STIGLE SU PROMJENE

Velika novost na tržištu nekretnina: Ovi ulagači već ove godine donose prvu milijardu eura

‘Ono što će sigurno obilježiti nadolazeći period je promjena zakonske regulative‘

Zgrada u Zagrebu/Ilustracija

 Vanesa Pandzic/Cropix

Veliki međunarodni ulagači Hrvatsku i dalje samo aktivno gledaju, zato što nemaju dobrih prilika za ulaganje, zbog čega su transakcije komercijalnih nekretnina u prošloj godini u Hrvatskoj iznosile ukupno oko 500 milijuna eura. To jest rast od 20 posto u odnosu na godinu prije, no investicijski volumen bi bio još i veći da ima projekata, ističu konzultanti Colliersa u svom novom godišnjem pregledu tržišta nekretnina. Ulagači su i dalje fokusirani na obalu s investicijama u turizmu i na uredski sektor u Zagrebu, a promjena zakona ove godine unosi veliku novost, kaže Vedrana Likan, direktorica i partnerica u Colliersu za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

“Investicijski volumen u Hrvatskoj u 2023. bio bi još i veći, no u Hrvatskoj nedostaje značajnih investicijskih prilika, stoga veliki međunarodni investitori uglavnom Hrvatsku kao investicijsku destinaciju za sada i dalje samo aktivno promatraju. Ulazak takvih investitora na novo tržište poput Hrvatske iziskuje mogućnosti ulaganja u projekte komercijalnih nekretnina minimalne vrijednosti od 100 milijuna eura ili 100-200 ključeva, ukoliko je riječ o hotelima i resortima. Ono što će sigurno obilježiti nadolazeći period je promjena zakonske regulative, čime će se omogućiti direktna ulaganja mirovinskih fondova i osiguranja u nekretnine. Očekuje se da već u ovoj godini od strane tih institucija na tržište uđe gotovo 1 milijarda eura, čime će dodatnu aktivnost na tržištu potaknuti i snažan domaći kapital”, kaže Likan.

image

Vedrana Likan

U sektoru uredskih prostora u Zagrebu nedostaju novi projekti i zgrade A klase, pa je fokus uglavnom na obnovi postojećih ugovora. ESG standardi postali su ključni dio pregovora o zakupu, navodi se u današnjoj objavi Colliersa. Unatoč povijesno niskoj stopi praznih ureda od samo 3%, značajnog povećanja cijena zakupa nije bilo zbog osjetljivosti najmoprimaca na cijene. Zakupnine za prime prostore kreću se od 15,0 €/m² do 18,0 €/m² mjesečno, dok je prosječna zakupnina za A klasu otprilike 13,50 €/m²/mjesec.

„S očekivanim završetkom zgrade Matrix D i faze III Buzin City Islanda u četvrtom kvartalu 2024. od strane KFK, te Supernova Office Towers u 2025, očekujemo povećanje raspoloživosti uredskog prostora. Bitno je naglasiti da će nove zgrade ponuditi tržištu novi standard ureda usklađen s ESG standardima, čime će sadašnja klasa „A“ koja je mahom u Zagrebu stara i do 20 godina, ući u novu fazu renovacije i prilagodbe novim tržišnim standardima“, kaže Nuccia Basanić, voditeljica odjela komercijalnih nekretnina u Colliersu.

Sektor maloprodajnih nekretnina bilježi razvoj trgovačkih centara u manjim gradovima, s Immofinanzom (CPI Property Group) kao najaktivnijim akterom u 2023., otvarajući pet novih Stop Shop maloprodajnih parkova. Čitav sektor trgovine je u pozitivnom trendu, zahvaljujući povećanju realnih plaća i smanjenju stope inflacije.

Logističke i industrijske nekretnine nalaze se i dalje u razvojnom ciklusu, s potražnjom koja premašuje ponudu i blagim povećanjem zakupnina. Ključni novi projekti u zagrebačkom području koncentrirani su u zonama Meridian 16, Zdenčina, Lučko, Donja Bistra, Sveta Nedjelja i Samobor, a najaktivniji na tržištu su Log Expert, RC Europe, Geopost Grupa, te novi igrač na tržištu Accolade.

Cijene u segmentu kuća za odmor variraju od 4.000 do 7.000 eura po kvadratnom metru za vile i od 3.000 do 5.500 eura za apartmane, reflektirajući rastući interes za takvim proizvodima na obali. „Otvaranje Petram Resorta, završetkom i skorim otvorenjem Lioqa resorta u ljeto 2024. na Ugljanu te najava Lukoran Resorta od strane Sitno Holdinga ukazuju na dinamičan razvoj tržišta luksuznih turističkih rezidencija. Istovremeno, stambeno tržište bilježi smanjenje godišnjeg obujma transakcija za oko 30 posto u Hrvatskoj i 25 posto u Zagrebu, zbog kupaca koji se suočavaju s problemima priuštivosti. Prosječne tražene cijene (kombinirano novogradnja i starogradnja) po četvornom metru za 2023. bile su 2.900 eura u Zagrebu, 4.060 eura u Splitu, 2.660 eura u Rijeci i 1.733 eura u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:23