STIŽE CJENOVNI UDAR

Ugostitelji otkrivaju koliko će zapravo poskupjeti kava: ‘Ma, otkud ta priča o 25 kuna?!‘

"Ako ću povisiti cijene, to će biti zbog rasta cijena energenata, a znamo da se, među ostalim, govori o povećanju cijene plina za 400 posto"

Ilustracija

 Nino Marcutti/Alamy/Alamy/Profimedia

Nema osnove za povećanja cijene kave na 20, 22 ili 25 kuna, možemo govoriti o poskupljenjima za kunu ili dvije, poručio nam je jučer riječki ugostitelj Vedran Jakominić, referirajući se na tekuće najave da će ispijanje kave u lokalima postati luksuz kao viski ili skuplje vino.

- Točno je da su skočile cijene sirove kave, šećera i mlijeka, ali stvarno mi nije jasno odakle priče da šalica kave mora poskupjeti dva ili tri puta. To su bajke - kaže Jakominić, ujedno predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre i voditelj Regionalnog ureda Udruge glas poduzetnika za Rijeku. U Jakominićevim kafićima kava stoji između sedam i devet kuna, ovisno, kaže, o lokaciji, a macchiato od devet do 11 kuna.

Energenti

- Ako ću povisiti cijene, to će biti zbog rasta cijena energenata, a znamo da se, među ostalim, govori o povećanju cijene plina za 400 posto. Zna se što bi značilo za ugostitelje ako bi im, primjerice, račun za plin sa 15.000 skočio na 60.000 kuna. Znači, tu očekujem intervenciju države koja je to i najavila - napominje Jakominić.

Da se pravi udar na cijenu omiljenog napitka većine naših građana krije u očekivanom rastu cijene energenata, a ne u rastu cijena sirove kave na svjetskom tržištu, tvrde i domaće kompanije okupljene u inicijativi industrije kave Hrvatske udruge poslodavaca.

image

Otvorene terase kafića nakon popuštanja epidemioloških mjera...

Vlado Kos/Cropix

- Porast burzovnih cijena kave na svjetskom tržištu stalan je još od početka prošle godine, ali naše članice najveći dio tog udara amortizirale su na teret svog poslovanja s korekcijom cijena naših proizvoda prema kupcima od deset posto kako bi krajnji potrošač što manje osjetio poskupljenje kave - poručili su jučer u Koordinaciji proizvođača, prerađivača i distributera kave pri HUP-u, zazivajući Vladine interventne mjere za ublažavanje troškovnog udara izazvanog porastom cijena energenata.

Cijena i konkurencija

Da su najave radikalnog poskupljenja kave neutemeljene, ocjenjuju i ugostitelji koji ionako imaju, za hrvatske uvjete, više cijene. Nik Orosi, jedan od vodećih hrvatskih barista i vlasnik kafića Eliscaffe u kojem je espresso 13 kuna, kaže da ima osnove za poskupljenje kave, ali, dodaje, takva je odluka uvijek na samom vlasniku.

- U Hrvatskoj imamo vrlo jaku konkurenciju u ponudi kafića, restorana i drugih ugostiteljskih objekata u kojima se može popiti kava. Prema tome, ako netko želi dići cijene na 15 ili 20 kuna, mora računati s konkurencijom koja može imati manje cijene. Moja kava je skuplja nego na nekim drugim mjestima, ali moji gosti znaju zašto je to tako i zašto vole popiti kavu kod mene - kaže Orosi.

Osim kontrole rasta cijena energenata, država ima još jednu polugu za sprečavanje rasta cijena kave. Riječ je o posebnom porezu na sirovu kavu čije ukidanje otprije traže industrijalci.

U godinu dana poskupjela na burzama 80 posto

Uz rast cijena sirove kave na svjetskom tržištu, globalni poremećaj u opskrbnim lancima zbog pandemije dodatno je utjecao na nepovoljne uvjete i trošak nabave sirove kave, ističu u Koordinaciji proizvođača, distributera i trgovaca kavom Hrvatske udruge poslodavaca koja okuplja vodeće domaće kompanije u biznisu s kavom poput Atlantic grupe, Francka i Nestlea.

Početni poticaj rastu cijena sirove kave dala je lanjska dugotrajna suša u
Brazilu koji je glavni svjetski proizvođač kave, a sve je "začinio" mraz koji je, prema službenim procjenama, umanjio urod sorte arabice u toj zemlji za deset posto. To je, zajedno s utjecajem korone, dalo u prosincu prošle godine
rezultat od 80-postotnog rasta cijena sirove kave na svjetskom tržištu u odnosu na isto razdoblje 2020. Budući da najveći dio kave na naše tržište stiže iz Latinske Amerike, među uzrocima spomenutog rasta cijena kave je i skuplji brodarski prijevoz za osam do deset puta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16