BRUXELLES SPREMIO PROPIS

Vlada će izravno određivati cijene struje, moći će štititi najsiromašnije od isključivanja iz mreže zbog neplaćanja...

Političko određivanje cijene struje dio je reforme u ponedjeljak predstavljene u parlamentu EU

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je do jučer pozivala Vlade članica Europske unije da obustave subvencije kućanstvima i tvrtkama za plaćanje električne energije donesene zbog energetske krize, Europska komisija u ponedjeljak je u Europskom parlamentu najavila donošenje propisa koji će vladama članica omogućiti određivanje cijena struja.

- U situaciji vrlo visokih cijena i pod određenim uvjetima, EU može proglasiti regionalnu ili opću krizu cijena električne energije, dopuštajući državama članicama da poduzmu privremene mjere za određivanje cijena električne energije za mala i srednja poduzeća i energetski intenzivne industrijske potrošače – navodi se u priopćenju Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Europskog parlamenta čije su članove predstavnici Komisije u ponedjeljak upoznali s namjeravanim zahvatima u zajedničku energetsku politiku Unije. Prema istome izvoru, parlamentarci i briselska administracija usuglasili su se da je uvođenje spomenute ‘poluge‘ za kontrolu cijena struje u izvanrednim okolnostima nužno i sada samo preostaje da Komisija pripremi nove propise a europarlament ih usvoji.

image

Ursula von der Lyen

/Profimedia

Vlada Andreja Plenkovića, podsjetimo, na cijenu električne energije za kućanstva i tvrtke u svojim energetskim paketima pomoći nije djelovala izravno, već preko HEP-a koji je obračunavao nižu cijenu struje od tržišne a razliku mu je Vlada nadoknadila kroz dokapitalizaciju tvrtke. Slično su radile i Vlade drugih članica Unije koje nisu sjedile skrštenih ruku po pitanju rasta cijena energije. Kada najavljeni novi propisi EU stupe na snagu, državne administracije članica moći će izravno određivati cijenu električne energije.

Kontrola cijena električne energije dio je reforme tržišta električne energije koju je EK najavila u proljeće prošle godine. Reforma, kako je tom prilikom najavljeno iz Bruxellesa, uključuje dva zakonska prijedloga, jedan o tržištu električne energije dizajn (EMD) i drugi o zaštiti od manipulacije veleprodajnim tržištem energije (REMIT), a osnovni cilj je jačanje zaštite potrošača. Osim izravne kontrole cijena, vladama će biti omogućena zaštita socijalno ugroženih građana od, primjerice, isključivanja iz mreže zbog neplaćanja. I svi ostali kupci biti će zaštićeni od jednostranih izmjena ugovora s opskrbljivačima zbog tržišnih poremećaja, odnosno rasta cijena.

- Sporazumom parlamenta, Komisije i Vijeća Europa će imati socijalno pravedno tržište električne energije koje će bolje zaštititi građane, posebice one najugroženije, uz mjere za osiguranje pristupačnih cijena za građane i poduzeća te ubrzati energetsku tranziciju – poručio je član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku EP-a Nicolás González Casares iz redova španjolskih socijalista.

Budući su članice EU boreći se s ekstremnim rastom cijena energenata tijekom 2022. već primijenile različite načine utjecaja na cijene električne energije, najavljeni propisi EU imaju za cilj ujednačiti mjere članica i, među ostalim, odrediti koja to cijena na tržištu iziskuje reakciju države i uvođenje administrativne cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 06:58