NAKON DUGE BOLESTI

Umro je Mladen Hrgarek, istaknuti stručnjak za odnose s javnošću i direktor Madisona

U široj javnosti je vjerojatno najpoznatiji po tome što je njegova je agencija niz godina u odnosima s javnošću savjetovala političku stranku SDP

Mladen Hrgarek

 Bruno Konjevic/Cropix

Domaća poslovna scena odnosa s javnošću ostala je bez jednog od svojih veterana - Mladena Hrgareka (63), direktora i vlasnika poznate zagrebačke agencije za odnose s javnošću Madison Consulting. Preminuo je nakon duge borbe s bolesti.

Bio je jedan od osnivača prvog hrvatskog nacionalnog udruženja za odnose s javnošću HUOJ 1990-ih godina, a ove je godine dobio i njihovo Grand PRix priznanje za razvoj struke.

S diplomama dvaju fakulteta Zagrebačkog sveučilišta - političkih znanost i prava - Hrgarek je svoju poslovnu karijeru započeo kao novinar Hrvatskog radija 1985. godine, za koji je bio i dopisnik iz Bruxellesa, ali je 1993. godine iskoračio iz novinarstva u novo područje, odnose s javnošću, i to na poziciju direktora korporativnih odnosa u farmaceutskoj kompaniji Pliva, u vrijeme njena izlaska na Londonsku burzu.

Obavljao je potom i savjetničke pozicije u više ministarstava da bi 1999. godine osnovao Madison Consulting.

Sa svojom je agencijom upravljao strateškom i kriznom komunikacijom za Plivu prilikom njena preuzimanja od strane Actavisa, potom Croatia osiguranjem za vrijeme privatizacije te Riječkom bankom prilikom prodaje Ersteu, pa stručnjaci za odnose s javnošću navode kako ga je sve to pozicioniralo kao glavnog savjetnika u brojnim poslovnim događajima koji su obilježili proteklih 25 godina Hrvatske, a posebno i za krizno komuniciranje na tržištu.

Danas se među ključne klijente Madisona ubrajaju Adris grupa, dm-drogerie markt, Ikea Hrvatska, Metro Cash&Carry Hrvatska i Coca-Cola HBC Hrvatska, a za niz kampanja za svoje klijente agencija je bila nagrađena strukovnim priznanjima.

Hrgarek se uz rad nastavio obrazovati, pa je tako stekao i magisterij u međunarodnom pravu na kalifornijskom sveučilištu te 1992. godine MBA na Sveučilištu Pennsylvania, Wharton School of Business.

U široj javnosti je vjerojatno najpoznatiji po tome što je njegova je agencija niz godina u odnosima s javnošću savjetovala političku stranku SDP, što je počelo još u vrijeme kad ju je vodio Ivica Račan. Formalna desetgodišnja ugovorna suradnja sa strankom proširila se i na savjetovanje Zorana Milanovića dok je bio premijer, a prekinuta je 2014. godine. Na kraju ju je obilježila i kaznena prijava koju je Hrgarek podnio 2016. godine vezano za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a državno odvjetništvo ju je promptno odbacilo.

Direktorica Madison Consultinga sada je Zinka Bardić koja je u toj agenciji već 18 godina, a zadnja funkcija joj je bila direktorica strateških komunikacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:30