Jiří Dvorjančanský

S najmodernijom tehnologijom nastavljamo izgrađivati bolju digitalnu budućnost

Nastavku digitalne transformacije Hrvatske dajemo vjetar u leđa osiguravajući najmoderniju fiksnu i mobilnu infrastrukturu, vodeći se pritom ciljevima održivosti

Jiří Dvorjančanský

 Damir Krajac/Cropix

Nakon 2020. pandemija je, očekivano, obilježila i ovu godinu, ostavljajući neizbrisiv trag na svjetskoj i domaćoj ekonomiji. U A1 Hrvatska, kao i u ostatku telekomunikacijskog sektora, osjećamo utjecaj globalne krize koja je promijenila potrebe korisnika i naš pristup poslovanju. Kao predvodnici digitalne transformacije, tijekom 2021. fokusirali smo se na izazove s kojima se korisnici susreću, kao i na pametno investiranje kako bismo doprinijeli bržem oporavku i razvoju hrvatskog društva i gospodarstva. Prepoznali smo na vrijeme eksponencijalnu potražnju za uslugama kolokacije i servisa u cloudu, koje su rezultat ubrzane digitalne transformacije kompanija i javnog sektora. Bili smo hrabri te se usred krize upustili u investiciju od 11 milijuna eura u najmoderniji podatkovni centar u regiji. Jedini je u Hrvatskoj iz temelja sagrađen prema kriterijima Tier III Uptime Institutea, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture.

Osim podatkovnog centra, predani smo ubrzanoj gradnji infrastrukture kao pokretaču gospodarskog oporavka i razvoja. Ostali smo lider u fiksnoj mreži s 560.000 kućanstava obuhvaćenih optičkom mrežom. To znači da svim korisnicima na fiksnoj infrastrukturi dajemo mogućnost gigabitne brzine i ono što je još važnije: sigurnu, stabilnu i pouzdanu mrežu. Ostajemo ambiciozni zadržati lidersku poziciju i u iduće tri godine optičkom mrežom obuhvatiti 800.000 kućanstava.

Ulaganjem u 5G spektar i njegovom aktivacijom od kolovoza pružamo usluge na pravoj, gigabitnoj 5G mreži. Pokazali smo više konkretnih primjera primjene 5G mreže i onoga čemu je namijenjena - od poduzetničkog inkubatora Pismo powered by A1 u Novskoj, robota Gideon Brothersa na 5G mreži, primjene u A1 Adria ligi i areni Hall of Game powered by A1, prvog televizijskog javljanja uživo u program RTL-a, preko 5G-a s Pannonian Challengea, do suradnje s DOK-ING-om, koja je prvi primjer primjene 5G mreže u frekvencijskom području od 26 GHZ u Hrvatskoj.

Navedene projekte i gradnju infrastrukture potvrđuju brojke - u prvih devet mjeseci uložili smo 88,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Porast investicija pratio je i porast prihoda u usporedbi s prošlom godinom. Porasli su 7,7 posto, najviše zahvaljujući rastu prihoda od usluga, što nas posebno veseli.

Operativna dobit veća je za 13,1 posto. Ovaj snažan rast ključnih pokazatelja potvrda je pozitivnih trendova tijekom ove godine, ali i garancija da smo na pravom putu s velikim investicijama u najmodernije tehnologije.

S obzirom na dobre poslovne rezultate te sada već kontinuiran rast BDP-a, očekujemo nastavak istih trendova i u 2022. To znači povratak optimizma u domaće gospodarstvo, a za nas nastavak ubrzane digitalizacije društva. Nastojat ćemo rasti brže od konkurencije te se i dalje pozicionirati kao inovativan izazivač i iznimno bitan igrač na domaćem tržištu. Naravno, sve to ovisiti i o drugim faktorima i rizicima. Uz porast cijene električne energije i ostalih energenata, itekako osjećamo rastuću inflaciju.

Globalna kriza lanaca opskrbe te nestašica sirovina i čipova također stvaraju velik pritisak na poslovanje. Pripremamo se i za uvođenje eura, čija implementacija u poslovne sustave zahtijeva značajne financijske i procesne resurse u kratkim rokovima, zbog čega je nužno što prije donijeti jasne smjernice.

Domaće je tržište kritično potkapacitirano servisima za podršku tako skorom i brzom uvođenju nove valute. Sve to poskupljuje proces i iziskuje značajne resurse, čemu se nastojimo prilagoditi. No, dugoročno će uvođenje eura Hrvatskoj osigurati brojne benefite, počevši od eliminacije valutnih rizika u poslovanju s inozemstvom, preko povoljnijih kamatnih stopa, pa sve do podizanja konkurentnosti, što će posebno biti izraženo u turističkom sektoru. Vjerujem da će sve to doprinijeti stabilnosti hrvatske ekonomije. Jedna od velikih prilika koju donosi Europska unija, a koja se posebice odnosi na Hrvatsku, mogućnost je pristupa njezinim fondovima, osobito onima namijenjenima za oporavak i otpornost. Uz pomoć fondova EU već gradimo 45.000 priključaka za širokopojasni internet na području Solina, Kaštela i Ivanić-Grada.

Također, uspješno povećavamo i održivost naše kompanije gradnjom 120 sunčanih elektrana te ugradnjom 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na našim baznim stanicama, sredstvima iz programa EU LIFE. Zbog svega navedenoga smatram da je pred nama uspješna godina, koja će biti obilježena nastavkom velikog investicijskog ciklusa i rastom A1 Hrvatske kao pouzdanog partnera Vlade RH, javnog i privatnog sektora, kao i svih privatnih korisnika. Nastavku digitalne transformacije Hrvatske davat ćemo vjetar u leđa osiguravajući najmoderniju fiksnu i mobilnu infrastrukturu, vodeći se pritom ciljevima održivosti.

Vjerujem da nas, uz brojne rizike koji su proizašli iz koronakrize i skorog uvođenja eura, očekuje i podjednaka količina prilika, koje kao društvo moramo iskoristiti. S najmodernijom tehnologijom nastavljamo izgrađivati bolju digitalnu budućnost. ❏

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:15