JAMAC SIGURNOSTI OPSKRBE

Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine: Nadamo se predvidljivom regulatornom okviru

U idućoj godini Ina će zadržati svoju ključnu ulogu stupa hrvatskog gospodarstva i jaca sigurnosti opskrbe. nastavit ćemo s pokrenutim investicijama, s osobitim naglaskom na one pametne i održive

Zsuzsanna Ortutay

 Biljana Blivajs/Cropix

Investicije, sigurnost opskrbe i razvoj svih poslovnih djelatnosti uz održavanje financijske stabilnosti bit će glavne odrednice Inina poslovanja i u 2024. godini, slično kako su obilježile i godinu na izmaku. U proteklom razdoblju došlo je do normalizacije makroekonomskog okruženja, pa je već sada moguće pretpostaviti da 2024. godina neće biti godina uzbuđenja poput prijašnjih. Ipak, to ne znači da je globalna neizvjesnost nestala, a tržišta su i dalje nepredvidiva. Time je važnija Inina strategija da prioritet stavi na očuvanje financijske stabilnosti i daljnje kretanje prema izgradnji dugoročno održivog poslovanja provedbom strateških investicija. Na kraju 2023. očekuje se niža profitabilnost u odnosu na povijesno snažne razine u 2022., na što je utjecala i regulacija tržišta.

Unatoč volatilnosti tržišta i neizvjesnosti, Ina je posvećena provedbi svojih strateških investicija. Najznačajnija od tih investicija svakako je "Projekt unapređenja Rafinerije nafte Rijeka", vrijedan 630 milijuna eura. Ojačat će sigurnost opskrbe hrvatskog tržišta i regije naftnim derivatima, što će se prije svega ogledati u većoj proizvodnji dizelskog goriva. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj investiciji u Ininoj povijesti, ujedno i najvećem aktualnom industrijskom ulaganju u Hrvatskoj. Projekt je premašio 80 posto ukupne dovršenosti, na gradilištu radi više od 1000 radnika, a naši su nepromijenjeni cilj i nastojanje da se proizvodnja na novim postrojenjima u riječkoj rafineriji pokrene do kraja 2024. godine.

Provedbom značajne investicije sa snažnim utjecajem na gospodarska kretanja, osnaživanjem sigurnosti opskrbe domaćeg i regionalnih tržišta te osiguravanjem dugoročne održivosti rafinerijske djelatnosti, Ina je u ovom projektu pokazala sve bitne odrednice svojeg načina poslovanja. Ponosni smo i na činjenicu da se tijekom prije planiranog višemjesečnog zastoja rafinerije početkom ove godine, zbog nužnih radova na starim postrojenjima u okviru projekta modernizacije, opskrba odvijala kontinuirano i nikome nije nedostajala ni kap goriva, prije svega zahvaljujući vrhunskoj pripremi naših radnika. Iako su tada neki sumnjali u nas, to se pokazalo neopravdanim.

Uz nastavak modernizacije rafinerije, 2023. je obilježio i važan poslovni iskorak Ine na slovenskom tržištu. Ina i MOL dovršili su preuzimanje kompanije OMV Slovenija te sada zajedno raspolažu mrežom od više od 130 benzinskih postaja u toj zemlji. Ina je svoj prijašnji udio u OMV-u Slovenija od 7,75 posto povećala na 33 posto u novoj kompaniji MOL&INA. Prepoznatljiv vanjski izgled Ine nosit će 27 novih benzinskih postaja, a prva lokacija preuređena je ovih dana. Važno je znati i da će Rafinerija nafte Rijeka biti prvi izbor za opskrbu svih slovenskih benzinskih postaja u vlasništvu MOL Grupe.

Drugi veliki poslovni iskorak za našu kompaniju u ovoj godini bilo je pokretanje komercijalne proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Na našoj lokaciji u Virju u rad smo pustili drugu najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj. Uz našu drugu solarnu elektranu, onu u Sisku, Ina će godišnje u energetsku mrežu isporučivati oko 16.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora.

U Sisku istražujemo mogućnosti provedbe i drugih projekata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora poput proizvodnje bioplina iz poljoprivrednog otpada koji se za sada pokazuje kao realna opcija. Kad govorimo o transformaciji industrije i obnovljivim izvorima, osvajanjem dozvole za istražne aktivnosti u dva geotermalna istražna područja u Hrvatskoj, Leščan i Međimurje 5, otvorili smo si i mogućnost potencijalnog iskorištavanja geotermalne energije, pri čemu možemo iskoristiti veliko postojeće znanje koje imamo u našoj tradicionalnoj djelatnosti istraživanja nafte i plina. Snažniji iskorak Hrvatske u geotermalnu energiju prilika je i za našu servisnu kompaniju Crosco koja raspolaže tehnikom i iskustvom bušenja potrebnih bušotina.

I u tradicionalnom poslovanju bilježimo uspjehe. Kod Grubišnog Polja otkrili smo novo značajno plinsko polje, koje bi svojim količinama, da je danas u proizvodnji, donosilo čak sedam posto ukupne Inine proizvodnje plina. No, da bi se to što prije dogodilo, vidimo napredak u ubrzavanju procesa izdavanja svih potrebnih dozvola za gradnju proizvodnog sustava. I u inozemstvu smo bili uspješni; Ina je prvi put sudjelovala u proizvodnji plina u Egiptu, gdje je u suradnji s partnerima u proizvodnju puštena plinska bušotina na bloku East Damanhur u delti Nila.

Monetizacija naše kampanje bušenja na sjevernom Jadranu dogodit će se kasnije iz više razloga. Količine su se pokazale manjima od očekivanih, što nije neobično u ovom poslu. Istovremeno, građevinska industrija na međunarodnoj razini je pregrijana, što rezultira nedostatkom izvođačkih kapaciteta i visokim cijenama. Unatoč tome, ostajemo predani puštanju u proizvodnju bušotina koje obećavaju.

Ulažemo i u našu treću ključnu poslovnu djelatnost, usluge kupcima i maloprodaju, koja prolazi kroz snažnu transformaciju i digitalizaciju. Potražnja za gorivima bila je tijekom 2023. snažna, čemu je pridonijela i uspješna turistička sezona. Kontinuirano širimo ponudu i usluge te uvodimo gastronomski koncept Fresh Corner na sve više lokacija. Naši nas kupci prepoznaju i biraju na svojim putovanjima, a to osjećamo i na rastu marže negoriva. Maloprodajnim kupcima smo u 2023. omogućili novu, unaprijeđenu formulu goriva Class Plus Expert. Istodobno, Ina Loyalty dosegnuo je više od 570.000 članova, čime je postao jedan od najpopularnijih programa vjernosti u Hrvatskoj.

U predstojećoj godini Ina će zadržati svoju ključnu ulogu stupa hrvatskog gospodarstva i jamca sigurnosti opskrbe. Nastavit ćemo s pokrenutim investicijama, s osobitim naglaskom na one pametne i održive. U 2024. nadamo se stabilnom i predvidljivom regulatornom i poreznom okruženju, jer ono doprinosi zdravoj investicijskoj klimi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:24