BUSINESS OUTLOOK PARTNER

Grupa KONČAR slavljeničku 2021. zaokružila povijesnim poslovnim uspjesima

Priča o dobrih 100 godina ima još bolji nastavak, jedan od najvećih poslovnih iskoraka Grupe u ovoj godini je osnivanje društva KONČAR - Digital. Ono objedinjuje najsuvremenija postignuća, znanja i alate Grupe KONČAR te okuplja ponajbolje domaće stručnjake

Tramvaj u Latviji

 KONČAR

U jednoj maloj zagrebačkoj radionici 24. siječnja 1921. započela je velika priča, koja će tijekom sljedećih 100 godina inspirirati brojne generacije i izgraditi industriju jedne cijele nacije. Ova priča o stoljetnoj tradiciji i beskompromisnoj predanosti prema izvrsnosti traje i danas, a mala radionica koja ju je započela sada je globalno prepoznat sinonim za kvalitetu i pouzdanost. Riječ je o Grupi KONČAR, regionalnom lideru u području elektroindustrije i tračničkih vozila te jednom od ključnih nositelja gospodarstva Republike Hrvatske.

Svoj stoljetni uspješan put Grupa KONČAR nastavila je i u ovoj godini velikog jubileja još snažnijim zaokretom prema digitalizaciji, održivosti i obnovljivim izvorima energije.

Od početka svog djelovanja Grupa KONČAR pružila je neizmjeran doprinos, ne samo razvoju domaće industrije, nego i čitavog nacionalnog gospodarstva etabliravši se kao jedan od najuspješnijih domaćih izvoznika. KONČAR tako ima referencije u 130 zemalja. Zahvaljujući poslovnom portfelju i prepoznatoj tradiciji izvrsnosti, KONČAR danas ima čvrstu uzlaznu putanju poslovnih rezultata i snažan organski rast prodaje. Konsolidirani poslovni prihodi za prva tri mjeseca ostvareni su u iznosu od 709,2 milijuna kuna, što je 15 posto više od ostvarenja u istom razdoblju 2020. godine.

Kruna jubilarne 100. obljetnice

Da su izvrsni rezultati s početka 2021. godine zaista bili nagovještaj velikih uspjeha, pokazao je impresivan treći kvartal u kojem je KONČAR ostvario trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Pritom je iznimno važan i poticajan podatak da je prodaja u izvozu nastavila rasti te je dosegnula vrijednost od 1,49 milijardi kuna. Ovaj uspjeh došao je kao kruna 100. obljetnice Grupe KONČAR, a da ovaj veliki rođendan nije mogao biti proslavljen na bolji način smatra i predsjednik Uprave KONČARA mr. sc. Gordan Kolak. "Ovim rezultatima nastavljen je izrazito dobar trend rasta prihoda, izvoza, EBITDA marže, operativne dobiti, ali i novougovorenih poslova. Knjiga narudžbi na kraju rujna dostigla je povijesno najveći iznos od gotovo 5,2 milijarde kuna i za 22,4 posto je veća od stanja na početku godine. Štoviše, trenutačna ugovorenost nam daje za pravo vjerovati da ćemo i u sljedećoj godini nastaviti pozitivan trend poslovanja Grupe KONČAR", poručio je Gordan Kolak.

image

Gordan Kolak

Drazen Lapic

Godina obilježena velikim projektima

Osim izuzetnih poslovnih prihoda, Grupa KONČAR ove je godine upisala još jedno povijesno postignuće. Nakon dvogodišnjih pregovora, prvi put u povijesti, dobiven je posao na zahtjevnom tržištu Japana. KONČAR će za japanskog naručitelja izvršiti projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži triju generatora za dvije male hidroelektrane. Ovo je prvi put da su se japanski investitori odlučili za ponuđača generatora iz Europe pa KONČAR ovdje ne predstavlja samo sebe, već kao pionir otvara tržište i drugim proizvođačima s europskog tržišta.

Ugovor vrijedan 57,2 milijuna kuna za izgradnju transformatorske stanice 110/20 kV po načelu "ključ u ruke" potpisan je s tvrtkom Rimac Automobili. Nova transformatorska stanica nužna je za opskrbu električnom energijom budućeg istraživačko-proizvodnog centra za razvoj i proizvodnju baterija i hiperautomobila Rimac Kampus. Ove godine nastavljena je i dugogodišnja uspješna suradnja s HEP-om, potpisom 330 milijuna kuna vrijednog ugovora za zamjenu primarne opreme u GHE Senj.

Niz važnih događaja za Grupu KONČAR u 2021. je i početak ugovorenih radova na novoj transformatorskoj stanici 400/110 kV Ohrid. Pritom je važno naglasiti kako je riječ o iznimno važnom projektu za Sjevernu Makedoniju, prvenstveno zato što će omogućiti međunarodnu povezanost sa susjednom Albanijom, čime će se dodatno osnažiti elektroenergetski sustav regije.

Krajem rujna KONČAR je potpisao ugovor sa švedskim operatorom distribucijskog sustava Vattenfall Eldistribution, vrijedan 63 milijuna kuna. Ugovor obuhvaća vrlo složenu rekonstrukciju 130 kV postrojenja na transformatorskoj stanici Finnslatten u Vesterosu, nedaleko od Stockholma.

image
KONČAR

I u tračničkom segmentu KONČAR niže uspjehe te je tijekom godine, između ostalog, potpisan ugovor za razvoj i proizvodnju "mjernog vlaka" za talijanskog kupca, tvrtku MerMec. KONČAR je slijedom potpisanih ugovora o proizvodnji ukupno 14 niskopodnih tramvaja s latvijskim kupcem Liepājas Tramvajs u vrijednosti od gotovo 190 milijuna kuna, ovih dana isporučio već deveti, a tijekom godine isporučeno je i pet od 12 elektromotornih vlakova (EMV) za HŽ PP. U sljedeće tri godine planirane su isporuke još 21 EMV za HŽ PP, čija je nabava sufinancirana iz EU fondova, te 7 dizel-motornih vlakova.

Naposljetku, jedan od najvećih poslovnih iskoraka Grupe KONČAR u slavljeničkoj godini osnivanje je društva KONČAR – Digital. Ova novoosnovana tvrtka objedinjuje najsuvremenija postignuća, znanja i alate Grupe KONČAR te okuplja ponajbolje domaće stručnjake iz područja industrijskog softvera namijenjenog vođenju sustava kritične i urbane infrastrukture. Jedan od temeljnih ciljeva društva KONČAR – Digital su novi poslovni modeli, kao generator primjene digitalnih usluga i rješenja, poput uporabe blockchain tehnologije u energetici.

Ulaganje u stručnjake

Grupa KONČAR već dugi niz godina njeguje tradiciju akademske izvrsnosti te ulaže u razvoj domaćih stručnjaka. Među tradicionalnim suradnjama posebno se ističe ona FER - om, koju nastavlja i najmlađi član Grupe, KONČAR – Digital, koji će svoj doprinos obrazovanju budućih stručnjaka dati suorganizacijom kolegija Razvoj programskih rješenja za industrijske IoT-sustave. Ove je godine osnovan i Digital Factory Lab, u kojem će se razvijati modeli automatizacije i digitalizacije proizvodnih procesa te propitivati i simulirati određena rješenja koja će se potom primijeniti u proizvodnim pogonima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:50