INVESTICIJE OD 82 MILIJUNA EURA

Valamar ESG lider: cilj im je postići ugljičnu neutralnost do 2025. uz ulaganja od 50 milijuna eura

Valamar od 2015. ulaže u održive i društveno odgovorne projekte, energetsku učinkovitost, turističku infrastrukturu, te brojne programe koji uključuju zajednicu i zaposlenike

Punto Blu

Valamar, najveća hrvatska turistička kompanija, sam kraj godine zaključila je otvorenjem svojeg trećeg hotela u Austriji - Obertauern [PLACES] by Valamar te objavom novog ciklusa ulaganja za 2024. godinu u vrijednosti od 82 milijuna eura. Sve to stiže nakon odlične turističke sezone s ostvarenim dvoznamenkastim rastom poslovnih prihoda Valamara, koji u 37 hotela i ljetovališta te 15 kamping ljetovališta može smjestiti čak 58.000 gostiju dnevno.

Ključne investicije od 82 milijuna eura u Valamaru i Imperial Rivieri za iduću sezonu usmjerene su u repozicioniranje i unapređenje kvalitete usluga, digitalizaciju, zelenu gradnju, održive izvore energije i turističku infrastrukturu u svim destinacijama. Kao lider održivog razvoja u turizmu, u svojim destinacijama Valamar Riviera uložila je više od 65 milijuna eura u održive i društveno odgovorne projekte, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, turističku infrastrukturu te brojne programe koji uključuju zajednicu i zaposlenike. Samo ove godine Valamar je uložio dodatnih 25 milijuna eura u primanja zaposlenika, čime je potvrdio dugogodišnju poziciju top-poslodavca.

CJELOKUPNI LANAC VRIJEDNOSTI

U prosincu svojim zaposlenicima isplaćuju 13. plaću i božićnicu u iznosu od 1000 eura kako bi im zahvalili na uspješnoj poslovnoj godini. Uz niz benefita uveli su novi program - Krov nad glavom - kojim stalnim zaposlenicima, zaposlenicima na određeno i stalnim sezoncima osiguravaju dodatak za najam stana u destinaciji u kojoj su zaposleni.

image

Solaris Camping Resort

Valamar od 2015. sustavno ulaže u različite programe održivosti i društvene odgovornosti, a misija im je postići ugljičnu neutralnost do 2025. i uložiti još 50 milijuna eura u destinacije i društveni učinak. Strategija održivosti fokusira se na šest strateških inicijativa do 2025. i pozicioniranje Valamara kao lidera održivosti među europskim hotelijersko-turističkim kompanijama.

image

Istra Premium Camping

Održivo poslovanje uključuje cjelokupni Valamarov lanac vrijednosti: od dobavljača, zaposlenika i operacija do gostiju i destinacija. Tako je i novi hotel [PLACESHOTEL] u Obertauernu dizajniran i sagrađen u skladu s načelima održivog razvoja, poštujući prirodu i tradiciju uz korištenje obnovljivih materijala, 100 posto zelene energije te s fokusom na smanjenju ugljičnog otiska. Valamar je posebno predan održivosti i poštovanju okoliša te svega onog što destinaciju čini posebnom i autentičnom.

image

Brojna priznanja na globalnoj razini potvrđuju da je Valamar predvodnik u održživom iposlovanju u Hrvatskoj, ističe Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara

PODIŽU KVALITETU ŽIVOTA

Financial Times Valamar je stoga uvrstio na listu europskih klimatskih lidera, po čemu se pozicionirao u Top 30 takvih kompanija u Europi. Uz to, Valamarova ESG strategija ove je godine na konferenciji Green Tourism u organizaciji Austrijskog udruženja hotelijera u Beču predstavljena kao primjer najbolje prakse u turističkom sektoru. U rujnu ove godine Valamar je postao i prva turistička kompanija iz Hrvatske koja je pristupila UN Global Compactu - najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i globalnoj inicijativi Science Based Targets (SBTi), koja okuplja kompanije koje su se obvezale smanjiti emisije stakleničkih plinova u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma i znanosti o klimi. Valamar je već smanjio svoj ugljični otisak za 70 posto, a 100 posto električne energije koja se koristi u objektima iz obnovljivih je izvora.

“Brojna priznanja Valamara na globalnoj razini potvrđuju da je Valamar predvodnik u održivom poslovanju u Hrvatskoj, ali nas i direktno potiče da nastavimo razvijati turizam koji je održiv i koji stvara dugoročnu vrijednost za goste, djelatnike, investitore i destinacije. Ulaganja u hotele i ljetovališta, kvalitetu usluga, edukaciju i vještine zaposlenika i šire u zajednicu čine okosnicu razvoja održivog turizma koji doprinosi očuvanju prirodnih resursa i podiže kvalitetu života u destinaciji. Do 2025. godine ciljamo postići zlatnu razinu ESG rejtinga i postati jedan od lidera održivog poslovanja u turizmu u Europi”, izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.

Valamar, koji ove godine obilježava 70 godina postojanja, podupire lokalne zajednice u kojima posluje i na društveno odgovoran i održiv način ulaže u proizvode, destinacije i lokalnu zajednicu, čime se stvaraju nove dugoročne vrijednosti. Tako je čak 78 posto hrane i pića koje nudi gostima domaćeg podrijetla, a više od 100 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava surađuje s njihovom online platformom Valfresco. Kroz ulaganja u destinacijsku infrastrukturu - šetnice, biciklističke staze, uređenje plaža i igrališta, Valamar podiže kvalitetu turističke ponude u destinacijama, a budući da je riječ o sadržajima koji su javni i dostupni građanima, ujedno podiže i kvalitetu života u destinacijama. Konkurentnost destinacija kompanija podiže i organiziranjem kulturnih, gastronomskih, edukativnih i zabavnih manifestacija kojima se njeguju kulturni identitet i lokalna vrijednosti, a gostima se nude autentični doživljaji i iskustva. Mnogi od tih događaja održavaju se u predsezoni i posezoni, što ima i pozitivan učinak na produžetak glavne sezone.

ODRŽIVOST U DOBAVNOM LANCU

Uz sve te inicijative Valamar je na dobrom putu prema ugljičnoj neutralnosti. U Integriranom godišnjem izvješću za 2022. ističe se da mjere više od 80 ESG KPI-jeva, od kojih je izdvojeno 12 glavnih ciljeva do 2025. Dva glavna cilja su postizanje ugljične neutralnosti u prvom i drugom opsegu te ulaganje u zajednicu. Od dvanaest ključnih ciljeva održivosti, sedam ih je definirano za okoliš, tri za društvo i dva za upravljanje.

U održivi turizam Valamar je nastavio snažno ulagati i 2023., pa je 100 posto električne energije koju koristi iz obnovljivih izvora, od čega fotonaponske elektrane u Valamarovim hotelima i ljetovalištima pokrivaju 6 posto ukupnih potreba. Ove godine Valamar je prvi put izvijestio i o indirektnim emisijama ugljičnog otiska u dobavnom lancu, te je razvio kriterije održive nabave koji će postati obavezni za sve dobavljače. U sklopu različitih inicijativa za očuvanje prirodnih resursa i bioraznolikosti, Valamar se brine za više od 80.000 stabala i svake godine zajednički s gostima sadi tisuće novih stabala.

PRVO ECO FRIENDLY LJETOVALIŠTE NA JADRANU

Valamar Amicor Green Resort na otoku Hvaru prvo je ekološko ljetovalište u Hrvatskoj, otvoreno 2022. godine. Prvi je turistički projekt u Hrvatskoj koji je koristio modularnu gradnju i ekološki prihvatljive, odnosno energetski učinkovite materijale, a za vrijeme gradnje očuvani su priroda i postojeće zelenilo. U potpunosti je sagrađen u skladu s načelima održivog razvoja te osmišljen prema nZEB standardu, što implicira gotovo nultu potrošnju energije. Valamar Amicor Green Resort koristi 100 posto zelene energije kako bi se smanjio ugljični otisak, ne izdaje papirnate račune i ne koristi jednokratnu plastiku. U objektima u sklopu resorta ugrađena je i smart home tehnologija koja omogućava mjerenje potrošnje vode, energije i ugljičnog otiska, rasvjeta je štedljiva, a sva vozila u resortu su električna. Uz sve to, 78 posto hrane koja je u ponudi resorta dolazi od lokalnih dobavljača. Osim što je eco friendly, resort je prilagođen i ljubimcima, pa je tako u odabranim sobama dostupan sadržaj Wow Wow Pet Friendly holiday. Valamar Amicor Green Resort dobitnik je prestižnog priznanja kao jedan od tri finalista ovogodišnjeg izbora Hotel Innovation Award 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:33