CIJELI SET IZMJENA

Upozorenje poduzetnicima: Informirajte se o novim obavezama, od 1. prosinca se mijenja obračun plaća

Predsjednik HOK-a je rekao kako oni kontinuirano rade na rasterećenju svih obrtnika

Ilustracija, novčanice od 500 eura

 Barbara Gindl/Afp/Profimedia

Iz Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore (HOK) u ponedjeljak su poručili poslodavcima da se informiraju o novim obavezama vezano uz postupak obračuna plaća od 1. prosinca, kazavši i da je dio njihovih prijedloga na izmjene i dopune pravilnika o doprinosima i porezu na dohodak Porezna uprava prihvatila.

Iz HOK-a navode kako su u novim izmjenama i dopunama Pravilnika o doprinosima i Pravilnika o porezu na dohodak prihvaćeni prijedlozi Sekcije računovođa HOK-a komore, čime se djelomično pojednostavio postupak obračuna plaća od prvog prosinca ove godine.

"Zahvaljujemo Središnjem uredu Porezne uprave na prihvaćenim prijedlozima, što je značajno doprinijelo pojednostavljenju obračuna plaća, iako i dalje velik dio administrativnog opterećenja ostaje na računovođama, ali i na poduzetnicima koji toga još nisu niti svjesni", istaknula je predsjednica Sekcije Đurđica Mostarčić.

image

Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore

Napominje kako je Sekcija računovođa HOK-a napravila shemu prikaza prikupljanja podataka kako bi se plaća mogla ispravno obračunati, u kojoj velikim djelom sudjeluju sami poduzetnici.

Kako bi se plaće ispravno obračunale za sve osobe koji rade kod dva ili više poslodavca, svaki poslodavac mora prikupiti odgovarajuće izjave radnika, da bi računovodstvo moglo ispravno obračunati plaće. Također, ukoliko zapošljavate novog radnika ili ako radnik u tijeku mjeseca prelazi kod drugog poslodavca, obračun plaće neće biti moguć bez odgovarajućih izjava koje poslodavac mora prikupiti, navode iz HOK-a.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil je ponovio kako HOK kontinuirano radi na rasterećenju svih obrtnika te kako su svjesni važnosti računovođa za svakog poduzetnika.

image

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore

"Povećanje obima poslovanja radi zakonskih promjena, vjerujem da se svi možemo složiti, nikada nije dobrodošlo te se ovime još jednom pokazalo izuzetno bitnim uključiti predstavnike struka u pripremu zakonskih akata prije nego isti budu doneseni", zaključio je Kratohvil.

Iz HOK-a su priopćenju najavili i kako će se 16. prosinca u Tuhelju održati 1. Susret računovođa HOK-a na kojem će biti riječi o aktualnostima u toj djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:52