Nova platforma GoAgro

"Ulaganjem u PIG NFT investitor dobiva ili svinjsku polovicu ili novac"

Inestitori profitiraju zbog stalnog rasta cijena mesa, a poljoprivrednici zbog investicija mogu unaprijediti svoje poslovanje

Ilustracija

 CROPIX

Inovativna digitalna platforma GoAgro spojit će poljoprivredu i NFT, a prvi projekt koji će u kolovozu biti testiran je digitalno svinjogojstvo. Riječ je o jedinstvenom projektu te vrste koji poljoprivredu želi učiniti konkurentnijom i učinkovitijom pomoću digitalizacije. NFT je naziv za kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja neki jedinstveni predmet, pojavu, umjetničko djelo, itd. Hrvatski Pig NFT bit će prvi takav digitalni projekt investiranja u poljoprivredu i svinjogojstvo u Europskoj uniji i svijetu. Iza platforme stoje hrvatske tvrtke Agroporc, koja uzgaja svinje, te IT kompanije Byondi i Blok Be.

Na njoj su radili više od godinu dana, a ideja je došla iz sličnih crowdfunding kampanja u kojima se udruživanjem sredstava malih investitora postiže zajednički cilj. U ovom slučaju, cilj je poljoprivrednicima osigurati financiranje, a kupcima kvalitetnu hranu.
Krešimir Kuterovac, vlasnik ove digitalne platforme za projekte u Hrvatskoj, smatra kako je veliki hrvatski problem nedovoljna proizvodnja hrane jer proizvodimo tek oko 50 posto potreba. Sadašnji sustav opskrbe hranom i sigurnosti postao je vrlo nestabilan.

- Uvjereni smo da putem GoAgro platforme možemo omogućiti građanima direktno sudjelovanje u projektima investiranja u proizvodnju hrane i to kroz izravnu povezanost s proizvođačima - ističe Kuterovac, bivši direktor Vupika.

Vrijednost stalno raste

Najmanja investicija je 250 eura, što se odnosi na svinju tešku 100 kilograma. Zbog toga se može uložiti 250, 500, 750 eura itd., a ne primjerice 300 ili 400 eura jer taj iznos ne “pokriva” cijele svinje. Masa NFT svinja raste tri posto godišnje, a u “stvarnu” svinju se pretvaraju nakon 900 dana. Investitor tada može dobiti meso, čekati da vrijednost još naraste, prodati ju na burzi koja će postojati u sklopu GoAgro platforme ili uložiti u neki drugi projekt. Dobit investitora nastaje zbog toga što će cijena sto kilograma mesa nakon 900 dana biti veća od vrijednosti u trenutku ulaganja. Poljoprivrednici će pak dobiti direktnu investiciju, bez da dio iznosa zbog provizija ostaje banci, koju mogu uložiti u svoje poslovanje. Istovremeno dobivaju i zainteresirane kupce.

U posljednje se vrijeme u javnosti spominje svinjogojstvo u kontekstu afričke kuge, no Kuterovac pojašnjava kako ona ne mora biti fatalna za te životinje ako žive u adekvatnim uvjetima. To je, naime, bolest divljih životinja koja se domaćima prenese kada su u doticaju s njima. To se sprječava dizajnom farme, sigurnosnim mjerama i znanjem. Investicije koje će se prikupiti preko njihove platforme i tu biti od pomoći.

- Ovim se projektom potiče stvaranje uređenog tržišta i financiranja u Hrvatskoj. Bez toga su poljoprivrednici osuđeni na propast - uvjeren je Kuterovac.

Kriza svinjogojstva

Hrvatska proizvodnja svinja je u dugogodišnjoj krizi i drastično se smanjuje. Prema podacima objavljenim na DG AGRI, u Hrvatskoj je 2022. bilo 70 tisuća krmača, odnosno 13,5 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Samo u proteklih pet godina RH izgubila je 35 posto krmača i nazimica. Osim toga, Kuterovac napominje da je od ulaska Hrvatske u EU fizički obujam hrvatske poljoprivredne proizvodnje manji za 8,8 posto iako su potpore tri puta veće nego kada smo ušli u EU. Pritom je deficit prehrambene bilance čak 1,4 milijarde eura.

Budući da su EU i Hrvatska rekorderi su po ulaganju u kriptovalute, kombinacija NFT-a i poljoprivrede mogla bi biti dobitna kombinacija. Osim svinja, na platformi GoAgro će nakon eksperimentalne faze biti dostupno povrće, a možda i voće.

- Nadamo se da će uskoro na platformi biti puno proizvoda. Poljoprivrednici koji su zainteresirani za suradnju nam se svakako mogu javiti jer je sve ovo i napravljeno da se pomogne poljoprivrednicima - poručuje Krešimir Kuterovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:19