EUROOBVEZNICA

Uspješno izdana obveznica na međunarodnom tržištu od 1,25 milijardi eura

Godišnja kuponska kamatna stopa na novu euroobveznicu iznosi 2,875 posto, a ostvareni prinos 2,975 posto

Zdravko Marić

 Ranko Šuvar/Cropix

Ministarstvo financija u srijedu je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura, dospijeća 2032. godine, izvijestilo je ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Godišnja kuponska kamatna stopa na novu euroobveznicu iznosi 2,875 posto, a ostvareni prinos 2,975 posto.

Prikupljena sredstva bit će korištena za financiranje općih potreba državnog proračuna, koje uključuju refinanciranje postojeće euroobveznice Republike Hrvatske koja dospijeva 30. svibnja ove godine nominalnog iznosa 1,25 milijardi eura i koja nosi kamatu od 3,875 posto.

Zajednički agenti izdanja bili su Citi, Erste Group, JP Morgan i Morgan Stanley.

"Usprkos izazovnim tržišnim okolnostima rastuće inflacije, pooštravanja monetarnih politika centralnih banaka i, posljedično, rasta kamatnih stopa i prinosa na tržištu, te aktualnog rusko-ukrajinskog sukoba, interes međunarodne investicijske zajednice bio je vrlo značajan", kažu u Ministarstvu financija.

Potkrepljuju to podaci po kojima je ostvarena potražnja u ukupnom iznosu od gotovo tri milijarde eura, a interesi za upis prikupljeni su od najkvalitetnijih investitora, uz jako dobru geografsku diversifikaciju (SAD, UK/Irska, Njemačka, Francuska, CEE zemlje, Švicarska, zemlje Beneluksa i dr.).

"Postignuti konačni uvjeti potvrda su statusa Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja te dokazuju snažno povjerenje ulagatelja u kvalitetu hrvatskog duga na međunarodnom tržištu, što je u konačnici omogućilo da upravo Hrvatska otvori put izdanjima euroobveznica i ostalim državama u regiji", kažu u Ministarstvu financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:33