Okrugli stol

Ulaganjem u radioterapiju smanjili bi broj umrlih od tumora, no trebamo uložiti 140 mil. €

Skoro 50 posto pacijenata s dijagnosticiranim tumorom čeka duže od 2 mjeseca na radioterapiju
Ministar zdravstva Milan Kujundžić
 Davor Pongračić / CROPIX

Gotovo polovica pacijenata s dijagnosticiranim tumorom u hrvatskim bolnicama čeka duže od 2 mjeseca na početak radioterapije, pokazala je anketa o iskustvu tumorskih pacijenata diljem Hrvatske u liječenju radioterapijom predstavljena na okruglom stolu pod nazivom ”Hrvatska treba modernu radioterapiju” u organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu.

Tako dugo vrijeme čekanja na početak terapije značajno negativno utječe na ishod liječenja tumorskih pacijenata u Hrvatskoj i direktan je uzrok loše statistike umrlih od tumora po kojoj je Hrvatska svrstana na samo začelje Europske unije.

Na okruglom stolu sudjelovali su Vera Katalinić–Janković, dr. med., pomoćnica ministra zdravstva, Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna, Maja Južnič Sotlar, predsjednica Udruge Europacolon Slovenija, prof.dr.sc. Primož Strojan, dr. med. Iz Onkološkog instituta Ljubljana te Bence Kampos, prodajni menadžer tvrtke Varian, jednog od najvećih proizvođača linearnih akceleratora.

- U Hrvatskoj imamo potrebu za novim linearnim akceleratorima i ova Vlada će poduzeti sve da nabavimo primjeren broj novih uređaja. Već smo krenuli u nabavku novih linearnih akceleratora, prvi je instaliran u Osijeku, za drugi je osiguran novac i slijedi faza instalacije na Rebru i ovih dana očekujemo natječaj za novi uređaj za Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu. Također, u narednim mjesecima na KBC Rebro dolazi novi gama knife - izjavio je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Potreba ulaganja u radioterapiju podržana je i od strane mnogobrojne Radne skupine koja je izradila tekst nacrta Nacionalnog plana protiv raka. Kako je naznačeno u nacrtu Nacionalnog plana protiv raka, u narednih 10 godina Hrvatska mora nabaviti čak 30 novih linearnih akceleratora – zamijeniti 15 postojećih kojima je prosjek starosti oko 8 godina i nabaviti novih 15 uređaja čime bi se po broju uređaja izjednačili s EU prosjekom. Vrijednost takve nabave procjenjuje se na gotovo 140 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:29