Telekomunikacije

Vodafone kupuje udjele Liberty Globala u Njemačkoj i izaziva Deutsche Telekom

Ovim se ugovorom Vodafone vraća na europsko tržište i konkurira za preuzimanje vodeće pozicije
Sjedište Vodafonea u Portugalu
 Profimedia, Alamy

Vodafone je dogovorio kupnju udjele Liberty Globala, američke kabelske kompanije, u Njemačkoj i istočnoj Europi za 21,8 milijardi dolara i tako započeo proširivanje svojih usluga superbrze kabelske televizije, širokopojasnog interneta i mobilnih usluga, objavio je Reuters.

Tim je potezom drugi najveći mobilni operater na svijetu izazvao dosadašnju dominaciju i monopol kompanija poput Deutsche Telekoma iz kojeg su već izjavili kako se ovakvom sporazumu protive te kako očekuju da će Vodafone morati proći kroz regulatorne procjene i analize u Bruxellesu.

Naime, ovim ugovorom Vodafone se na velika vrata vraća na europsko tržište gdje nastoji biti jedan od svega nekoliko kompanija koje imaju mogućnost pružiti široki raspon zabavnih i komunikacijskih usluga.

- Vodafone je u Europi započeo kao izazivač u mobilnim uslugama na svim tržištima, a tijekom vremena izgradili smo i našu prisutnost u fiksnim telekomunikacijskim uslugama. Sada, s ovom transakcijom, postajemo najveći pružatelj konvergiranih mobilnih i fiksnih usluga - izjavio je Vittorio Colao, izvršni direktor Vodafonea.

S druge strane, Deutsche Telekom, najveća telekomunikacijska tvrtka u Europi tvrdi kako će ovaj dogovor narušiti tržišnu utakmicu u Njemačkoj. Prema riječima njihovog izvršnog direktora Tima Hoettgesa, ova će akvizicija stvoriti “diva koji se šepiri sa svojom konvergentnom tehnologijom”.

U javnom prepucavanju Colao je izjavio i kako Hoettges želi zadržati svoju dominaciju kao jedine tvrtke nacionalnog dometa, međutim “za njega stižu loše vijesti; od sada će tu biti i drugi nacionalni igrač”, dok je direktor Libertyja Mike Fries nadodao kako će čak i nakon akvizicije Vodafone i Liberty biti samo upola veliki u odnosu na DT.

Neki su analitičari spekulirali i da bi ove dvije tvrtke mogle sklopiti sličan ugovor i u Velikoj Britaniji, međutim Colao za sada tu mogućnost opovrgava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:24