernizaciju postojeće i izgradnju napredne 10 Giga i 5G mreže Telemach uz podršku United Grupe ulaže 1,7 milijardi kuna, što će pomoći smjestiti našu zemlju visoko na europskoj digitalnoj karti. Upravo tamo je Hrvatska, radi nedovoljnih ulaganja u infrastrukturu tijekom posljednjeg desetljeća, rangirana kao 19. od 27 zemalja članica EU po pitanju digitalizacije gospodarstva i društva u 2021. Dodatni poticaj potreban je i u dijelu korištenja interneta velikih brzina budući da ga u Hrvatskoj koristi samo devet posto kućanstava, što je značajno niže od europskog prosjeka od 34 posto. Upravo na to usmjeren je Telemach koji već danas korisnicima omogućuje pakete s brzinama čak dvadeset puta većim od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj odnosno i do 40 puta u spomenutom paketu od 2 Gbps. Za razliku od konkurencije čije su mreže fokusirane na skidanju podataka s interneta, Telemach prepoznaje današnje potrebe pa prijenos sadržaja prema internetu (cloudu) postaje jednako bitan kao i skidanje sadržaja s interneta. Telemachovi optički paketi korisnicima su dostupni po povoljnim uvjetima, što je ključan preduvjet za povećanje stope korištenja interneta velikih brzina.

Temelj za rast

Najbrža 10 Giga optička mreža iz korijena će promijeniti doživljaj učenja na daljinu, videokonferencija, zabave i povezanosti, što će značajno utjecati na korisničko iskustvo. Prednost velikih brzina vidljiva je i prilikom istodobnog povezivanja više različitih uređaja, pri čemu svi ukućani ili kolege u uredima imaju vrhunsko iskustvo korištenja servisa bez smetnji. Budući da osigurava izuzetno nisku razinu latencije u mreži, čak i do 1ms, 10 Giga mreža će osigurati vrhunsko gaming i streaming iskustvo kao i virtualnu i proširenu realnost (VR/AR) u 4K i 8K rezoluciji. 10 Gbps XGS tehnologija pogoduje svim industrijama, od malog dućana do velike tvornice budući da podiže efikasnost i pouzdanost poslovanja, smanjuje troškove te otvara mogućnost fleksibilnog premještanja svih poslovnih aplikacija u cloud, u odnosu na razvoj i održavanje vlastite IT infrastrukture. Budući da je spomenutu tehnologiju moguće nadograđivati na buduće standarde 50 Gbsp i 100 Gbps, 10 Giga optička mreža spremno će pratiti i podržati rast internetskog prometa u godinama pred nama. Nastavak ulaganja u optičke mreže preduvjet je za digitalizaciju i oporavak od krize pa je uvođenje optike potrebno omogućiti uz poticanje zajedničkog korištenja postojeće infrastrukture, što podrazumijeva suradnju telekom operatora.

Općenito gledajući, tehnologije brzog interneta predstavljaju temelj za rast i nadogradnju postojećih komunikacijskih usluga, a potaknut će i razvoj usluga ili tehnoloških mogućnosti koje nam danas još nisu ni poznate. Važnu ulogu u tome, uz optiku, ima i 5G mreža koja donosi velike brzine na mobilnoj mreži, a kojom će Telemach do početka iduće turističke sezone pokriti područje cijele Hrvatske gdje postoji korisnička potreba. Kako bi korisnici što prije zakoračili u budućnost, Telemach je osigurao uređaje koji podržavaju 5G mrežu budućnosti, kao i mobilne pakete koji uključuju 5G brzine bez dodatne naknade za nove i postojeće pretplatnike te neograničene minute i SMS-ove.

Razinu kvalitete koju mogu očekivati na spomenutim mrežama budućnosti, korisnici već danas mogu doživjeti kroz EON TV, vodeću OTT platformu u jugoistočnoj Europi. EON sadrži bogatu ponudu najboljih programa te se može pohvaliti jednim od najbogatijih dostupnih kataloga filmova i serija. Korisnicima je na raspolaganju više od 160 televizijskih kanala, a tu je i Video klub s više od 19.000 naslova. Upravo tijekom blagdana EON otključava sve kanale i Video klub te sve svoje korisnike časti besplatnim Premium programima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:09