DIREKTNA VRIJEDNOST

Ugledni Oxford Economics objavio nalaze istraživanja o doprinosima BAT-a hrvatskom gospodarstvu: 0,4 posto BDP-a

BAT u Hrvatskoj ima jedinstven lanac vrijednosti koji čini poljoprivredna proizvodnja, tvornica u Kanfanaru i lanac kioska

Predstavljanje studije Oxford Economics instituta o ekonomskom doprinosu BAT-a Hrvatskoj. Na panelu su govorili Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria regije Josip Lozančić, clan Uprave BAT Adria za regulatorne poslove Pete Collings, direktor savjetovanja za ekonomski utjecaj, Oxford Economics, EME i Maruška Vizek.
Na fotografiji: Maruška Vizek, Pete Collings i Josip Kolobara

 Ranko Suvar/Cropix

S ostvarenom vrijednošću proizvodnje od 1,3 milijarde kuna u prošloj godini, British American Tobacco, prema predstavljenoj studiji uglednog Oxford Economicsa, doprinio je hrvatskom BDP-u s 0,4 posto njegove vrijednosti. Taj udio, kako se čulo na prezentaciji spomenute studije u zagrebačkoj Laubi, svake godine stvori efekt na BDP od oko 40 milijuna kuna nove vrijednosti.

Iznoseći nalaze istraživanja o doprinosima BAT-a hrvatskom gospodarstvu, direktor savjetovanja za ekonomski utjecaj Oxford Economicsa Pete Collings raščlanio je, među ostalim, vrijednost BAT-ova doprinosa hrvatskom BDP-u od 1,3 milijarde kuna na izravne, neizravne i inducirane doprinose. Izravan doprinos BAT-a, prema istom izvoru, iznosi oko 500 milijuna kuna, 527 milijuna su posredni, a 284 milijuna kuna inducirani učinci kompanije u hrvatskom BDP-u.

U osvrtu na spomenute nalaze Oxford Economicsa, generalni direktor BAT-ove Adria regije Zvonko Kolobara označio je jedinstveni lanac stvaranja vrijednosti unutar BAT-a u Hrvatskoj kao glavni preduvjet stvaranja spomenute godišnje vrijednosti i doprinosa BDP-u države.

Proizvodnja duhana

- BAT u Hrvatskoj ima jedinstven lanac vrijednosti koji čini poljoprivredna proizvodnja u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, proizvodnja duhanskih i grijanih duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, drugi po veličini nacionalni lanac kioska iNovine, logistički hub za nove kategorije proizvoda u Rijeci i komercijalni ured u Zagrebu, iz kojeg upravljamo s osam tržišta regije Adria - naznačio je Kolobara, upozorivši, među ostalim, kako BAT-ova proizvodnja duhana u Hrvatskoj predstavlja šest posto ukupne proizvodnje duhana u Europskoj uniji. Podsjetio je i kako dosadašnja ulaganja BAT-a u Hrvatskoj dosežu 5,3 milijarde kuna.

image

Josip Lozančić, Maruška Vizek, Pete Collings i Zvonko Kolobara

Ranko Suvar/Cropix

- Budući da je većina dosadašnjih ulaganja BAT-a u Hrvatskoj išla u proizvodnju, s pravom možemo reći da smo jedan od najvećih investitora u hrvatsku proizvodnju općenito - zaključio je generalni direktor BAT-ove Adria regije.

Dodao je i kako se 80 posto proizvoda iz BAT-ovih tvornica u Kanfanaru i Virovitici izvozi te da se na jednog zaposlenog u BAT-u stvaraju dodatna tri radna mjesta kod BAT-ovih dobavljača i partnera.

Kolobara je skrenuo pozornost i na nalaze Oxford Economicsa o poreznim uplatama BAT-a u Hrvatskoj. Naime, kompanija je lani uplatila 3,5 milijardi kuna poreza, čime je u ukupnih poreznim prihodima države sudjelovala s udjelom od 2,1 posto.

Važnost tvornice

Član Uprave za regulatorne poslove BAT Adrije Josip Lozančić osvrnuo se na važnost tvornice u Kanfanaru za BAT u Hrvatskoj i ukupno za British American Tobacco. - Važnost tvornice u Kanfanaru za BAT grupu raste, osobito zato što je jedna od rijetkih tvornica u svijetu s proizvodnim linijama za brend Neo, naš proizvod iz kategorije grijanih duhanskih proizvoda. Naš je globalni cilj imati 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030., a brzina prihvaćanja značajno ovisi o regulativi, koja je u Hrvatskoj trenutno jedna od najstrožih u EU - rekao je Lozančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:35