Isplata dobiti dioničarima

Ulagače očekuju veće isplate: ‘Prošla je godina bila odlična za kompanije s hrvatske burze‘

Iskusni igrači na tržištu kažu da ne očekuju smanjenje u isplatama dividende usprkos poreznim promjenama

Zagrebačka burza

 Neja Markicevic/Cropix

Ove godine riječka kompanija Jadroagent otvorila je sezonu isplate dividende za prošlu godinu. U obavijesti objavljenoj na mrežnim stranicama Zagrebačke burze piše "privremeni rezultati poslovanja za 2023. omogućavaju isplatu dividende. Predujam dividende utvrđuje se u bruto iznosu od pet eura po dionici."

Predujam dividende isplatit će se dioničarima 12. siječnja. To nas je ponukalo da vidimo kakvu dividendnu politiku ozbiljni ulagači očekuju od hrvatskih kompanija?

U plusu

- Prošla je godina bila odlična za kompanije s hrvatske burze, bilo da gledamo rast dobiti ili (djelomično povezano s tim) rast cijena. Uzmemo li za agregator Crobex10, indeks koji uključuje deset najvećih kompanija, vidimo da je njegova vrijednost na burzi porasla 34 posto, odnosno 38 posto ako uključimo i dividende - tvrdi Đivo Pulitika, fond menadžer u InterCapitalu.

Prema njegovu mišljenju, premda su zasad objavljeni financijski rezultati tvrtki samo za devet mjeseci, "nema razloga očekivati veliku razliku u stopama rasta".

- Iako je na razini indeksa dobit na sličnoj razini kao 2022., treba imati na umu da su dvije sastavnice u 2022. imale izuzetne (jednokratne) rezultate. To su Hrvatska poštanska banka, koja je tada knjižila veliku jednokratnu dobit od preuzimanja Sberbanka, te Atlantska plovidba, koja je tada poslovala u uvjetima višegodišnjih maksimuma za cijene vozarina. Te su dvije kompanije u 2023. pokazale pad dobiti, koji je bio očekivan. Kad bi se njihov utjecaj isključio, možemo reći da je dobit na razini indeksa u plusu oko 20 posto - kaže Pulitika.

Takav razvoj je pozitivan i za očekivanja dividendi u ovoj godini.

- Na razini indeksa Crobex10, hrvatske su kompanije u 2023. isplatile dividende na nivou 47 posto dobiti iz 2022. Ovakav odnos isplate trebao bi biti održiv na razini indeksa. Naravno, dio kompanija ne vodi se prilikom isplate dividende isključivo (ponekad jednokratnim) rastom dobiti nego i vodi računa da dividenda bude i dugoročno održiva. Ipak, očekujemo da će odlični rezultati potaknuti kompanije da povećaju i dividende. Jedna od članica indeksa, Hrvatska poštanska banka, već je odobrila isplatu dividende od 2,61 eura po dionici za 2024. - istaknuo je Pulitika.

Briga za dioničare

Optimisti su i mirovinski fondovi.

- S obzirom na rezultate u prva tri kvartala 2023. godine, vjerujemo da će većina hrvatskih poduzeća u kojima mirovinski fondovi drže udjele ostvariti dobre poslovne rezultate. U skladu s tim, očekujemo da će prosječne dividende biti više nego što su bile isplaćene za 2022. Nadalje, poduzeća koja kontinuirano povećavaju dividendu pokazuju brigu za svoje dioničare, što nije zanemarivo prilikom donošenja odluka o investiranju u određenu dionicu - naglasili su u Udruzi društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

- Također, ne zaboravimo da su kamatne stope više nego što su bile prije godinu dana, te će stoga investitori prilikom uspoređivanja različitih mogućnosti za ulaganje uzeti u obzir i dividendni prinos. S obzirom na visok rast hrvatskih dionica u protekloj godini, bilo bi vrlo iznenađujuće ako hrvatska poduzeća ne bi u prosjeku povećala dividendu - dodali su u toj udruzi. Općenito, iskusni igrači na tržištu kažu da ne očekuju smanjenje u isplatama dividende usprkos poreznim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 23:38