IGOR ČIČAK

Investiramo u brzorastuće kompanije koje transformiramo u regionalne lidere

Vjerujemo da ulaganjima u perspektivne kompanije možemo ostvariti njihov puni potencijal, donijeti dodanu vrijednost cijelom tržištu, ali i dodatno potaknuti i ubrzati razvoj domaćega gospodarstva

Igor Čičak

 Provectus

Provectus Capital Partners investicijsko je društvo fokusirano na SEE tržišta, a investicije realizira kroz svoj fond razvojnog kapitala Adriatic Structured Equity Fund (ASEF). ASEF trenutačno raspolaže s 85 milijuna eura, s očekivanjem da ćemo uskoro zaokružiti veličinu fonda na 100 milijuna eura.

Naše prve investicije realizirali smo u sektorima specijalizirane maloprodaje sportske opreme, s fokusom na električne bicikle, privatnog zdravstva i stomatoloških usluga. Pri odabiru investicija ključno nam je prepoznati kvalitetnu poziciju na tržištu i snažan potencijal rasta, i organskog i kroz daljnju konsolidaciju tržišta, te mogućnost kvalitetnog iskoraka u regiji.

U segmentu privatnog zdravstva investirali smo u polikliniku Aviva s kojom smo dobili čvrst temelj za konsolidaciju tržišta kroz stvaranje lidera u Hrvatskoj u ponudi privatnih zdravstvenih usluga, ali i u kvaliteti tih usluga. Polikliniku Aviva razvijat ćemo dalje kao središnju ustanovu, odnosno ulaznu točku za naše korisnike kojima želimo u svom sustavu ponuditi što širi izbor zdravstvenih usluga, a na nju ćemo nasloniti specijalističke poliklinike u Hrvatskoj i regiji u koje planiramo investirati. Uskoro ćemo realizirati i naše prve investicije u dvije specijalističke klinike te na taj način nastavljamo s konsolidacijom tržišta privatnih zdravstvenih ustanova.

U dentalnom biznisu smo proces konsolidacije počeli preuzimanjem poliklinike Arena te poliklinike Salona Dental, s ciljem pokretanja prve regionalne dentalne grupacije - Adria Dental Group. Plan nam je da Adria Dental Group bude najveći lanac dentalnih klinika u regiji, sa snažnom prisutnošću u svim dijelovima Hrvatske i susjednim zemljama s naglaskom na Sloveniju. Adria Dental Group razvijat ćemo tako da korisnici mogu na jednome mjestu dobiti sve vrste usluga dentalne medicine, uz pomoć najmodernijih tehnologija.

U privatnom zdravstvu i stomatologiji vidimo velik potencijal rasta u Hrvatskoj i regiji. Naime, zbog brzine i dostupnosti sve veći broj građana okreće se privatnim zdravstvenim uslugama, što potvrđuju i brojke. Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji pa do 2019. godine rast zdravstvene potrošnje u Hrvatskoj bio je mnogo brži nego u EU (Hrvatska +32 posto, EU core 12 zemalja +20 posto), uz značajan prostor za nastavak rasta. Još je zanimljiviji podatak o kretanju potrošnje zdravstvenih usluga koje plaćaju sami građani direktno (tzv. out-of-pocket payments) - dok je u EU core 12 zemalja taj porast bio 16 posto, u Hrvatskoj je privatna potrošnja rasla čak 72 posto. Čvrsto smo uvjereni da postoji značajan broj građana u Hrvatskoj koji su spremni koristiti prednosti privatnog sektora, kao i da taj sektor ima veliki prostor za privlačenje novih ulaganja i rast, a da uz to ostane komplementaran postojećem javnom zdravstvenom sustavu.

S obzirom na to da u tim sektorima trenutačno prevladavaju male poliklinike na sve konkurentnijem tržištu, konsolidacijom se otvara prilika da se ubrza rast i razvoj cijelog sektora koji može rezultirati standardizacijom i podizanjem kvalitete usluge. A to mogu podržati samo veći i jači sustavi. S obzirom na razumijevanje i interes koji vidimo kod vlasnika poliklinika, uvjereni smo da ćemo uspjeti pronaći i realizirati optimalne investicije koje će nam osigurati lidersku poziciju kakvu smo zacrtali.

U segmentu specijalizirane maloprodaje investirali smo u Keindl sport, vodeću regionalnu kompaniju u veleprodaji i maloprodaji sportske opreme u Hrvatskoj i široj regiji, s posebnim naglaskom na bicikle i biciklističku opremu. Keindl sport ostvaruje godišnje više od 100 milijuna kuna prihoda, a od naše investicije prije pola godine već smo značajno proširili poslovanje otvaranjem novih maloprodajnih mjesta, proširenjem portfelja proizvoda i novim akvizicijama, uključujući i iskorak u Sloveniji. U segmentu sportske opreme, posebno orijentirane na biciklizam, vidimo velik potencijal, a vjerujemo da postoji prostor i za bolje pozicioniranje domaće maloprodaje u regiji.

Budući da smo razvojno orijentirani, kompanije u koje investiramo ubrzo nakon naših investicija pokreću investicijske cikluse. Konkretno, u poliklinici Arena smo, nakon preuzimanja u lipnju ove godine, sve ordinacije već opremili novom opremom i zaposlili desetak novih djelatnika. U Avivu u sljedeće dvije godine planiramo investirati više od 12 milijuna eura, što kroz nabavu nove opreme, što kroz dodatna preuzimanja koja će nam osigurati lidersku poziciju u privatnom zdravstvenom segmentu.

U Provectusu i sljedeće godine nastavljamo s vrlo aktivnom politikom novih ulaganja, s obzirom na to da očekujemo pozitivne trendove u gospodarstvu i povoljan makroekonomski okvir. Imamo odličnu suradnju s vodećim bankama u regiji i naš ukupni investicijski potencijal iznosi više od milijardu kuna novih investicija za razvoj poduzeća. Vjerujemo da ulaganjima u perspektivne kompanije možemo ostvariti njihov puni potencijal, donijeti dodanu vrijednost cijelom tržištu, ali i dodatno potaknuti i ubrzati razvoj domaćega gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:15