NOVA ULAGANJA

BAT iz Hrvatske izvozi nove proizvode koje transformiraju cijelu industriju

Oxford Economics je pokazao da je BAT-ov jedinstveni integrirani lanac vrijednosti BDP-u Hrvatske u 2021. doprinio s 1,3 milijarde kuna

BAT tvornica

BAT u Hrvatskoj njeguje jedinstven, potpuno integriran lanac vrijednosti u koji od preuzimanja TDR-a realiziranog 2015. godine kontinuirano investira, što za posljedicu ima rast proizvodnje, izvoza, zapošljavanja pa onda i ukupnog ekonomskog doprinosa.

Čak 1500 zaposlenih

Ugledni Oxford Economics institut pokazao je da je od preuzimanja TDR-a BAT u Hrvatsku ukupno investirao gotovo 5,3 milijardi kuna. Studija je pokazala da je ukupno poslovanje BAT-a prošle godine generiralo čak 0,4 posto hrvatskog BDP-a, odnosno BAT-ov sustav je hrvatskom BDP-u pridonio sa 1,3 milijardi kuna izravnog i neizravnog doprinosa. Jedinstveni lanac vrijednosti koji integrira proizvodnju duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, poljoprivrednu proizvodnju duhana u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, regionalna distribucijska čvorišta za uređaje novih kategorija u Rijeci i za duhan u Pitomači te nacionalni lanac kioska iNovine zapošljavaju gotovo 1500 ljudi diljem Hrvatske, a Oxford Economics je izračunao da svojim direktnim i indirektnim poslovanjem BAT podržava 6071 radno mjesto. To znači da na svako radno mjesto u vlastitom sustavu, BAT stvara dodatna tri radna mjesta diljem Hrvatske, i to u industriji, poljoprivredi, logistici i transportu te financijskom, komunalnom i ostalim uslužnim sektorima.

Grade bolje sutra

Prošle godine pokrenut je novi investicijski ciklus, vrijedan 600 milijuna kuna, koji je omogućio proizvodnju i distribuciju grijanih duhanskih proizvoda, potpuno novih kategorija proizvoda koje transformiraju kompletnu duhansku industriju. Proizvodnja grijanih duhanskih proizvoda NEO brenda za glo Hyper uređaje učinila je tvornicu u Kanfanaru jednom od rijetkih tvornica u globalnom BAT-ovom sustavu koja uz cigarete proizvodi i grijane duhanske proizvode. Dodatno, u Rijeci je otvoren distribucijsko logistički HUB za uređaje novih kategorija proizvoda iz kojeg će se ti proizvodi izvoziti na tržišta EU. Tako snažno pozicioniranje poslovnog sustava u Hrvatskoj u smjeru novih kategorija proizvoda s potencijalom manje štete postavili su Hrvatsku čvrsto u samo središte globalne transformacije BAT-a koja je usmjerena na izgradnju Boljeg sutra (A Better TomorrowTM) za sve dionike. Oxford Economics je procijenio da nove investicije u proizvodnju i distribuciju novih kategorija proizvoda, ali i otvaranje distribucijskog središta za duhan u Pitomači dodatno povećavaju doprinos BAT-a gospodarstvu, povrh izračunatih za 2021. godinu. Prvi pozitivni efekti procjenjuju se na dodatnih 40 milijuna kuna doprinosa BDP-u već za 2022.

image

BAT - Kanfanar tvornica

image

BAT - istraživanje

Duhan u Slavoniji i Podravini

BAT je u Hrvatskoj organizator proizvodnje i otkupa duhana, a ta poljoprivredna proizvodnja jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj. Uz nastavak osiguravanja pune podrške u proizvodnji za oko 340 proizvođača, Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije, nastavili su kontinuirano povećavati otkupnu cijenu duhana, osiguravajući održivost proizvodnje duhana koja je jedna od najznačajnijih domaćih poljoprivrednih proizvodnji na razini EU s obzirom na to da proizvodnja duhana u Hrvatskoj čini 6 posto ukupne proizvodnje duhana. Hrvatski duhani kontinuirano pružaju podršku svojim proizvođačima i kroz ulaganja u opremu i tehnologiju, u što je HD u posljednje tri godine uložio više od 32,5 milijuna kuna. Prije svega, riječ je o investiciji u mehaničku berbu duhana, što predstavlja jedan od najvećih investicijskih ciklusa u automatizaciju i mehanizaciju poljoprivrede koji je rezultirao nabavkom 72 berača. Njima je ove godine obrano oko 55 posto ukupne proizvodnje i tako je značajno smanjen pritisak nedostatka radne snage. U novom se pak distribucijskom HUB-u u Pitomači zaprima duhan iz čak 26 različitih zemalja pa se iz Hrvatske duhanom opskrbljuju BAT-ove tvornice u poljskom Augustowu, njemačkom Bayreuthu i mađarskom Pečuhu.

Razvoj novih proizvoda

BAT Grupa na razvoju novih kategorija proizvoda zapošljava više od 1500 znanstvenika u devet razvojnih centara diljem svijeta, a samo u posljednje tri godine Grupa je u razvoj tih proizvoda uložila više od 1,2 milijarde britanskih funti. Globalni cilj BAT-a je imati 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030. i ostvariti 5 milijardi funti prihoda od novih kategorija već do 2025. godine, a trenutno ima 20,4 milijuna korisnika tih proizvoda. Portfelj proizvoda smanjenog rizika dostupan je u 57 zemalja diljem svijeta, a trenutno se sastoji od tri kategorije: e-cigarete - Vuse, grijani duhanski proizvodi - glo i moderni oralni proizvodi (nikotinske vrećice) – VELO. U Hrvatskoj su trenutno dostupni glo i VELO, a do kraja godine bit će dostupne i e-cigarete – Vuse, kao globalni broj 1. vaping brand.

Potencijal manje štetnosti

Znanstvenici u BAT-u koriste brojne tehnike i specijalizirane laboratorijske tehnologije za testiranje proizvoda kako bi se osigurali visoki standardi kvalitete te su objavili više od 135 znanstvenih studija o utjecaju novih kategorija proizvoda.

Jedno od važnijih istraživanja je nedavno predstavljena jednogodišnja klinička studija čiji su sveobuhvatni rezultati pokazali da su pušači koji su se prebacili isključivo na glo, BAT-ov proizvod za zagrijavanje duhana, postigli značajna i trajna poboljšanja nekoliko pokazatelja potencijalne štete povezane s ranim razvojem bolesti, u usporedbi s pušačima koji su nastavili pušiti. To uključuje bolesti pluća, rak i kardiovaskularne bolesti (KVB). Sve je više potvrda da nove kategorije proizvoda, uz kvalitetnu regulaciju koja osigurava nadzor kvalitete i omogućava informiranje odraslih pušača o njihovim prednostima i smanjenoj štetnosti, mogu rezultirati smanjenjem negativnih posljedica pušenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:07