DANI OSIGURANJA 2022.

‘Visoka razina kapitaliziranosti i dobra likvidnost industrije osiguranja jamac su stabilnosti‘

Slaven Dobrić, predsjednik upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje, kaže da su pred osigurateljima mnoge važne teme

Slaven Dobrić

 Tomislav Marić

Deveto izdanje međunarodne konferencije Hrvatski dani osiguranja 2022., koje se održalo u Opatiji u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje i partnera okupilo je oko 400 sudionika iz svijeta osiguranja i reosiguranja, regulatora, supervizora i drugih pratećih financijskih institucija.

„Mnoge važne teme su pred osigurateljima i stručnjacima iz pratećih industrija budući da smo, kao društvo, još uvijek na začelju Europe po osviještenosti o potrebi za osiguranjem, što je situacija s potresima samo naglasila i na tim promjenama moramo sustavno i svi zajedno raditi, uključujući i državu. Smatramo, važnim da se unutar zakonskog okvira jasno ugradi obveza primjerenog osiguranja imovine i osiguranja od odgovornosti suvlasnika zgrada. Pred nama su i uvođenje eura te aktualna inflacija, dvije makroekonomske promjene koje kao industrija dočekujemo spremni. Očekuje nas i reforma zdravstva gdje želimo imati aktivnu ulogu te potaknuti poslodavce da ugovaranjem dopunskog i dodatnog osiguranja zaposlenicima omoguće financijsku sigurnost i brže ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, jer bi takav sustav u konačnici rasteretio obvezno zdravstveno osiguranje, kako fizički, tako i financijski“, istaknuo je Slaven Dobrić, predsjednik upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje.

Predsjednik upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman naglasio je da je 2021. godina bila je razmjerno povoljna i dobra godina za industriju osiguranja bez većih šokova, poremećaja i rizika.

„No, geopolitičke tenzije, makroekonomske neizvjesnosti i financijski stres već početkom 2022. pokazali su kako ova godina neće biti jedna od lakših. Stoga je visoka razina kapitaliziranosti i likvidnosti industrije osiguranja dobra zaštita poslovanja cjelokupnog sektora. To je ujedno i dobra osnova za promjene koje očekuju industriju osiguranja u sljedećoj godini, ponajprije uvođenje eura i primjena novog međunarodnog računovodstvenog standard IFRS 17. One će kratkoročno prouzročiti dodatne troškove implementacije, no ono što se ne smije izgubiti iz vida je kako su ti troškovi jednokratni, dok su koristi od ovih promjena dugoročni i sustavni te značajno doprinose stabilnosti cijele industrije osiguranja. Ono što se također nikako ne smije zanemariti su korisnici usluga osiguranja, odnosno potrošači. Društva za osiguranje, kao i ostatak financijske industrije, već snažno rade na financijskom opismenjavanju i informiranju naših građana te pozdravljam njihove napore u nastavku tih aktivnosti“, istaknuo je Ante Žigman.

Članica uprave globalne kompanije AON Reinsurance Solutions, Maria Horalikova održala je predavanje o povećanju otpornosti u slučajevima prirodnih katastrofa navodeći primjere dobre prakse iz susjednih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:58