Dodatni udar

Zbog koronavirusa zaustavljena hotelska investicija vrijedna 790 milijuna kuna

Tako su primjerice u Poreču zadnjih mjesec dana zamrli radovi na najvećem turističkom gradilištu u državi
Hotel Pical
 Marijana Banko / CROPIX

Velike istarske hotelijere situacija oko koronavirusa nije samo iznenadila kada govorimo o turističkom prometu, već i u pogledu investicija. Mnogi su se ove godine odlučili za ogromna ulaganja i kriza ih je zatekla u žiži posla. No, sada će morati preispitati sve svoje planove, a započeto kako tako dovršiti i nadati se da ova kriza neće dugo potrajati.

Tako su primjerice u Poreču zadnjih mjesec dana zamrli radovi na najvećem turističkom gradilištu u državi, onoga hotela Pical. Riječ je o investiciji Valamar Riviere vrijedne nevjerojatnih 790 milijuna kuna, a stari bi Pical trebao postati grandiozni hotel Pinea s pet zvjezdica. Ovo je najveće pojedinačno ulaganje u hrvatski turizam u predstojećem periodu, a i najveća Valamarova investicija do sada. Investicija je počela protekle jeseni, a trebala bi biti gotova kroz dvije godine. U ovoj porečkoj tvrtki nisu nam odgovorili što dalje s tom investicijom, koji su novi planovi oko njihovih ulaganja i koliko će ova situacija poremetiti njihove rokove. Samo smo dobili odgovor da nam to ne mogu reći zbog pravila objavljivanja informacija zbog Zagrebačke burze. No, činjenica je da je na ogromnom zahvatu tek nekolicina radnika koji su se počeli, kako saznajemo, vraćati na gradilište ovog tjedna. Navodno bi se radovi trebali nastaviti za desetak dana.

Podsjetimo da će ovaj hotel, kada bude gotov, imati najveći kongresni prostor u Istri za 1200 sudionika. Osim toga, imat će 514 smještajnih jedinca, veliki unutarnji bazen s pet plivačkih staza te niz vanjskih bazena, barova, šetnica i rekreativnu stazu.

Porec,  240919. 
Prezentacija buducih ulaganja Valamara u Porecu.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX
Hotel Pical

A ovi radovi ne odnose se samo na budući hotel koji bi trebao donijeti Poreču 500 novih cjelogodišnjih radnih mjesta, već je zatvorena i javna prometnica, a trebala se preurediti i šuma s plažom podno hotela. Tu je Valamar planirao uložiti oko 100 milijuna kuna u javne plaže i nove sadržaje - od plimnog bazena do barova i sunčališta. Govorimo o 20.000 četvornih metara uređenih plaža i šetnica uz more, rekreacijskoj stazi dužine četiri kilometra te vanjskom plimnom morskom bazenu od 50 metara.

Inače, Valamarov je plan bio u zonu Pical uložiti 1,5 milijardi kuna. Dio posla je već odrađen. Tako je lani obnovljen hotel s pet zvjezdica Valamar Collection Marea Suites u sklopu kojega je uređena i plaža. Isto tako, počeli su i radovi na bivšem hotelu Zagreb koji isto još nisu dovršeni, a ovaj je hotel trebao biti spreman za sezonu 2020.

Porec,  240919. 
Prezentacija buducih ulaganja Valamara u Porecu.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX
Hotela Pical

I dok radovi u Poreču miruju, na pulskoj Verudeli su u punom jeku. Tamo se preuređuje hotel Brioni, koji bi isto trebao biti spreman za sezonu 2021. Ta je investicija teška oko 245 milijuna kuna. Nakon kompletnog renoviranja hotel će postati suvremeni, luksuzni hotel s 227 soba i suiteva s ambicijom da postane perjanica hotelskog poslovanja Arena Hospitality Groupe.

No, kako je objavio predsjednik uprave pulskog hotelijera Reli Slonim u svom financijskom međuizvješću društva i grupe za prvi kvartal ove godine, kao mjeru predostrožnosti društvo je zaustavilo sva predviđena ulaganja osim ona koja već nisu u tijeku i ili pri završetku kako je prethodno ugovoreno. Tu spadaju i Brioni. Naime, Arena Hospitality Group je tijekom prvog tromjesečja uložila 75,7 milijuna kuna u preuređenje kampova, turističkih naselja i soba, javnih površina i objekata pojedinih hotela. U medulinskom kampu Kažela postavljano je 45 novih mobilnih kućica, renoviran je postojeći restoran i bar te je izgrađen novi sanitarni blok te su obnovljena četiri postojeća. U tijeku je obnova restorana Yaht Club i restoran Svjetionik te se na Verudeli adaptira 146 apartmana. Očito će se to sada sve morati dovršiti bez obzira na to što je turizam stao.

AHG
Hotel Brioni

- Grupa trenutno posluje sa znatno smanjenim kapacitetom svog portfelja. U Hrvatskoj su svi objekti zatvoreni, a poslovanje u Njemačkoj i Mađarskoj značajno je smanjeno. S obzirom na brzo širenje pandemije Covid-19 i nesigurnosti u vezi s poremećajima u hotelskoj industriji i našim tržištima, nije moguće dati smislene smjernice za tekuću financijsku godinu. Međutim, uzimajući u obzir primijenjene mjere i visoku razinu kapitala sa stanjem novca višim od 600 milijuna kuna, Grupa je u dobroj poziciji da izdrži nastavak pa i značajan pad poslovne aktivnosti naših tržišta tijekom 2020. godine, poručio je Slonim. Inače, njihov je investicijski plan za period od 2018. do 2021. iznosio više od 500 milijuna kuna. Samo ove godine u portfelj na jugu Istre planirali su uložiti 363 milijuna kuna, a plan im je bio početi ulagati i u pulsko naselje Zlatne Stijene te obližnji kamp Stoja, ali i širiti poslovanje u Hrvatskoj i regiji.

Sve započete investicije dovršit će i rovinjska Maistra, a to su nastavak renoviranja u hotelu Eden, te podizanje razine kvalitete sadržaja i ponude u rovinjskim i vrsarskim kampovima. S druge strane planirane investicije smanjene su na minimum, a potres u Zagrebu dodatno je utjecao na stanje određenih objekata, stoga će se novim planom investicija redefinirati ulagački prioriteti.

- U Zagrebu započinje projektiranje kompletne obnove hotela Panorama i Westin, dok je u Dubrovniku najznačajniji projekt nastavak, odnosno 3.faza uređenja hotela Hilton Imperial. Završen je i formalni postupak vezan za hotel Marjan u Splitu, što će Adrisu omogućiti ulazak u ovo rastuće turističko odredište, odgovaraju nam iz te tvrtke koji su imali strateški plan za razdoblje do 2024. godine, vrijedan gotovo četiri milijarde kuna.

Novigradski Aminess završio je pak svoje investicije do početka izbijanja krize, već krajem veljače. Što se tiče daljnjih investicija, one su sada na pauzi. A da bi se pokrenule, predsjednica uprave te tvrtke Zrinka Bokulić predlaže niz mjera.

- Za sada su svi dugoročni investicijski planovi stavljeni u mirovanje jer u trenutnim okolnostima teško možemo predvidjeti razvoj situacije s obzirom na pandemiju. Kada će oni biti aktivirani, ovisi o cijelom nizu faktora koji se moraju zadovoljiti. A to su prvenstveno povrat potražnje na barem 80% pretpandemijske razine, stabilno makroekonomsko okruženje, povoljni porezni aspekti za investitore, otvaranje EU programa s bespovratnim sredstvima i za velike poduzetnike, aktivnija uloga države u smanjenju poreznih opterećenja kao i drugih davanja u vidu koncesija i ostalih naknada i nameta, a sve kako bi nam se otvorio prostor i oslobodila sredstva za pokretanje novih investicijskih ciklusa ili nastavak postojećih, zaključila je Bokulić.

Novi izazovi

Svi hotelijeri sada mozgaju i na koji način spasiti bar dio sezone te svi rade razne projekcije kroz praćenje epidemiološke situacije na tržištima te u Hrvatskoj. Zato će trebati vrlo brzo reagirati kada se situacija popravi, kaže nam Bokulić.

- Premda je suvišno naglašavati kako će ova sezona biti najizazovnija do sada, za nas u turizmu ali vjerujem i u drugim djelatnostima, od presudnog značaja bit će fleksibilnost i brzina prilagodbe uvjetima na tržištu. To se prije svega odnosi na mogućnosti prihvata gostiju u hotelima i kampovima te moguće procjene o broju gostiju koji bi ove godine uopće mogli stići do Hrvatske. U ovom trenutku nezahvalno je govoriti o broju otvorenih smještajnih kapaciteta kao i ostalim uvjetima rada, no učinit ćemo sve da u okviru zadanih parametara osiguramo likvidnost, što veću zapošljivost i u cjelini Aminess pripremimo za sezonu 2021. U prodajnom smislu, više nego ikada ćemo se bazirati na prodaji putem digitalnih kanala i targetirati individualne goste iz zemalja u okruženju, a ključna riječ bit će fleksibilni modeli bookiranja i otkazivanja rezervacija, kazala nam je čelna osoba hotelijerske tvrtke Aminess.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 08:54