Plemeniti metali

Zašto paladij danas vrijedi skoro kao i zlato: Odgovor treba potražiti u autoindustriji

Unca paladija je dosegla 1277 dolara dok je unca zlata ovog tjedna bila 1253 dolara
Ingoti paladija
 Ilja Naymushin / REUTERS

Među najtrgovanijim plemenitim metalima dogodila se smjena na vrhu: zlato je s vrha potražnje svrgnuo paladij i po prvi put u više od 10 godina, preskočio ga je i cijenom.

Unca paladija je ranije ovog tjedna dosegla 1277 dolara dok je unca zlata bila, kako prenosi Bloomberg, 1253 dolara. U međuvremenu je cijena unce paladija nešto pala te iznosi 1230 dolara, oko 20 dolara manje od zlata.

Taj je metal, uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala s raširenom primjenom u gospodarstvu. Trenutno je najtraženiji u autoindustriji, a inače ga se koristi u proizvodnji nakita, elektronici, industriji građevinskih materijala te u medicini.

Sve više ga se primjenjuje u uređajima za kontrolu ispušnih plinova u automobilima. Budući da se paladijski katalizatori koriste kod 'benzinaca' koji su trenutno traženiji od 'dizelaša', zbog afera s krivotvorenjem pokazatelja o zagađivanju dizel motora, i to je pridonijelo rastu potražnje za paladijem. Navodno Kina stvara zalihe paladija, a ona je najveći kupac u autoindustriji.

Države s najvećim zalihama paladija su Rusija i Južna Afrika, od kojih svaka trenutno drži između 30 do 40 posto globalne proizvodnje. No, već sedmu godinu zaredom proizvodnja ne pokriva potražnju na tržištu, naročito onu iz sektora autoindustrije, što je još jedan razlog za rast cijene paladija.

Osim Rusije i JAR-a, ostatak značajnijih zaliha ovog plemenitog metala nalazi se u Kanadi, SAD-u i Zimbabveu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 09:36